Лавров: Русия няма да допусне американска намеса в изборите

Русия няма да допусне вмешателството на Вашингтон в изборите, които ще се проведат в Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Не знам какви са плановете на посолството на САЩ, но имаше много епизоди, когато американските дипломати бяха замесени в незаконни дейности. Съответните наши служби са длъжни да вземат мерки“, каза първият дипломат на Руската федерация.

По негови думи, в американското посолство в Москва работят много руски граждани. Той смята, че в съответствие с Виенската конвенция, те могат да извършват само и единствено техническа работа, но не и да се занимават с „дипломатически дейности, включително политическите им аспекти“.

„Не са редки случаите, когато тези сътрудници на американското посолство из наетите местни, се разхождаха из разни региони, провеждаха въпроси към населението, как то се отнася към губернаторите си и въобще федералните власти. В такива ситуации вежливо настояваме нашите американски колеги да прекратяват служебни отношения с тези хора“, каза той.

В същото време американският президентът Доналд Тръмп заяви, че е благодарен на Владимир Путин за решението му да съкрати броя на американските дипломати в Русия. Според Тръмп това ще спести средства. "Искам да благодаря на Путин, защото се опитваме да намалим нашия фонд "Заплати", каза той пред журналисти.

Коментари

Задължително поле