Лавина пациенти към болниците

Снимка: Цветан Томчев
По време на извънредното положение бе отчетен дори спад на спешните случаи. От няколко дни търсещите помощ в “Пирогов” значимо се увеличиха.

Няма часове за кардиолози и уролози за месец напред

Очаква се увеличаване на скъпоструващите операции

Страхът от коронавируса накара дори хората със сърдечни проблеми да чакат 

Tежко болни напълниха отделенията в лечебните заведения. Заради противоепидемичните мерки опашки се извиха пред столични болници. Най-голям е напливът към кардиологичните отделения и към хирургиите. Часовете при специалисти кардиолози, уролози и алерголози са запълнени за месец напред.

Проверка на “Труд” в страната установи, че много от хората с различни здравословни проблеми от страх да не бъдат заразени с коронавирус са изчаквали да попремине епидемията и чак тогава са потърсили медицинска помощ. Някои не са я дочакали.

“Имаме случай на пациент, който почина преди да насрочим операцията му. Като се обадихме да го търсим, за да кажем кога ще го оперираме се оказа, че си е отишъл. Отишъл си е, защото не е дошъл на време”, коментира пред “Труд” изпълнителният директор на болница “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. Той обясни, че пациентите се завръщат, но много от тях са толкова уплашени, че още не смеят.

Медицинският директор на “Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център” проф. Иво Петров, каза че след като беше дадена зелена светлина за прием на пациенти с планови интервенции, работата е скочила двойно. Националният консултант по кардиология заяви, че заради страха от зараза, много пациенти са пропуснали дори задължителните си прегледи. “Седем пациенти чакаха за имплантиране на минимално инвазивната клапа и когато се обадихме да идват, двама бяха починали”, разказа пред “Труд” проф. Петров.

Според последния анализ на “Индекс на болниците”, приблизително 30% по-малко българи с кардиологични заболявания са потърсили лекарска помощ по време на извънредното положение.

Има много случаи, при които се наблюдава усложняване на състоянието на пациентите, поради това, че бяха забранени профилактичните прегледи, а и достъпът до кабинетите беше затруднен, коментира шефът на БЛС д-р Иван Маджаров.

Мениджърите на болниците са категорични, че рестартът на здравната система ще рефлектира върху бюджета. Очаква се увеличаване на скъпоструващите операции и процедури, които са били отложени по време на извънредното положение.

В Бургас

Болни с инфаркт отказвали прием в болница

Мария Кехайова,

ТРУД, Бургас

В Бургас има пациенти, които с инфаркт, твърде късно са потърсили лекарска помощ. Това съобщи пред “Труд” кардиологът д-р Марияна Контева. За случай с пациент с нестабилна стенокардия който отказал хоспитализация, поради страх от инфекция, разказа д- р Контева. Въпреки, че в момента болниците са най- сигурното място като превенция, пациентите се боят да влизат в здравните заведения. Конкретно с този пациент не знам какво се случи, коментира известната бургаска кардиоложка.

В Шумен

Отложени операции напълниха хирургията

Цветелина Георгиева,

ТРУД, Шумен

В МБАЛ Шумен след 11 май, след възстановяване на плановия прием, има повече постъпили пациенти в Хирургично отделение. Основният поток от пациенти е там, заради отложени операции от извънредното положение, каза изпълнителният директор на болницата д-р Димитър Костов. Не са повече от обичайното случаите на инфаркти и инсулти, каза той.
Като цяло потокът от пациенти се е увеличил, но все още не е достигнал нивата отпреди епидемията.

Д-р Костов успокои всички, които отлагат постъпването в болница или се притесняват да се лекуват, че всички случаи на коронавирус постъпват в изолирана сграда в Шумен и пациентите не бива да имат притеснения.

В Благоевград

Зъболекари и медици претрупани от работа 

Светлана Василева
ТРУД, Благоевград

Зъболекари и лекари в Благоевград са претрупани от работа, след като два месеца пациентите им са търпяли и не са ги посещавали заради извънредното положение.

Най-много опашки има пред зъболекарските кабинети и лабораториите за изследвания. Хората заявиха, че са търпяли и болки в зъбите, защото никой не ги е приемал, а сега имали доста развалени зъби, заради чакането.

Пред кабинетите на джипитата също вече има доста хора. Повечето взимат рецепти, протоколи за лекарства, бланки за изследвания, които са били отложени. В благоевградската болница по време на пандемията обслужваха тежките случаи на инсулти, инфаркти, а пациенти казват, че са пътували и търсели помощ за различните си болежки в столични клиники. Повечето тежко болни са разчитали на Спешния център в Благоевград.

Във Варна

Опашки се извиха пред кабинетите на джипитата 

Даниела Фархи,

ТРУД, Варна

Наплив на пациенти има пред кабинетите на личните лекари през последните 2 седмици. Причината е главно, че докато траеше извънредното положение хрониците си вземаха лекарствата с т. нар. нулеви рецепти, а сега отново чакат с рецептурни книжки пред кабинетите, коментираха джипита. Според тях обаче засега не се забелязва ръст на занемарените пациенти, които са обострили хронични болести заради страх да посетят лекар. И по време на извънредното положение хората държаха връзка с нас, коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Светлин Митев. Същото казаха пред “Труд” и негови колеги. Според тях големите болници в града не са спирали приема и са си изпълнили бюджетите за последните два месеца. В доболничната помощ повече работа в момента имат кардиолозите. Медиците отдават това на сезона, тъй като пролетта е рисково време за хипертониците.

 

Андрей Марков, член на УС на болничната асоциация:

Никой не е умрял пряко от COVID-19

Хората вече започнаха да разбират, че никой не е умрял пряко от коранавирус, болните загиват от основните си заболявания. Досега нито един патоанатом не е предоставил данни за патоанатомична находка вследствие на Covid-19.

Едната от починалите лекарки, ми е роднина. Аз съм й кум. Илиана Иванова, която работеше в сливенската болница бе с тежка астма още от дете. Много тежка. Тя можеше да загине и от пневмония, и от всеки друг вирус, който я събори.

Казвах на Илиана, че не бива да влиза да работи в инфекционзно отделение, а тя беше приела това като мисия. Казваше, че трябва да се помага на хората. Тя не си направи тест, но остана под карантина в дома си. Опасяваше се, че ако се окаже с положителна проба, ще затворят отделението на болницата. Илиана беше изключително всеотдаен човек.

За съжаление, покрай противоепидемичните мерки и изявите на някои лекари пациентите бяха така наплашени, че могат да се заразят с коронавирус, че пропускаха насрочени прегледи и не обръщаха внимание на заболяванията си. Информацията трябваше да се поднася по-балансирано и по-професионално, но объркването дойде и от това, че заболяването не се познаваше. Сега някои започнаха да плашат с втора вълна, но не се знае дали ще има такава.

Коментари

Задължително поле