Кръв се лее за морска Добруджа

Собственици на бунт срещу забрана да използват земите си, чакат решение от премиера Бойко Борисов

Натиск на родни зелени организации

Кървави сблъсъци и потрошени стъкла. Това беляза протеста в Крайморска Добруджа в петък срещу смъртната присъда за развитието на региона, която правителството е на път да потвърди. Става въпрос за абсолютната забрана за земеделие от Балчик до Шабла.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) официално отказа вчера да оттегли заповедта, с която буквално забрани на стопаните край морето да правят каквото и да било със земите си – от строителство, до залесяване и създаване на трайни насаждения, плодови и зеленчукови култури. До нея се стигна след натиск на родни зелени организации, които не спряха да “топят” България в Брюксел за това, че инвестиции в района унищожават флората и фауната, а в резултат Съдът на ЕС осъди страната за нарушение на европейското законодателство за няколко проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. В края на миналия месец министърът на екологията Нено Димов договори с ЕК санкциите да отпаднат и да не се разрушават въпросните проекти, но за сметка на ангажименти да не се допуска строителство и други дейности на територията на три морски общини близо до нова защитена зона “Комплекс Калиакра” - Балчик, Каварна и Шабла. Това стана на основание чл. 19, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). След това решение, което бе взето на 21 юли т.г., Нено Димов разпореди на кметовете на трите общини, заедно с всички заинтересовани лица, да проведат обществено обсъждане на “Интегриран план за управление на защитени зони “Комлекс Калиакра”, “Калиакра” и “Белите скали”, като първата среща бе насрочена за 10, 00 часа на 4 август в заседателната зала на община Каварна. Вместо на дебат обаче стотици гневни жители от сутринта обградиха общината и не допуснаха чиновниците в заседателната зала, а в последствие се насочиха към Балчик, където се стигна до сблъсъци с полицията. Тълпата блокира важна пътна артерия на входа на Каварна, което предизвика километрични задръствания по международния път Варна-Констанца. Според протестиращите зоните “Натура 2000” в крайморска Добруджа не отчитат реалното състояние на имотите и наличието на защитени видове в тях. Хората са категорични, че не желаят да вдигат огромни комплекси, а просто да си обработват земите, които са най-скъпи в цялата страна. Декар чернозем в Балчик е 2190 лв., а в Шабла и Каварна “върви” по над 1700 лв. Рентите също са двойно по-скъпи от средните в страната и стигат 80-100 лв./дка.

“Държавата предлага да обезщети стопаните на имоти в защитената зона еднократно с 26 лв./дка. Това е геноцид”, заяви пред “Труд” Димитър Канариев от Асоциация Българско Черноморие. Според него засегнати ще бъдат 25 000 души, 23 хил. дка земи и 440 кв. километра морска акватория,

Заради бунта край морето ресорния министър Нено Димов свика извънреден брифинг в София, на който обяви, че забраната е безвъзвратна или в противен случай България ще плаща “солени” санкции. По-късно през деня протестиращите се отправиха към Балчик. Пред вестника ни много от тях обявиха, че очакват премиерът Бойко Борисов да отмени заповедта или ще затварят ежедневно международния път за Румъния. Чуха се призиви и за масов протест в София.

 

Кметовете на засегнатите общини пред „Труд“:

 

Николай Ангелов, Балчик:

„Натура“ поглъща села и градове

03-04Значението на зоните, включени в „Натура”, не е като това на национален резерват, за да бъде изцяло забранена в тях човешката дейност. Добре е да се пази природата, но не може да се забранят всички строителни и стопански работи. Как може с толкова лека ръка да включиш в „Натура 2000“ цялото крайбрежие, акваторията, цели градове и села?! Подобна е ситуацията и в Банско – цялата планина Пирин е в „Натура”. Искаме от природния план да бъдат извадени 5-10% от териториите, в които има частни имоти и живеят хора, а къщите за гости и посевите са въпрос на препитание там.

 

Нина Ставрева, Каварна:

Искаме нова международна експертиза

03-05Каварна е най-засегната от “Натура”, тъй като планът обхваща освен всичко останало и пет населени места. Оценяваме усилията на екомистъра пред еврокомисията да не се събарят вече издигнати на територията на плана обекти, но не може да се забрани всякаква дейност в един от най-обезлюдяващите региони на най-бедната държава е ЕС. Нямаме против “Натура 2000” и сме “за” добрия тон с ЕС, но не за сметка на физическото оцеляване на хората. Златна Добруджа е на път да изгуби стойността си. Искаме нова международна експертиза и корекции в “Натура 2000”.

 

 

 

Мариян Жечев, Шабла:

Мерките в плана са прекалени

03-06В плана има някои прекалени мерки, а липсва обратна връзка с хората. Те изобщо не са информирани за какви ограничения става дума, никой не им е разяснил предварително. Притесняват се например, че няма да могат да ловят риба, всъщност става дума за забрана за тралиране. Самата обява за обществено обсъждане бе формулирана на основание бъдещи защитени територии, а не зони, а разликата е огромна. В Шабла няма да има такова обсъждане, защото не приемам да го насрочват по телефона и без достатъчна предварителна информация.

 

История на парадокса

Многократни доноси в ЕК от страна на зелените

03-03През 2007 година правителството на Тройната коалиция взема решение за обособяване на защитена зона комплекс и защитена зона "Калиакра" и за Белите скали, създадени по предложение на две екоорганизации - Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и НПО "Зелени Балкани". През годините двете организации многократно изразяват негативни становища в Брюксел за почти всяко инвестиционно намерение в района, както и на турбините край Калиакра. През 2008 г. територията на район Калиакра вече е с предмет на две наказателни процедури на ЕК срещу България. Първата е за "неопределяне на защитена зона за опазване на дивите птици". Втората е относно одобряването на множество проекти, които са вредни за орнитологично важното място Калиакра. Наказателните процедури са инициирани по жалби и сигнали на БДЗП. През 2014 г. Комисията завежда искова молба в съда на ЕС за около 600 проекта за къщи, вилни селища, инфраструктура, проекти за разораване на степни хабитати, генератори и др., а през 2016 г. съдът на ЕС постановява осъдително решение спрямо България за 10 проекта.

От тях, три не бяха реализирани и загубиха валидност на актовете за одобряването им. Съдебното решение тогава се отнася до реално съществуващи шест проекта за вятърни генератори и един проект за голф игрище. За целта МОСВ наскоро внесе пред ЕК интегриран план за запазване на биоразнообразието в региона на нос Калиакра. ЕК потвърди тази забрана и от решението й стана ясно още, че няма да бъдат премахнати изградените до момента инфраструктурни проекти, но с цената на замразяване на широк кръг от дейности в района за вбъдеще.

 

Всяка държава сама си изготвя „Натура 2000“

Министър Димов: Щяхме да изгубим милиони без рестрикциите

Рекордьори сме по най-много включени територии

03-02-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0Ако българската държава не беше издала заповед, с която се забраняват земеделието и строителството от Балчик до Шабла, във връзка с “Натура 2000”, щяхме да понесем санкция от Европейската комисия. Това обяви по време на извънредната пресконференция в петък в МОСВ екоминистърът Нено Димов. По думите му става въпрос за еднократна санкция първо в размер на няколко милиона евро, а след това за ежедневни санкции от по 20 000 евро. Те са по силната на съдебно решение на ЕК.

Изборът на земи обаче, които да бъдат включени в програмата “Натура 2000”, зависи изцяло и само от правителствата на отделните страни членки, а не от ЕС, който само следи за спазване на изискванията към заявените територии. С влизането си в съюза на 1 януари 2007 г. България трябваше да определи тези свои зони, които да бъдат включени в природния план. Родни експерти, назначени от тогавашното екоминистерство са изготвили предложение, включващо 34% от територията на страната, с което България става един от рекордьорите в ЕС. Пред нас са само Словения с 38% и Хърватия с 37%, а средното ниво за целия ЕС е 18%.

“Натура 2000” е екологична система от защитени зони в Европейския съюз. У нас тя включва не само природни резервати, но и частни имоти. Правителствата получават възможност да ограничават дейностите, извършвани в “Натура”. Вече направените разпоредби стават задължителни за спазване.

 

Обръщение към премиера от в. „Труд“

Уважаеми г-н премиер,

В крайморска Добруджа стават недопустими неща. По силата на чиновническо плиткоумие, инспирирано от някакви псевдоеколози, се осъжда на смърт целият поминък на хората от общините Каварна, Балчик и Шабла.

Г-н Борисов, знаем, че не обичате протестите. Но в този случай би трябвало да се вслушате в справедливите искания на стопаните от този район. На техен гръб се експериментира и направо експлоатира с уж европейски програми за опазване на околната среда. А всъщност така ги лишават от елементарна дейност, която осигурява оцеляването им и нормалния живот на семействата им.

Добруджа и морето трябва да останат хабитат на птиците и рибите. Но и на хората! Г-н премиер, чуйте ги!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България