Nikola конкурира Tesla с брутален пикап на водород Автомобилът може да захранва с ток строителни машини

Карло Кудичини, легендарният вратар и сегашен посланик на „Челси“, ексклузивно пред „Труд“: България е известна с футболните таланти

Храните по БДС – само с български суровини

АПИ: Е-винетки може да се купят от сайта bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване

Пецата от „Hell’s Kitchen Bulgaria“: Може да не спечелих шоуто, но спечелих сърцата на хората Най-забавният участник се ожени

Борисов инспектира строителните дейности на магистрала „Европа“ (ВИДЕО)

Караянчева: В трите години от мандата си президентът чертае разделителни линии Надявам се, че той ще промени отношението си спрямо влизането на България в ERM 2, заяви председателят на НС

Трилър с изчезналата българка на остров Родос Отишла да изхвърли боклука и да се разходи, оттогава следите й се губят

Китаец почина в Банско, вероятно е получил инфаркт

С пошлост и арогантност доубиват Вапцаров Литературни “пехотинци” правят жалки опити да атакуват таланта на поета

Ръководството на „Лафка“: Спираме оперативната си дейност заради законовите ограничения и въвеждането на държавен монопол Компанията разполага с финансов ресурс за погасяване на задължения си

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Явор Бахаров в разложкия съд

7 000 долара за еротичен круиз в Гърция

Безрадостната участ на националните кумири Горкият дякон Васил Кунчев ни гледа от небесните жилища и цъка с език

Премиерът Борисов: През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината

Къде свършва халифата Скритата стойност на декларациите от Мюнхен за Сирия

Голямата новина от уикенда несъмнено е обявената от САЩ практически окончателна победа над терористичната организация „Ислямска държава“, която преди четири години обяви създаването на „халифат“ върху огромни части от териториите на Сирия и Ирак. Прелюдията започна с американския вицепрезидент Майк Пенс в събота на редовната годишна конференция по сигурността в Мюнхен, който се спря на крачка да обяви пълен разгром на ислямистите, задоволявайки се с това да се похвали, че последният им анклав на сирийска територия е сведен до по-малко от един квадратен километър площ. Халифатът е победен и САЩ ще продължат, заедно със съюзниците си да преследват терористите навсякъде, настоя един видимо горд с постигнатото Пенс. В духа на: последни забърсвания тук-там на победата и американските части в Сирия ще могат с чиста съвест да започнат изтеглянето си, съобразно намеренията обявени от президента Доналд Тръмп през декември. Много позната история, ще кажете.

Оптимизмът на Майк Пенс определено не беше споделен от Ангела Меркел, която говори точно преди вицепрезидента на САЩ и в прав текст заяви, че изтегляне на 2-те хиляди американски военни от Сирия само ще подсили позициите на Русия и Иран в региона. Според нея от чисто тактическа гледна точка, този ход ще принуди и други страни с големи контингенти на терен, като Белгия и Франция (които вече бяха на няколко пъти мишени на кървави атентати от ислямистите) да последват примера им. Това неминуемо ще създаде вакуум, от който веднага ще се възползват други играчи, за да го запълнят, подчерта още германският канцлер. Дори и с теоретично изтриване на „Ислямска държава“ от картите на Ирак и Сирия, сирийският конфликт във всичките му местни, регионални и геополитически измерения е далеч от заглъхване. И за разлика от САЩ европейците са малко по-сантиментални, когато става въпрос за поети ангажименти към съюзници, воювали от твое име на място – като сирийските демократични сили и други кюрдски въоръжени отряди.

Според някои наблюдатели победа над халифата или не, ходът с обявеното изтегляне на американските части от Сирия е със стратегически характер, за да създаде условията за сделка между Вашингтон и съюзниците в Европа, в която САЩ ще запазят военно присъствие на сирийска територия, в замяна на отслабване на европейската подкрепа за ядрената сделка с Иран, от която САЩ се оттеглиха едностранно през май миналата година и възстановиха санкциите си срещу режима в Техеран. Вашингтон обаче вече действа по-припряно, защото предизборната кампания за президентските избори през 2020 г. започва вече да набира скорост отвъд Атлантика и на Тръмп му трябват изпълнени обещания – колкото за пред избирателите, толкова повече пред спонсори и лобита.

И за да не е толкова явно, лайтмотивът на Тръмп и администрацията му последните две години, че съюзниците в НАТО не дават достатъчно, за да съответстват на приноса на САЩ в организацията звучеше на заден фон с пълна сила през цялата седмица преди срещата в Мюнхен, в която Пенс и държавният секретар Майк Помпейо обикаляха Европа без да забравят на всяка спирка да повтарят под една или друга форма същото.

Където може би малко се разминаха с планинга. Офанзивата срещу последния анклав на „Ислямска държава“ в провинция Деир Езор в Сирия, която започна във вторник от сирийските демократични сили по суша и западната коалиция по въздух, трябваше да приключи, ако не за часове, то за ден-два. И Доналд Тръмп да обяви триумфално окончателната победа над халифата в събота или неделя. Вместо това операцията се закучи с дни, а пробивът дойде едва в петък, в навечерието на изказването на Майк Пенс в Мюнхен, когато територията на ислямистите наистина бе сведена до под един квадратен километър.

Вероятно и затова вместо поредното самохвалство: „мисията е изпълнена“, Западният свят се събуди в неделя сутринта със серия послания от американския президент Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, в които призова „Великобритания, Франция, Германия и други европейски съюзници да приемат обратно над 800-те пленени войници на ИД и да ги изправят пред съд“. Тръмп уклончиво признава, че и да не е вече победа „халифатът е готов да падне“ всеки момент. От което следва не толкова тънкият намек за шантаж, защото ако „съюзниците не съдействат“, САЩ ще бъдат „принудени да освободят“ пленниците, а не искат да гледат как тези войници проникват в Европа, „където се очаква да отидат“. „Правим толкова много и харчим толкова много – време е и други да поемат инициативата, и да свършат работата, на която са така способни. Изтегляме се след 100 % победа над халифата“, завършва в обичайния си стил посланието на обитателя на Белия дом.

Шантажът настрана за друг път, с изявлението на Доналд Тръмп се повдига един много сериозен въпрос: докъде всъщност се простира „халифата“? И доколко териториалната победа всъщност ще сложи край на всякаква заплаха за Стария континент от обезверени екстремисти или техни последователи. Струва си и да се припомни, че най-кървавите атентати, извършени от ислямистите от Даеш на територията на Европа в Париж, Брюксел и Манчестър за четирите години от провъзгласяването на „Ислямската държава“ , бяха дело на саморадикализирани местни граждани, превърнали се в поклонници на „дигитален халифат“. Който не се съобразява с конвенционалните граници.

 

Морален парадокс от нов характер

В началото на изминалата седмица, запътилата се към неизвестното Великобритания се сдоби с морален парадокс от нов характер. Става въпрос за случаят с 19-годишната Шамима Бегум, която преди четири години с две свои връстнички отпътуват тайно от семействата си в Лондон, за да станат снахи на ислямистите от Даеш. Открита от британски журналист в бежански лагер в Северна Сирия, младата майка, загубила вече две деца и бременна с трето, търси съдействие от Лондон за прибирането си у дома. По думите й без да изпитва угризения за решенията й, довели я до това положение. Бегум е легално британски гражданин, напуснала е страната като непълнолетна, но е била индоктринирана от един култ към смъртта, членове на тази организация са бащи на децата, които е загубила, и на това, което роди вчера в бежанския лагер в Сирия… . При какви обстоятелства, ако въобще, трябва да бъде позволено на нея и/или детето й, да се завърнат във Великобритания?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. прави впечатление, че канцлерът на германия всъщност изразява пизицията на израел срещу оттеглянето на сащ – това щяло да накара и англия и франция също да се изтеглят и да увеличи влиянието на иран. е, и ? израел организира бежанската вълна, боеспособните мъже на сирия да се преселят на хиляди километри от родината си, за да не се върнат никога и израел безпроблемно да плячкоса земята и водата на сирия. и меркел подпомогна този престъпен план. сега израел иска сащ и ес войските да стоят там – и меркел отново е на предна линия с престъпните си изказвания.

  1. естествено – евреите са стъпили на врата на всяко немско говедо, независимо къде се намира на тази земя.
   няма нищо по-презряно от немското говедо, освен евроатлантическите му ибрици у нас…

 2. Едвали някой ще разбере”Скитата стойност на
  декларацията от Мюнхен за Сирия” от тънките
  намеци на шлифования руски пропагандатор!
  Използваните понятия , Сирийски демократични сили и спонсори и лобита са мъгла ..Боравейки с тези понятия . авторът показва марксиско-ленинската си закалка.” Демократичните” сили на диктатара бяха закъсали във войната си със сирискиянарод. Войските на друг диктатор Путин и неговите платените наемници погнаха бедните
  сирийци който намериха спасение в Европа. На този етап , Даеш не бе проблем за Асад и Путин .
  Това ли ти са демократичните сили др. Марксист
  Маркс определяше тази вид дейност на Русия за
  възстановяване на диктатурата нали !!
  Трябва да приема Маркс а не да го излъчваме за
  да ни ойдиса!!!
  Да заявиш, че Тръмп се стреми да задоволи
  някакви въображаеми спонсори и лобита е
  неспокасна пропаганда . Това доказва низък
  интелект или хвърляне безразборна клевета .
  Но какво да направи с плененитеджихадисти.
  Джихадистите, Ердоган и Аятоласите все още
  не включват САЩ в техният Халифат. Ти сам
  включваш Европа кат част от Халифата.!!!!

  1. на калпавия трол, бенишев му 6ил крив…
   хапчетата шизи слабоумно, хапчетата!

 3. ес говедата да си прибират борците за свобода и демокрация които сами създадоха…
  да не забравяме, че по поръчка на партнерите и бойко борисов 1 обучаваше терористи в правц!
  пп. а вазовските заводи ги снабдяваха по неведоми пътища с оръжие да у6иват цивилни!

 4. Е какви са интересите на Русия в Сирия за да
  направи това което направи?! Не е ли Сирия
  новите Босфор и Дарданели за разширението
  на империята на злото . Защо изтри коментара ми ?! Не използвам речника на кмнтр
  Вие руски фашисти ли сте . Това смъртните
  охапвания ли са!!!!!!

  1. хапчетата шизи, хапчетата!
   … вероятно аз съм единственият мислещ за здравето ти.

 5. Кмнтр , моите писания не са за болни заразени
  с бацила на рускияфашизъм. Tи разбра ли
  защо автора се страхува от вакуум в Сирия?! И ти
  ли виждаш вакум. И за тебе ли руските солдати
  в Сирия са вакуум?! Почегъртай малко мозака си!!!
  Сръвнението на Сирия с Босфора и Дарданелите въобще не е за умствените ти способности.
  Милионите руски жертви за владението на тези проходи лъжа ли е?! Босфора и Дарданелите не
  са ли причината за злокобната ни съдба. Зная , че
  това за тебе е китайско писмо. Надявам се на мислещи българи да се замислят ….
  лъжа ли е !?

  1. ти си болна отрепка бе, остави настрана, че си слабоумен шизобезродник…
   на автора му дреме на оная работа за сирия… той си взима хонорара за статията, както и ти за троленето.
   ако не беше неграмотен идиот, щеше да вденеш, че тъпото немско говедо дудне за вакуум…
   та така – вземи си хапчетата.

 6. русофоб-Сега цензор ли стана?Ех тия „руски фашисти“-дето ти ги измисли!Все те са ти в празната глава

  1. какво ти пука… и под двата ника се крие слабоумна робска отрепка.

 7. Всички български патриоти според БКП /БСП
  са фашисти. Ето за това, само в България
  да си фсшист е гордост. Така наречените от
  вас ,долнопробни лумпени , фашисти защитиха
  българското еврейстео. За това тяхно престъп-
  ление те бяха жестоко наказани от истинските
  по съвършенния фашисти – комуниститe!!!
  Истерията ви срещу българските патриоти ,
  като търсите под вола фашизъм издига
  фашизма в България в ранк на героизъм .
  Руския фашизъмт т.е. коммунизма е гаден
  дори иза вас лумпените -тролове на Путин..

  1. ти си слабоумна отрепка бе!
   марш в психодиспансера и си вземи хапчетата!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.