КРС: Всяка втора жалба срещу телекомите е основателна

Всяка втора жалба срещу мобилните оператори е основателна. Това обяви Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията. Общо 1 643 жалби са подадени в комисията до 1 юли тази година, като 70 % от тях се отнасят до мобилните и фиксираните оператори.

Около 43% от всички касаят покритието на телекомите, а около 60 са за възпрепятстване при преносимост на номерата. След като започнахме да налагаме санкции по 60 000 лв. за абонат, който е възпрепятстван да бъде пренесен, този процес спря. За мен също е изненада, че в последно време имаме такива жалби, обясни Божков.

От КРС отчетоха, че все пак жалбите намаляват с 10 на сто всяка година. Така например, ако 2011 г. и 2012 г. те са били около 5 000, до 2015 г. вече стигат до 2 750. „Жалбите не означават, че операторите са извършили нарушение. Това означава, че ние трябва да извършим проверка и да направим актове за установяване на административно нарушение. Обикновено поне 50-60% от жалбите са основателни и действително има нарушение от страна на оператори”те, обясни той.

И призова потребителите да не плащат за услуга, която не ползват.

Става въпрос за случаите, в които клиенти имат сключен договор за ползване на интернет, телевизия или мобилен телефон, а на мястото, за което е предназначена услугата няма покритие. Вместо да плащат, клиентите на съответния оператор трябва да поискат договора им да бъде анулиран.

От миналата година досега не са регистрирани трансгранични смущавания на радоиостанции било то руски, украински, румънски, турски, които да работят на точните честоти на българските местни или национални радиа, коментира още председателят на КРС.

 

Коментари

Задължително поле