Американският флот потвърди автентичността на три видеоклипа с НЛО (ВИДЕО)

Адвокати не харесвали Гешев, ах

Искат нова дефиниция за понятието „автомобил“ Инициативата е на Jaguar

Министър Банов връща от Германия незаконно изнесени български археологически ценности

Комплексни екипи ще изследват причините за тежките катастрофи 96% вина на шофьорите е само според първоначален оглед, каза шефката на агенцията за пътна безопасност

Ураганът „Умберто“ остави без ток 22 000 домакинства и предприятия без ток на Бермудите

Движението „5 звезди“ се присъединява към „Зелените“ в Европейския парламент

Майк Помпео: Няма да толерираме поведението на Иран

Томислав Дончев: Местните избори ще са оценка за свършеното през изминалите години

Десетки жертви при атентат с камион бомба в Афганистан

Какво е, когато играят “Челси” и “Милан”? Отговорът на радио Ереван

Редовната казарма – ах, този политмираж

Лечението на Стефан Данаилов продължава в санаториума на ВМА в Хисаря

Вижте как съвестен шофьор възхити социалните мрежи (СНИМКА)

Заплашената с нож готвачка в детска градина: Добре съм, оставам на работа

КСБ и еврокомисар Мария Габриел ще работят за създаване на дигитален хъб в строителството

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) проведе работна срещна с Мария Габриел, европейски комисар по цифрова икономика и цифрово общество, в сградата на браншовата организация.

Обсъдени бяха въпроси, свързани с европейските политики в сферата на цифровата икономика и цифровото общество, както и възможностите за цифровизиране на строителната индустрия в България.

„Искам да благодаря на комисар Габриел за възможността да организираме тази среща и да начертаем възможностите за бъдещо партньорство“, заяви в началото на срещата председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.

„Дигитализацията на сектора е сред основните приоритети на КСБ“, сподели инж. Любомир Качамаков, член на ИБ и на УС на Камарата и вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия – FIEC. Той посочи, че за разлика от някои европейски страни, в България за бранша темата е нова и че се работи за популяризацията й сред строителните компании. Инж. Качамаков информира, че през годината Областното представителство на КСБ в София е организирало поредица от семинари, които са били с насоченост да разяснят ползите от въвеждането на BIM технологиите и цифровизацията. Той подчерта, че Камарата иска да помогне в тази посока на своите членове, надява се да получи подкрепа и от страна на държавата и търси финансиране за нужните дейности.

От своя страна комисар Мария Габриел благодари на ръководството на КСБ за поканата за среща. Тя сподели, че едва под 9% от сектор „Строителство“ в Европа са дигитализирани. Еврокомисарят обясни, че възможностите това да се промени са чрез финансиране от страна на програма „Хоризонт 2020“ (Хоризонт „Европа“ за новия програмен период) или чрез създаване на дигитални иновационни хъбове. Мария Габриел посочи, че за периода 2021 – 2027 г. ЕП е одобрил нова програма в областта на цифровите технологии за Европа (Digital Europe), която разполага с бюджет от 9,2 милиарда евро. Основната цел на програмата е да се направи така, че цифровата трансформация в Европа да бъде от полза за гражданите и предприятията. Тя ще даде възможност да се инвестира повече в цифровата икономика и цифровото общество. „Средствата по програмата ще се влагат в цифрови умения, изкуствен интелект, киберсигурност и дигитални иновационни хъбове“, информира Габриел.

Ръководството на КСБ и еврокомисар Габриел се договориха да работят за създаването на специализиран дигитален хъб, който да търси възможностите за цифровизиране на строителната индустрия в България. Една от основните му задачи ще е в него да работят в тясно сътрудничество всички заинтересовани страни – КСБ, представители на местната власт, на университетите, на частния сектор и неправителствени организации. Новата структура ще търси партньорство и с други подобни европейски и световни структури.

От страна на КСБ в работната среща се включиха и инж. Христо Димитров, зам.-председател на УС на КСБ и председател на Областното представителство на КСБ – Варна, инж. Благой Козарев, член на ИБ и на УС, Любомир Пейновски, член на УС, изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев, директорът на дирекция „Организационна политика“ Димитър Копаров и Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“ и ПР на КСБ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.