Купуват къщи до 20 км от морето

Българи са основните купувачи на имоти по Черноморието.

Нараства интересът към придобиването на втори дом

Хората не се притесняват да плащат още преди да е започнало строителството

Взимат ипотечни заеми

Нараства интересът към покупката на втори дом край морето. Най-голям интерес от страна на българите има към завършени и по-големи жилища, както и къщи в близост до морските градове. През 2019 г. клиентите оглеждаха къщи на разстояние до 5-10 км от морските градове, а през 2020 г. периметърът се увеличи до 20 км., разказаха брокери на имоти.

Българите са основните купувачи на жилища по Черноморието. Сключените през годината сделки с чужденци са единични, заради ограниченията за пътуване, наложени от пандемията с Covid-19.

„Пазарът на недвижими имоти по Северното Черноморие започна годината стабилно, но началото на извънредното положение в средата на март спряло напълно огледите и до средата на май се финализираха предимно вече започнати сделки”, каза Елена Унджиева, оценител в агенция за недвижими имоти. През лятото обаче българите са компенсирали намаленото търсене на имоти от чужденци. Част от купувачите търсят втори дом за семейството си на морето. А други са българи, които живеят и работят в чужбина, но тази година са се завърнали в страната и търсят възможност да инвестират парите си.

Преди пандемията търсенето е било ограничено предимно до населеното място край морето, докато сега обхватът е значително разширен, като се търсят жилища с по-голяма площ и къщи със собствен двор. Промяна е настъпила и в нагласите на купувачите спрямо инвестицията в имота, като те отделят повече време за огледи, а периодът на размисъл е по-дълъг, каза Унджиева.

Наблюдава се и значително отпускане на ипотечни кредити за покупка на жилища в района на Черноморието, тъй като клиентите, които си взимат вила или втори дом в района на Бургас или Варна, дори да имат в брой всичките пари за сделката, не искат да ги харчат. Според банкера Даниела Иванова купувачите са се насочили предимно към имоти във Варна и Бургас и сателитните райони около тях, докато интересът към имотите в курортните градчета е по-малък.

„Очакванията са, новото строителство да продължи да се развива с нормални темпове по морето. Няма усещане за забавяне на финансирането и на продажбите, голяма част от които се случват „на зелено”. Хората не се притесняват да плащат първа вноска още преди да е започнало строителството”, каза Борислав Точевски, представител на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

25 хил. евро за студио

Цените са между 900 евро и 1200 евро на кв. метър

Руснаци продават на българи

Най-голям интерес има към къщи край морето и апартаменти с площ между 60 кв. м и 100 кв. м.

По Южното Черноморие купувачите търсят предимно жилища във въведени в експлоатация нови комплекси, където средните цени са между 900 евро и 1200 евро на кв. м, каза Николай Ламбуров, представител на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Средните площи на продадените през годината апартаменти край морето са между 60 кв. м и 100 кв. м. Несебър, Равда и Царево са привлекли български купувачи, търсещи второ жилище или имот с инвестиционна цел.

Купувачите се насочват предимно към завършени и обзаведени жилища с гледка към морето и без такса за поддръжка на имота. Интерес е имало и към нискобюджетни къщи на цена до около 50 хил. евро, разположени до 15 км от морето.

Сделки със студиа в по-малките курорти са се сключвали на цена около 25 хил. евро, двустайните апартаменти се продават за около 35 хил. евро, а тристайните - за около 50 хил. евро. Малко по-високи са цените в Созопол, където жилища на първа линия струват около 60 хил. евро.

;Сред купувачите по Южното Черноморие са германски граждани с руско потекло, каза още Николай Ламбуров. През последната година те са се насочили предимно към имоти в курортите Слънчев бряг и Свети Влас. „Там новото строителство е ограничено и се извършва предимно от фирми с дългогодишна история. Новите проекти обикновено са част от комплекси с няколко етапа на строителство”, каза Ламбуров. Според него купувачите търсят почти готово строителство или въведени в експлоатация имоти с добра инфраструктура недалеч от морето. Имотите в готовите комплекси се продават предимно от руски собственици на българи или от самия инвеститор, който управлява комплекса.

50% от всички сделки във Варна са „на зелено”

Дават до 300 хил. евро, ако има двор край вълните

Предпочитат завършени сгради

Много важна е локацията, ако имотът не е на първа линия, купувачите търсят поне гледка към морето.

Във Варна няма корекция на цените на имотите спрямо миналата година. Същевременно 50% от всички нови проекти във Варненска област са продадени „на зелено”, което показва силното желание на българите да инвестират в дом на морето.

Забелязва се тенденция за проектиране на жилища с по-голяма квадратура във Варненска област като средната площ на апартамент е нараснала с 34%. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни жилища в завършени до ключ сгради. Много важна е локацията, ако имотът не е на първа линия, купувачите търсят поне гледка към морето, дори жилището да е на втори, трети ред. Инвеститорът на сградата също е важен за купувачите.

Сделките с имоти са предимно с къщи с двор с цена между 150 хил. и 300 хил. евро за основно жилище, а за втори дом сумата е доста по-малка - от 40 хол. до 70 хил. евро. Извън самата Варна има интерес към Балчик, Каварна, но предлагането там е малко, спрямо това на Южното Черноморие.

Според брокерите курортният комплекс „Св. Св. Константин и Елена” все повече губи облика си на курортно селище и се оформя като квартал на Варна, в който хората живеят, благодарение на бързите и лесни комуникации с центъра на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти