Културното министерство инспектира рушащата се църква „Свети Георги"

Инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата, съвместно с представители на община Калояново, извършиха на място проверка на случая с църквата „Свети Георги“ в пловдивското село Черноземен, навесът на която наскоро се самосрути, предадоха от пресцентъра на министерството.

Черквата е паметник на културата с историческо значение, тя е градена в средата на 19 век. Преди три години Министерството на културата е съгласувало проект за възстановяване, реставрация и консервация на черквата „Свети Георги“ в село Черноземен.

След края на проверката бяха дадени и конкретни указания и предписания за последващи действия, като най-напред трябва да бъдат почистени останките от срутилия се дървен навес пред входа на църквата „Свети Георги“ в с. Черноземен. От Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в препоръчаха да бъдат изготвени и нова техническа експертиза на състоянието на строителната конструкция на храма „Св. Георги“, както и нова експертиза на състоянието на художествените ценности вътре в самата черква.

На основата на резултатите от тези две нови експертизи ще е необходимо да бъде преработен и актуализиран съществуващият проект за възстановяване, реставрация и консервация на църквата в с. Черноземен, категорични са проверяващите от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата.

Проверяващите от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ дадоха предписание да се изготви и проект за временно аварийно укрепване и обезопасяване на църквата „Св. Георги“, който трябва да бъде реализиран в срок до 3 месеца.

Коментари

Задължително поле