Лаборатория в Пловдив започва изследвания на коронавируса

Медици доброволци ще работят в нея

Медици доброволци ще работят в новата лаборатория за изследване на коронавирус в Пловдив. Специалистите са от Медицинския университет, болница "Свети Георги" и Пловдивския университет.

Очаква се лабораторията, която се изгражда в момента на територията на Инфекциозната клиника, да започне да работи до две седмици, съобщи БНТ.

Шестима души ще работят на две смени в изследователския център, който ще разполага с 4 лабораторни помещения и лекарски кабинет. Част от доброволците са от Катедрата по микробиология на Медицинския университет.

"Ще преместим работното им място там, за да могат да бъдат те пълноценни в рамките на минимум един работен ден, останалите са доброволци, които вероятно ще идват по за три-четири часа", обясни проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет - Пловдив.

Специалистите от Медицинския университет сами са изявили желание да помагат. Сред тях е доктор Йордан Калчев, който работи и в лабораторията по микробиология на университетската болница "Свети Георги".

"Мотивира ме моето участие като доброволец в този проект на първо място моя професионален дълг като лекар и моя граждански дълг като жител на Република България", д-р Йордан Калчев, МУ.

Вариантът за обучение на специалистите от Пловдив в лабораторията в Стара Загора най-вероятно ще отпадне.

"Част от екипа, от моя екип, който ще бъде в тази лаборатория вече има достатъчен опит с PCR диагностиката, ние извършваме такава и в нашата катедра и в нашата лаборатория, макар и от друг вид за доказване на други микроорганизми", каза още д-р Мариана Мурджева.

От седмица до 20 дни може да отнеме доставката на необходимата апаратура, с която ще се изследват пробите за коронавирус. Очакванията са да се обработват минимум 30 проби на ден.

Коментари

Задължително поле