Културен маратон в Нощта на музеите

Безплатно изкуство на 14-и май

Арт екстраваганца за 18-и път 

Прожекция на “Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи” във Френския институт

Десетки храмове на културата и изкуството из цяла България се включват в 18-ото издание на “Европейска Нощ на музеите” и ще отворят вратите си за посетители безплатно във вечерта на 14-и май. Инициативата се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание.

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Тази година ще участват общо 69 държавни и общински музеи и художествени галерии, и техните филиали от 24 области в страната. Входът за тях ще бъде безплатен в съботната вечер на 14 май.

Своеобразният арт маратон се организира от Френския институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община. Целта на културната екстраваганца е да отведе посетителите на приключение във времето, пространството и въображението. В София програмата включва повече от 45 музеи и галерии, готови да посрещат публиката с изложби, ателиета, прожекции и изобилие от артистични прояви.

По повод събитието, Френският институт в България представя премиера на документалния филм “Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи”. Заснета специално за киното, тази нощна, режисирана и озвучена обиколка на изложбата на Леонардо да Винчи, в празните без посетители зали на Лувъра, е в компанията на нейните двама куратори Венсан Дельовен и Луи Франк. Техните разкази дават възможност за по-доброто разбиране на светогледа и артистичната практика на Леонардо. Прожекциите са в петък, 13 май, от 18:30 ч. и събота, 14 май, от 19:00 ч., зала “Славейков”.

По време на Нощта на музеите столичани и гостите на София може да се запознаят и с Micro-folie - френски дигитален музей - който наскоро бе инсталиран в една от залите на Регионалния исторически музей - София по случай Председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства