Кюрдите заплашват със завой към Москва

Тръмп бил готов да унищожи Турция

50 US военни съветници напуснали района

Самопровъзгласената кюрдска администрация в северната част на Сирия обяви готовността си да започне преговори с Дамаск и Москва, за да гарантира сигурността на региона срещу неминуемата турска военна офанзива, съобщи АФП.

“Ако Америка евакуира зоната за сигурност и в частност тази по границата, ще бъдем принудени, в качеството си на автономен регион, да проучим всички възможни варианти”, казва пред агенцията говорителят Бадран Джиа Кюрд.

Той посочи, че всичките разположени в района 50 американски военни съветници са били изтеглени от граничната зона, без да уточни дали решението засяга общия брой от 1000 US военнослужещи на територията на Сирия. “Готови сме на преговори с Дамаск или Москва, за да спрем това турско нашествие, и да избегнем възможния вакуум в сигурността”, каза още Кюрд.

РИА “Новости” цитира изявлението на говорителя на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, според когото Москва не е била предупредена за едностранното решение на Вашингтон да се изтегли от зоната на конфликта в Сирия.

Междувременно президентът Доналд Тръмп заплаши Турция с тежки икономически последствия, ако планираната от Ердоган кампания постави под въпрос човешките права. Според наблюдатели ходът на Тръмп е за да контрира критиките в родината му срещу изтеглянето от Сирия.

Коментари

Задължително поле