Лавров: Москва още не е видяла предложенията на Пашинян за руската мироопазваща мисия в Карабах

Москва все още не е видяла предложенията на арменския премиер Никол Пашинян за уточняване на подробностите около руската мироопазваща мисия в Нагорни Карабах. Това каза пред журналисти в петък руският външен министър Сергей Лавров, предава ТАСС.

„Трудно ми е да отговоря на този въпрос, тъй като не сме виждали конкретни предложения, които министър-председателят на Армения иска да направи за обсъждане в контекста на руската мироопазваща операция в Нагорни Карабах, така че сега не мога да гадая“, допълни още Лавров.

По-рано Пашинян каза, че събитията в Карабах повдигат редица въпроси относно дейността на руските миротворци. В същото време министър-председателят добави, че смята присъствието и дейността на руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах за ключов фактор за гарантиране на сигурността на арменците и високо оценява руските усилия за гарантиране на сигурността и стабилността в региона. Според ръководителя на арменския кабинет Ереван очаква руският мироопазващ контингент да пресече всеки опит за нарушаване на линията на съприкосновение в Нагорни Карабах.

Както съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация, в зоната на отговорност на руския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах се забелязва изостряне на обстановката. Според министерството режимът на прекратяване на огъня е бил нарушен от въоръжените сили на Азербайджан в района на височината Сарибаба. Командването на миротворците, съвместно с представители на азербайджанската и арменската страна, предприема мерки за стабилизиране на обстановката.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия