Кубрат и 17 села заплашени от безводие заради дълг от 3 млн. лв. за еленергия

Снимка: Архив

Чака се одобрение за разсрочване на плащанията и гаранция от общината

Град Кубрат и още 17 населени места в общината може да останат без вода заради дълг от над 3 млн. лв. на местното водоснабдително дружество „Меден кладенец” за доставка на електроенергия. Това предупредиха в петък от Енерго-Про в специално съобщение до медиите.

В него се казва, че ако Общинският съвет не одобри предложения споразумителен протокол за разсрочване плащането до края на 2019 г., ще бъде прекъсната доставката на еленергия. В споразумението е записано Общината, като едноличен собственик на дружеството, да стане гарант за поетапното изплащане на дължа.

От Енерго-Про поясняват, че дългът на дружеството, снабдяващо Кубрат и селата с вода, е натрупан за повече от 5 години от електропотреблението на помпени и пречиствателни станции, както и дълбок сондаж. В този период са водени разговори за разсрочване на дълга и са предлагани различни варианти. „До момента Общината не реализира нито един от възможните варианти за решаване на проблема със задлъжнялостта на неговия оператор и по този начин допусна това нарастване”, се казва в съобщението. В него се уточнява още, че от началото на следващата година, се очаква ВиК услугите на територията на община Кубрат да преминат към асоциация „Водоснабдяване-Дунав - Разград. Това би могло да доведе до ликвидация на ВиК „Меден кладенец“ и при липсата на активи, неговите задължения да стават несъбираеми, казват от Енерго-Про. От там допълват, че в края на ноември са отправили покана за доброволно плащане и са водили разговори с КЕВР, Министерство на икономиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и ДАНС в търсене на съдействие за справедливо решение на критичната ситуация. „След изчерпване на всички възможни мерки за разрешаване на създалия се казус, Енерго-Про пристъпва към крайна мярка за спиране на доставката на електроенергия, за което ВиК „Меден кладенец“ е надлежно уведомен с предварително предупреждение от 28.11.2018 г. Този срок предостави необходимото време и възможност на кмета и Общинския съвет да вземат навременни обезпечителни мерки”, се казва още в съобщението до медиите.

В късния следобед в петък в Кубрат е насрочено заседание на Общинския съвет. Ако той не одобри предложението за разсрочване и гаранции, то в понеделник ще бъде прекъснато електрозахранването на административната сграда на ВиК „Меден рудник”, а от 12 декември и на останалите обекти на дружеството.

„Труд” не успя да се свърже с кмета на общината Алкин Неби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България