Кърджали се присъединява към марша на " Безсмъртния полк"

Снимки: "Безсмъртният полк"

Кърджали ще се присъедини към марша на " Безсмъртния полк" , по централните улици на града на 9 ти май ще преминат заедно българи и руснаци, съобщи Олга Стоянова, председател на Клуба на руските съотечественици. Освен Клуба, организатори са Община Кърджали и военния клуб в Кърджали.

На територията на област Кърджали живеят 200 руски граждани, каза още Олга Стоянова. Почти всички от тях имат свои близки, участвали и загинали във Втората световна война. В областта има и стотици български семейства, които пазят паметта на своите жертви от войната срещу фашизма.

През месец март 1945 година в опит да спрат настъплението на съветската армия елитни части на Вермахта нанасят удар срещу българската армия, отбраняваща северния бряг на река Драва. Острието на основния удар е срещу 10 пехотна родопска дивизия, в която се сражават основно войници и офицери от района на днешните области Кърджали и Хасково. В тази битка България дава над 1 600 убити, а ранените са 2 500.

"Безсмъртният полк" е инициатива, зародила се в руския град Томск през 2012 година. Потомците на фронтоваците преминават с портретите на своите близки,участвали във войната. Инициативата бързо добива невероятно популярност. Само през миналата година в Русия в марша на безсмъртните се включиха над 27 милиона руснаци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България