Курортът Банско е готов за зимния сезон (обзор)

Проверки на хотели, заведения и спортни съоръжения в зимните курорти ще бъдат направени и в други традиционни зимни дестинации, обеща министърът на туризма Марияна Николова.

Ски съоръженията ще бъдат дезинфекцирани по график

Спазват всички мерки за безопасност, убеди се министърът на туризма Марияна Николова

Караме по пистите от 4 декември до 11 април

Най-големият ни зимен курорт Банско е готов за предстоящия зимен сезон, като са взети всички нужни противоепидeмични мерки, така че да се гарантира сигурността на туристите. Това стана ясно след инспекция на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова в Банско. Тя провери местата за настаняване и ски съоръженията в зимния център.

Хотелите са въвели и спазват всички утвърдени санитарни предписания. На входа има поставени необходимите препарати за дезинфекция, а всеки турист се проверява за употребата на лични предпазни средства. Персоналът на местата за настаняване също носи маски, установи проверката на Николова. Тя подчерта, че спазването на санитарно-хигиенните предписания е едно от ключовите условия страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена, издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм.

Министърът на туризма провери лично дали се въвеждат и спазват единните противоепидемични мерки и указания за работа на ски съоръженията, утвърдени със заповед на здравния министър. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтовe може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график. В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души.

Операторът на ски зоната информира, че се подготвя сезонът да бъде от 4 декември до 11 април. Очакванията са за спокоен сезон, обезпечени са с необходимите специалисти и добра техника.

“В сегашната ситуация е особено важен акцентът върху туристическите услуги в сферата на здравето, профилактиката, закаляването. В тази посока сме на едно мнение с бизнеса, че ще е полезна единна рекламна кампания за зимата, както и облекчения за туристите, идващи у нас с отрицателен PCR тест”, заяви министър Николова.

Коментари

Задължително поле