Кръвната група свързана ли е с риска от COVID-19?

Д-р Сактхивел Ваяпури от Университета на Рединг в Обединеното кралство.

Предварителното проучване е на Южния университет за наука и технологии в Шенжен, Китай

Ново, предварително проучване установи връзка между кръвната група и вероятността човек да бъде хоспитализиран с COVID-19. Според авторите на изследването хората с кръв от тип А могат да бъдат по-изложени на риск от тези с други кръвни групи.

Изследователи от Южния университет за наука и технологии в Шенжен, Китай - в сътрудничество с колеги от други китайски институции - наскоро проведоха проучване, оценяващо потенциалната връзка между кръвната група и хоспитализацията поради инфекция SARS-CoV-2.

Проучването им е предварително и тепърва предстои да бъде публикувано официално в рецензирано списание. Това означава, че други експерти все още не са имали възможност да оценят методологията и откритията на изследователите.

Те обаче са направили своя учебен документ достъпен онлайн под формата на предпечат.

Кръвната група А е най-рискова?

Изследователите разглеждат разпределението на кръвната група сред 2173 индивида, приети в болници заради заболяване, причинено от новия коронавирус COVID-19. Изследването обхвана 3 болнични заведения в Ухан и Шенжен.

Екипът сравнява разпределението на кръвните групи на пациентите с това на група, представителна за общото население - общо 3 594 души от в Ухан.

Изследователите установили, че делът на хората с кръвна група А е значително по-висок сред групата, хоспитализирана с COVID-19, отколкото сред общата популация.

Те откриха също, че делът на хората с кръвна група О е значително по-нисък сред групата с COVID-19, отколкото сред общата популация.

Въз основа на тези открития авторът на първото проучване Дзяо Джао и колегите му съобщават, че “Хората с кръвна група А имат значително по-висок риск от придобиване на COVID-19 в сравнение с кръвни групи, които не са А, докато кръвната група O има значително по-малък риск за инфекцията в сравнение с не-O кръвни групи."

Важно е обаче да се подчертае, че изследователите се позовават на риска от нужда от хоспитализация поради COVID-19, а не към риска от заразяване с вируса, който може да доведе до заболяването.

Това е така, защото екипът разглежда само данни от лица, чиито симптоми са били достатъчно тежки, за да се изискват хоспитализация, а не тези с леки симптоми, които са отговорили на домашни грижи.

“Заключението може да е чисто случайно”

Но това наистина ли означава, че хората с кръв от тип А имат причина за безпокойство, докато тези с тип О могат да въздъхнат с облекчение?

Експерти, които не участват в изследването, коментираха откритията, обяснявайки, че изследването не демонстрира причинно-следствена връзка между кръвната група и податливостта човек да бъде хоспитализиран с COVID-19.

Сактхи Вайяпури, доктор на науките, доцент по сърдечно-съдова фармакология и токсикология в Университета на Рединг в Обединеното кралство, подчертава, че хората с кръв от тип А не трябва да се притесняват поради резултатите от това предварително проучване.

“Има малко доказателства в подкрепа на твърдението, че има нещо повече от случайна корелация между кръвна група A и податливостта на заразяване с COVID-19”, казва той.

“Съществуват твърде много параметри, които поставят под съмнение достоверността на твърденията на изследователите, които - още по-лошо - не са споменати в непровереното изследване за предпечат”, предупреждава Вайяпури.

“Без да се установяват причинно-следствени връзки между коронавируса и антигените на кръвна група А, е трудно да се разбере това заключение, което може да е чисто случайно. Важното е, че хората не трябва да се паникьосват от тези резултати, тъй като очевидно са необходими допълнителни научни изследвания, за да се обосноват тези твърдения."

Освен това настоящото проучване, включващо данни само от много специфични популации в Китай, не отчита някои объркващи фактори, като например, че разпределението на кръвната група варира в зависимост от държавата.

Ако обаче по-нататъшни изследвания потвърдят откритията на това изследване, те биха могли да помогнат на медицинските специалисти да идентифицират хора, които са най-изложени на риск от хоспитализация поради заразяване с новия вирус.

Коментари

Задължително поле