Куентин Тарантино - Пак събира глутница

Репутацията на Куентин Тарантино пострада сериозно в последните две години. Той загази след няколко идиотски реплики, още по-глупави опити за политическа агитация и около разкритията за начина, по който е третирал Ума Търман. Тарантино трудно ще избегне и дългата сянка на отношенията си с Харви Уайнстийн, чието протеже е бил в началото на кариерата си и без чиято помощ нямаше да направи нито един филм.

Сега Куентин ще опита да накара всички да забравят тези неща с новия си филм “Имало едно време в Холивуд”.

Първите кадри излязоха преди две седмици и за Тарантино най-накрая отново се заговори изцяло в творчески план. Премиерата е през лятото, а дотогава ще се разгръща гореща рекламна кампания. След семплото представяне на “Омразната осморка”, Куентин Тарантино се нуждае от филм събитие за своето зрелищно завръщане.

“Имало едно време в Холивуд” ни отвежда в края на 60-те години на ХХ век в Лос Анджелис с разказ за бивша звезда от телевизионен уестърн на име Рик Далтън (Леонардо Ди Каприо), който се надява да възстанови кариерата си като се прехвърли в киното. Същите амбиции има и някогашният му дубльор Клиф Буут (Брад Пит). Плановете на двамата се усложняват от добре известните действителни събития, свързани със съдбата на съседката на Рик - Шарън Тейт (Марго Роби). В края на десетилетието тя, заедно със свои приятели, е убита от фанатички от хипи комуната на Чарлс Менсън, а трагедията слага своеобразен край на една епоха. Тарантино е решил да се подсигури с изключителен актьорски състав. Новата му глутница звезди включва Леонардо Ди Каприо, Брад Пит, Ал Пачино, Марго Роби, Брус Дърн, Тимъти Олифант, Тим Рот, Майкъл Мадсън, Кърт Ръсел, Деймиън Люис, Дакота Фанинг, Емил Хърш, Люк Пери, Джеймс Марсдън, Румър Уилис и др.

Пътят на Куентин към филмовия Олимп започва преди малко повече от четвърт век. През 1992-а светът на независимото американско кино е разкъсан от “Глутница кучета”, а останките - пометени от постмодерното “Криминале”. Двете заглавия поставиха на картата младия Куентин, който още като тийнейджър отпада от гимназията и години наред работи във видеотека в Лос Анджелис, където си създава репутация на тотален филмов маниак. Ранното творчество на Тарантино дефинира 90-те години през носталгията по 70-те и пленява колективното въображение на милиони хора с уникален микс от жанрове, стилове, влияния, инвенции и отправни точки. За някои хора Куентин е автентичен гений, за други е просто талантлив измамник, който копира от различни майстори и смесва краденото по ефектен и ефективен начин.

При всички положения е трудно да си представим как щеше да изглежда днес поп-културният пейзаж без продуктите на неговия противоречив мозък и маркетингов нюх. Тарантино предложи на публиката вълнуващ паралелен свят, изграден от този извънредно ценния в развлекателната индустрия “тарикатски” материал.

Филмите на Тарантино събират полюси, смесват културни кодове и влияния - булевардните сензации съжителстват със сюблимното, простащината е придружена от привидно интелектуално просветление, а перверзията и насилието са балансирани от специфичен морален компас. Каталогът с незабравими персонажи и сцени от творчеството на Тарантино е много богат - бандитите от “Глутница кучета” и “Криминале”, стюардесата от “Джаки Браун”, Булката от “Убий Бил”, нацистите от “Гадни копилета”, робовладелците от “Джанго без окови”… През последното десетилетие Тарантино направи сериозен завой към по-зрелищното кино и вече прави по-скъпи, наситени със сложни екшън сцени, филми, които обикновено са пласирани в някаква разпознаваема историческа епоха.

С “Имало едно време в Холивуд” той ще се опита да разкаже своята версия за развлекателната индустрия, която първо му дава убежище от мизерния уличен живот, а после и възможността да стане свръхуспешен мултимилионер.

 

Заиграва се със “Старк Трек”, планира и “Убий Бил 3”

Тарантино много пъти е казвал, че ще направи 10 филма и ще се пенсионира. Но в същото време се заиграва с няколко проекта. Той от много време говори за продължение на наситения с насилие опус “Убий Бил”, излязъл разделен на две части преди 15 години. Знае се, че Тарантино наистина иска да направи трета част от историята, посветена на свещеното студено отмъщение. Още по-любопитен за масовата публика е неговият проект за нестандартен и кървав тарантиновски филм от космическата сага “Стар Трек”. Реакциите към новината бяха смесени, но филмът още може да се получи с подкрепата на “Парамаунт”.

 

За него

Един от най-значимите режисьори на нашето време

Куентин Тарантино е един от най-значимите режисьори на нашето време. Със сигурност е най-влиятелният филмов автор на своето поколение.Той успя да даде нов живот на кариерата ми през 90-те години на миналия век с “Криминале” и винаги ще съм му благодарен, че ми даде шанс да изиграя Винс Вега. Това е роля мечта.

Джон Траволта, актьор

 

Киното му дефинира цяла епоха

Не мога да опиша какво щастие изпитах, когато получих предложение да играя в “Имало едно време в Холивуд” на Тарантино. Винаги съм била пристрастена към филмите на Куентин. Киното му дефинира цяла епоха. Работих със Скорсезе, сега и с Тарантино. Какво повече може да иска една актриса?

Марго Роби, актриса

 

Тарантино е жалък позьор и надценен страхливец

Когато гледаш филмите на Скорсезе ти става ясно, че той е израснал сред мафиоти в Малката Италия в Ню Йорк. Когато гледаш филмите на Тарантино, ти става ясно, че той е израснал с филмите на Скорсезе. Екранът на Тарантино е празен. Безнадеждно постмодерен. Нелечимо ироничен. И напълно безопасен. Тарантино е лигав смотаняк, който пълни филмите си с кръв и псувни, за да не разберем, че в истинския живот вероятно носи пелени или женски гащички. Той изобщо не знае как работи насилието в реалността. Тарантино е емблема на едно поколение, което не разбира нищо отвъд популярната култура. Жалък позьор и надценен страхливец.

Джим Гоад, писател

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино