Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Отлагат промените в Закона за енергетиката

Крум Зарков: Не трябва много да разсъждаваме може ли да бъде задържан непълнолетен, без да са уведомени родителите му

Снимка: БНТ

„България е наказана от ЕС не, защото не изпълнява ултимативни условия, а защото не е спазила правилата“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в сутрешния блок на БТВ по повод глобата от 77 млн. евро, наложена на БЕХ от ЕК. Според него задължително трябва да обжалваме и трябва да направим всичко възможно да защитим правата си в съда.

„Европейският съд постанови, че страната ни е нарушила европейското законодателство, както и нашето, защото законът за енергетика, транспонира европейското“, допълни той. Зарков обясни, че става дума за правилата за правото на конкуренция на ЕС. „Обяснението, че не е нещо страшно и тези средства ще ги платят дружествата, а не хората – това може да е така, но въобще не означава, че не е страшно. 77 млн. евро за всяко едно дружество и за трите ЕРП-та ще е голямо натоварване“, каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

По повод президентското вето, наложено върху промените в Наказателния кодекс, Зарков коментира, че държавният глава е прав. „Много от доводите бяха изказани в правна комисия и на специална работна група, но не бяха чути“, каза още той.

Според него между двете теми – енергетика и НК, има нещо общо – явната неспособност на българското правителство да разчита и разговаря с европейските институции. „В случая става дума за транспониране на директива, както и в енергетиката. Тази директива има за цел да гарантира правата на задържаните, но превеждайки я, ние ги нарушаваме или поне създаваме предпоставки за това. Мисля, че не трябва много да разсъждаваме какъв е проблемът в това, че може да бъде задържан непълнолетен, без да са уведомени родителите му или директорът на училището, ако е ученик“, посочи народният представител.

Според него трябва да се опише за кои престъпления може да се прилага и за кои случаи, защото само престъплението не е достатъчно. „Директивата предвижда, че това е възможно за държавата да го направи, но това не е задължение. Защо Министерството на правосъдието реши да прави тези текстове, които събудиха основателни съмнения, опасения и тревога, нямам отговор“, коментира Зарков.

„Управляващите законодателстват на принципа „джаста- праста“ и когато ги попитате защо нещо се прави, отговорът е – защото го иска ЕС. А това не е вярно“, каза още народният представител.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.