Кърмачките може да пият алкохол

Позволени са им по 11 питиета седмично

Митът, че на кърмещите жени им е забранен алкохола, бе развенчан от група ирландски учени от Health Service Executive, които доказаха, че майките трябва да избягват питиетата само през първия месец след раждането, а след това да ограничат консумацията до 11 питиета на седмица.

Водещите учени - д-р Пол Мюлейн и д-р Мери О'Махони - оповестили тази новина по време на лятната конференция Royal College of Physicians, проведена на 29-ти май тази година, предават от ирландския Independent.

Мюлейн и Махони съветват родилките да се въздържат от алкохол в първите 4 седмици, когато кърменето е на често и съответно алкохолът бързо преминава и в кърмата.

След първият месец, кърмачките все пак трябва да внимават с консумацията, като препоръчителната доза е 11 питиета седмично, а под "питие" се разбира около 200мл бира или 100мл вино.

Важно условие е алкохолът да се приема след кърмене и поне 2 часа преди следващото такова, тъй като това е времето, необходимо на организма да го разгради.

На същата конференция, учените стигат до общото заключение, че по време на бременността, абсолютно никакво количество алкохол не е безопасно за плода.

Коментари

Задължително поле