Кроношпан превръща Велико Търново в център на мебелната индустрия

Вдигат модерен завод с инвестиция за 350 млн. лева

Собствениците на дървообработващото предприятие "Кроношпан" вдигат мегазавод в промишлената зона "Дълга лъка" във Велико Търново.  Крупната инвестиция е в размер на над 350 млн.лв. В момента в предприятието работят 90 души, но в новата фабрика се разкриват и 100 допълнителни работни места. Само с изграждането на модерната производствена база са ангажирани 400 човека. На обекта работят около 15 местни строителни фирми. Индиректно инвеститорите създават работа на минимум 1000 човека.

Модерният  завод е на мястото на бившите халета на "Дървообработване ВТ". Ненужните цехове в момента се събарят и на тяхно място се издигат новите халета като изцяло се подменя старата линия за производство на плочи от дървесни частици /ПДЧ/ . Предстои монтиране и на линия за плочи от дървесни влакна /MDF/.  Предвидено е мегазаводът за плочи от дървесни частици да работи с непрекъснат работен процес. Само модерното оборудване, което е съобразено със световните норми за опазване на околната среда е за над 50 млн.лева. Бъдещият завод ще има една от най-модерните в света системи за филтриране. Старите машини се нарязват и предават за скрап.

"Солидните вложения са в най-съвременните технологии, машини и налични техники, което ще гарантира дългосрочно устойчиво развитие щадящо околната среда.Няма да има складови площи на открито като огромните количества от трески и стърготини ще са в затворени силози. Така изцяло ще се преустанови разнасянето на дървесни частици и прах.  В  нашата екологична програма са заложени доброволно 8 пъти по-ниски емисии от въглеводороди  във въздуха от  допустимите. След завършване на инвестициите, ние ще бъдем най-модерното предприятие  не само в България и на  Балканския полуостров, но и в цяла Европа. Никой от нашите конкуренти в България, Гърция и Турция не разполага с толкова модерни съоръжения. Продукцията ни ще бъде предназначена основно за износ, което ще допринесе добавената стойност да остава в България, а това ще има положителен ефект върху външнотърговския баланс на страната", съобщи изпълнителният директор на "Кроношпан България" ЕООД Асен Ников. Той допълва, че за производствените нужди на предприятието ще са нужни солидни количества технологична дървесина. Освен това ще се ползва отпадъчна дървесина от дъскорезници и от рециклиране. Въпреки това влиянието върху околната среда ще е в пъти по-малко.

„Реално ще изкупуваме по-големи количества суровина и с това ще спрем износа и за Гърция и Турция. Много по-добре е да се изнася готова продукция с всички платени в страната данъци, работни заплати и  други плащания, отколкото само суровина”, категоричен е Асен Ников.

Предприемачът уточнява, че капацитетът на новите цехове ще бъде значително увеличен и от 600 куб.м.дневно готови плоскости, ще скочи на 3000 кубика. Компанията , която сега изнася около 60 % от продукцията си, ще увеличи експорта на над 80 на сто. Основните и пазари са в Южна Европа и Арабските страни.

В края на август ще бъде пусната новата линия за ПДЧ. През есента ръководството на „Кроношпан” ще организира Ден на отворените врати, когато всеки желаещ  ще може да разгледа фабриката.

Паралелно с мащабното обновяване на дървообработващото предприятие,  „Кроношпан България ” ЕООД наскоро купи фалиралия бивш радиозавод във Велико Търново. Предприятието е разположено на 80 дка и за него са платени 4 млн. евро. Така практически „Кроношпан“ вече притежава огромна част от промишлената зона „Дълга лъка“ в старата столица, в която изкупи няколко предприятия,  взе земи на общината и вече има терен от почти 300 дка заедно с имотите на радиозавода. От Община Велико Търново също са доволни от сделката, тъй като тя е обложена с местен данък от 2%, заради който в хазната й са постъпили над 360 000 лв.

С комасирането на всички терени в старата столица ще се прави огромен мебелен клъстер, какъвто „Кроношпан“ вече реализира в Полша. Освен плочите от дървесни частици в него се включват и множество фирми, които правят мебели и се занимават със спедиция. В мегазавода се изгражда дори собствена железопътна линия и филтърни системи, които са без аналог в света. Във втория етап при създаването на клъстера, работните места ще скочат с още 500. Така австрийската компания става и основен местен работодател и превръща Велико Търново в център на мебелната индустрия.

Заради сериозното вложение компанията стана носител на първия в страната сертификат за инвеститор "КЛАС В".Специалният документ е по общинската наредба за насърчаване на инвестициите, а подобен се издава за пръв път. Сертификати за Клас А и Клас Б пък може да издава само Българската агенция за инвестиции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони