Националният съвет на СДС дава мандат на председателя на партията да финализира преговорите с ГЕРБ за евроизборите

Президентът Румен Радев удостои Ян Енглерт с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“

Сгъваемият телефон се превръща в таблет Иновацията на 2019 г. - гъвкав екран (ИНФОГРАФИКА)

Кораб с 1300 души на борда бедства близо до Норвегия

Българските превозвачи готвят протест в Страсбург ако пакетът „Мобилност“ влезе в дневния ред на ЕП

44-годишен мъж е бил ударен от кола в подлеза на НДК

Красимир Каракачанов: Скандалът с апартаментите е неприятен, ще повлияе на резултатите на ГЕРБ

Възходът на китайското кино Би Ганс очарова Кан с мрачен трилър

Румен Петков: Каквото за Цецка, това и за Цецко. Ръководство на БСП и г-жа Нинова, обслужват интересите на ГЕРБ

Мотористи дариха детско ортопедично легло на болницата в Търново

50 човека са арестувани по време на простеста на „жълтите жилетки“ в Париж

Конгресът на ВМРО преизбра Красимир Каракачанов за председател на партията

Дананг – филиалът на рая Във виетнамския курорт мостовете са интернет сензация, а рибарските кошове - атракция

Националният съвет на АБВ-Младежи номинира петима като кандидати за евродепутати

Проф.Венцислав Вълчев е новият ректор на Техническия университет -Варна

КТБ не е банка, а пирамида и личен портфейл на Цветан Василев Вчера бе внесен обвинителен акт срещу банкера беглец в Сърбия и още 17 финансисти

Случаят КТБ е най-голямата финансова измама в новата българска история и не може да се сравни с никоя друга афера в световен мащаб. Досега у нас не е имало дело с щети, представляващи процент от брутния вътрешен продукт. Говорим за суми, с които можеше да се превъоръжи цялата българска армия или да се достроят всички магистрали. Това заяви вчера шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който ръководеше разследващия екип.

Вчера в Специализираният наказателен съд бе внесен обвинителният акт срещу банкера беглец Цветан Василев и още 17 банкери и финансисти. (Пълният списък виж тук). Те ще отговарят за участие в организирана престъпна група, за престъпления по служба, за източване на над 2,5 млрд. лв. от банката и за касова липса на близо 206 млн. лв. Заедно с всичките му копия обвинителният акт надхвърля 210 000 страници. По делото са разпитани 400 свидетели и са изготвени над 90 експертизи.

Гешев оприличи продължилото 3 г. разследване с полет до Луната с дизелов двигател. И добави, че приема две определения за КТБ – че това не е банка, а пирамида и че е била личен портфейл на мажоритарния собственик Василев.

„Ако БНБ си беше на мястото, КТБ трябваше да бъде затворена още през 2011 г. Математическите модели сочат, че щеше да рухне сама около края на 2016 г.”, каза още спецпрокурор №1. Той уточни, че са отделени материали за раздадени кредити, по които се водят още 24 разследвания в Софийска градска прокуратура. „Ако трябваше да работим и по тях, щяха да са ни нужни 30 години”, подчерта Гешев.

Според разследващия екип: Над 1 млрд. лв. раздавани в пликчета

Между 1 и 1,5 млрд.лв. са били раздавани в пликчета и торбички с корупционни цели, е установил разследващия екип от прокурори и следователи, разказа още Иван Гешев вчера.

От прегледа на 162 кредитни досиета за раздадени суми, надхвърлящи 3 млрд. лв., станало ясно, че 74 % от парите са получени от новосъздадени дружества, съществували от 6 месеца до няколко дни.
В 68% от случаите са открити липси в кредитните досиета. В осем случая, които се отнасят за сума от 116 млн. лв. липсват каквито и да е документи. 70 % от кредитите са били одобрявани или същия, или на другия ден, като става дума за отпускани суми от 30-40 млн. лв.

Според разследващия екип масовият случай е бил да се източват пари през кухи фирми, което обяснявало и непълнотите в кредитните досиета. По думите на Гешев банкерът Василев нареждал да се отпуснат примерно 30 млн. лв., парите били превеждани, а след това служителите в КТБ започвали да създават документите. Освен това се отпускали и кредити, с които да се покриват падежи на предишни заеми. Около 2014 г. тези практики станали толкова чести, че те не смогвали да комплектоват досиетата. „Не липсват документи в кредитните досиета, те просто не са били създадени”, подчерта Гешев.

Около 2 млрд. лв. от КТБ били влагани в лоши бизнес начинания, като например ТВ 7, която глътнала над 300 млн. лв. Запитан дали през 2014 г. банката е можела да бъде рефинансирана от БНБ и оздравена, Гешев отсече: „Пирамиди не могат да се рефинансират!” И добави, че прокуратурата е единствената институция у нас, която е реагирала, за да спре източването, което е можело да достигне до 10 млрд. лв.

Цветан Василев създал „фирмата“ през 1994 г.

Банкерът беглец Цветан Василев започнал да създава паралелни структури още от 90-те години, докато бил служител в други банки. Това стана ясно вчера от материала на прокуратурата, озаглавен „Общ поглед върху „Моделът КТБ”. (Пълния текст виж в електронното издание на „Труд”).

Държавното обвинение сочи, че през 1994 г. Цветан Василев основал финансовата къща „Фина-С” и без да я напуска започнал работа в Централна коопeративна банка. Там се запознал с Бисер Лазов, който в последствие се превърнал в негов „неформален финансист, отговарящ за небанковия сектор на дейността на модела, т.е. нещо като негова „дясна ръка“. В момента той е основен свидетел на обвинението, тъй като не е работил за фалиралата КТБ.

Преди да се насочи към КТБ през 2000 г., Василев работил и за „Алианц България”, като през цялото време действала и финансовата му къща. В един момент всички дружества на свързани лица под контрола на Василев били наречени „фирмата” и всеки ден той получавал справки „къде са парите на фирмата”.

„Новият политик“ Бареков бил щедро финансиран

Партията „България без цензура” на Николай Бареков, който е разпитван като свидетел по делото, е била щедро финансирана от Цветан Василев. Според прокуратурата месечните траншове към „новия политик” са нараснали от 50 на 100 000 лв. през октомври 2013 г. По това време Бареков напуснал ТВ 7 и изцяло се отдал на политиката.

„Николай Бареков е изпълнител на замислен от обвиняемия Цветан Василев политически проект и вероятно поради това дейността на същия е щедро финансирана”, пишат разследващите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Е и ? Това щяха да ви го кажат и децата от квартала ! Но нека да попитам какво стана със собствениците на пирамидите и фалиралите банки през 1995-6 година ? Харчат си парите защото имаме здрава съдебна власт която за нищо не става освен да имитира дейност и да замеря народа с димки ! Ако има осъждане и конфискация на имуществото на виновните лица и връщане на по-голямата част от парите едва тогава ще повярваме че сте свършили нещо истинско за държава и народ ! Засега налице са грабежи с виновни лица на свобода харчещи на воля ……… Затова сте смешни и жалки но народът е стадо заспало …

  2. Е, то е ясно, че не е банка, но колко пари заминаха, не е истина. Хората няма кво да ядат, а Василев пръска милиони. Айде хванете го бе, едва ли е толкова невъзможно

  3. скоро ще стане време Василев да предаде личния портфейл и ще се наложи да върне всички откраднати пари от него

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.