Зрелищен дуел във „Фермата“ отстреля още един участник преди финала

Венецуела и Русия ще проведат съвместни военни учения

Макрон обеща повишение на минималната заплата със 100 евро

Конституционният съд на Молдова отново отстрани Додон

Доналд Туск: Няма да предоговаряме Брекзит, но сме готови да помагаме на Великобритания

Откриха случаи на ку-треска по овце във Видиинско, заразен е и мъж

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Кметът на Благоевград с послание към децата в „Часът на приказния разказвач“: Няма по-хубаво място от дома

Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Заев до Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря македонски език

Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер (обзор) Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

Може ли да имаме повече от един трудов договор едновременно

Кубрат и 17 села заплашени от безводие заради дълг от 3 млн. лв. за еленергия Чака се одобрение за разсрочване на плащанията и гаранция от общината

Снимка: Архив

Град Кубрат и още 17 населени места в общината може да останат без вода заради дълг от над 3 млн. лв. на местното водоснабдително дружество „Меден кладенец” за доставка на електроенергия. Това предупредиха в петък от Енерго-Про в специално съобщение до медиите.

В него се казва, че ако Общинският съвет не одобри предложения споразумителен протокол за разсрочване плащането до края на 2019 г., ще бъде прекъсната доставката на еленергия. В споразумението е записано Общината, като едноличен собственик на дружеството, да стане гарант за поетапното изплащане на дължа.

От Енерго-Про поясняват, че дългът на дружеството, снабдяващо Кубрат и селата с вода, е натрупан за повече от 5 години от електропотреблението на помпени и пречиствателни станции, както и дълбок сондаж. В този период са водени разговори за разсрочване на дълга и са предлагани различни варианти. „До момента Общината не реализира нито един от възможните варианти за решаване на проблема със задлъжнялостта на неговия оператор и по този начин допусна това нарастване”, се казва в съобщението. В него се уточнява още, че от началото на следващата година, се очаква ВиК услугите на територията на община Кубрат да преминат към асоциация „Водоснабдяване-Дунав – Разград. Това би могло да доведе до ликвидация на ВиК „Меден кладенец“ и при липсата на активи, неговите задължения да стават несъбираеми, казват от Енерго-Про. От там допълват, че в края на ноември са отправили покана за доброволно плащане и са водили разговори с КЕВР, Министерство на икономиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и ДАНС в търсене на съдействие за справедливо решение на критичната ситуация. „След изчерпване на всички възможни мерки за разрешаване на създалия се казус, Енерго-Про пристъпва към крайна мярка за спиране на доставката на електроенергия, за което ВиК „Меден кладенец“ е надлежно уведомен с предварително предупреждение от 28.11.2018 г. Този срок предостави необходимото време и възможност на кмета и Общинския съвет да вземат навременни обезпечителни мерки”, се казва още в съобщението до медиите.

В късния следобед в петък в Кубрат е насрочено заседание на Общинския съвет. Ако той не одобри предложението за разсрочване и гаранции, то в понеделник ще бъде прекъснато електрозахранването на административната сграда на ВиК „Меден рудник”, а от 12 декември и на останалите обекти на дружеството.

„Труд” не успя да се свърже с кмета на общината Алкин Неби.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.