Кубрат Пулев: В извънредна ситуация хората трябва да бъдат разбирани

От десетилетие Кубрат Пулев е на гребена на вълната и неслучайно вече е №3 в последните рейтинги на лидерите в българското общество. Освен че е звезда в професионалния бокс той неведнъж се е ангажирал и с много социални проблеми в обществото. И винаги е помагал. Сега Кобрата и неговият по-малък брат Тервел, бронзов олимпийски медалист от Лондон 2012, изразиха готовност да помогнат в битката с коронавируса на болница „Софиямед”. По-малкият от фамилията вече е доброволец в Спешното отделение. А докато са в изолация и двамата ни асове не спират да се подготвят в собствения им спортен център „Пулеви” за поредните си мачове.

- Спонтанно ли бе решението на вашия брат Тервел, да се включи в доброволческия екип на болница „Софиямед” в борбата с коронавируса, г-н Пулев?

- Не бих казал толкова спонтанно, защото ние с д-р Иван Христов, началник на Спешното отделение, се познаваме отдавна. Още от залата в ЦСКА. Той тренираше бокс повече от 15 години. И винаги ни е помагал и подкрепял. Затова изразихме готовност, ако можем сега и ние с нещо да съдействаме. Брат ми се отзова първи, аз също съм на разположение, както обичат докторите да казват.

- Има ли спешна нужда от доброволческа помощ?

- На този етап няма нищо спешно, както смята и д-р Христов. Но това е един добър пример хората да бъдат обществено ангажирани. Стига с този негативизъм. Във времето и аз съм викал доктори за мои приятели и те винаги, по всяко време са били готови да помогнат. Редно е сега ние да отговорим със същото.

- А какво бихте казали на тези, които биха ви упрекнали, че си правите реклама в тези условия? Все пак и критикуващите не са малко.

- Ами нека и те да си направят! Не говоря само за обикновените хора. Ами за онези, с милионите, недосегаемите, дори политиците. Да отидат в някой социален дом за деца сираци, за инвалиди и да дарят нещо от себе си. Да отидат при болните и да дадат добър пример. Но дали са го направили ...

- Брат ви ще бъде сред болните, ако се наложи и вие ще отидете при тях. Имате ли притеснения от заразяване?

- Не. Въпреки всичко спазвам необходимите предпазни мерки. Дори съм готов да изкарам болестта, ако ли не... ще се видим в отвъдното (б.р. - усмихва се). Не трябва да има страх, но да има разум и отговорност.

- Преди дни призовахте Националния оперативен щаб да облекчи мерките за професионалните спортисти, за да могат те да тренират по-пълноценно. Има ли развитие в тази посока, някой потърси ли ви за мнение?

- Единствено журналистите. Никой от оперативния щаб или спортното министерство. После пак ще кажат, че си правя реклама. Не ме разбирайте погрешно, за мен няма никакъв проблем, аз ще се оправя. Но въпросът е професионалните спортисти да могат да поддържат форма, защото след едно спиране после ще им е много трудно да се върнат играта. И това е тяхната работа, техният живот, по този начин те си изкарват парите. А тези спортисти не са чак толкова много и това може да бъде регламентирано и същевременно да е безопасно. В извънредна ситуация хората трябва да бъдат разбирани!

- В началото на кризата се обсъди вариант проектоолимпийците да бъдат изолирани, където да се подготвят. Дали на „Белмекен” или „Спортпалас”. Не го направиха. Грешка ли беше?

- При желание във всеки един момент може да се направи, дори и сега. Но едва ли някой ще ме чуе. Ето, в София живеем до Витоша, огромна планина. Защо хората да не отидат най-малко да се раздвижат, да регулират кръвообращението. И ще е напълно безопасно.

- Общувате си със спортисти, как им се отразява самоизолацията?

- Спортистите са различен тип хора. Те са много устойчиви психически. И като цяло настоящата ситуация едва ли ще им въздейства чак толкова негативно. Но на обикновените хора определено ще им е тежко.

- А вие как понасяте случващото се?

- Моят живот сега не се различава кой знае колко от преди пандемията. Имам зала, тренирам и се готвя за важен мач.

- И тъй като живеем във време на постоянни промени, към днешна дата какво се случва с боя за световната титла в тежка категория Кубрат Пулев – Антъни Джошуа?

- Този двубой ще го има и това не е мое решение, защото имаме подписан договор. Очаквам малко да се размине ситуацията с коронавируса, за да направим този мач. Готов съм да играя дори без публика. Напоследък спрягат името на Тайсън Фюри за двубой с Джошуа, но това са само приказки. Всичко е регламентирано, и който не изпълни своята ангажираност по договора, търпи неустойки. Ако Джошуа го направи, ще загуби титлата си, а аз съответно претендентското място. Така, че е въпрос на време да се уточни окончателно датата и мястото на мача.

Снимка СПОРТАЛ

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт