Купуваме имот без декларация в общината

Облекчават процедурите при наследяване на жилище

Чиновниците сами ще определят данъка

При покупка или прехвърляне на имот няма да се налага новият собственик да подава декларация в общината за да бъде определен дължимият от него данък сгради. След получаване на уведомление от службата по вписванията за прехвърлените вещни права върху недвижим имот общината ще определя годишния данък за имота и ще уведомява новия собственик. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, внесени в парламента от депутати от Обединени патриоти.

При наследяване на имот ще се запази задължението за подаване на декларация в общината за определяне на данъка върху наследството. Но се предлага да отпадне необходимостта за подаване на декларация за наследения имот, тъй като необходимата информация за определяне на годишния данък е налична в общината, посочват депутатите в мотивите си. Общинските служители може да определят дължимия данък и да уведомят наследниците.

Промените предвиждат да отпадне и задължението гражданите и фирмите да подават декларация в общината за новопостроените сгради. Предвижда се данъкът за новите сгради да се определя на база на информацията, която служебно ще се получава от органа, издал удостоверение за въвеждане в експлоатация или разрешение за ползване.

Гражданите не е необходимо до подават декларация, защото информацията, необходима за определяне на данъчната оценка на имота се съдържа в одобрения инвестиционен план и е налична в общината, посочват депутатите. За да стимулират завършването на строежите депутатите предлагат данък да се дължи и преди въвеждане на сградата в експлоатация, ако са минали две години след завършване на сградата на етап груб строеж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти