Бирената диета – радост за небцето Тя наистина е ефективна, но има строги правила

Петролни гиганги харчат стотици милиони за информация срещу глобалното затопляне

Гражданската авиация по света изпитва остър недостиг на пилоти

Тръмп отмени санкции срещу Северна Корея часове след налагането им

Германия арестува 11 души за подготовка на терористични нападения

Русия започва серийно производство на ракетите „Ангара“

Заличават 18 туроператора от националния регистър

Тръмп удари рамо на Нетаняху преди вота (обзор) САЩ може да признаят Голанските възвишения за израелски (ИНФОГРАФИКА)

България започна с хикс евроквалификациите, младок на крачка от мечтан дебют

Ердоган: Израел няма право да окупира Голанските възвишения

Копие на чудотворната икона Богородица Всецарица пристигна в София

Елиф от „Намери ме“ стана на 10 години Малката актриса Изабела Дамла Гювенилир е родена в Ню Йорк

Ана Бърнабич: Сърбия не трябва да забравя жертвите на натовските удари

Саудитска Арабия иска минимална цена на петрола от 70 долара за барел

САЩ с нови санкции срещу Иран

„Лазер“ изпепелява 1000 китайци на остров Дамански Преди 50 години СССР и Китай за малко да влязат във война

Граничният спор приключва официално чак в началото на 90-те години

Помните ли онзи стар руски виц: “Китайци обстреляха мирно орящ съветски трактор. Тракторът унищожи противника с артелерийски огън и излетя към базата си”. Във всеки виц има и по малко истина. Действието се развива точно преди 50 години на границата между СССР и Китай при река Усури на остров Дамански. Оттогава върви и “фалшивата” новина, че руснаците са използвали за първи път лазерно оръжие и са изпепелили около 1000 китайци. Каква е истината?

Китайско-съветският пограничен конфликт представлява серия от въоръжени стълкновения между СССР и КНР в периода 2 март-11септември 1969 година. Конфликтът се разиграва в района на остров Дамански, на река Усури, на 230 км южно от град Хабаровск.

След смъртта на Йосиф Сталин Никита Хрушчов е избран за първи секретар на ЦК на КПСС. Той организира разобличаването на Сталин на закрито заседание на XX-ия конгрес на КПСС през февруари 1956 г. По този начин Хрушчов започва ликвидирането на “култа към личността на Сталин” и се опитва да въведе уж демократизъм в тоталитарната система. Това води до чувствително охлаждане в отношенията между Китай и СССР. Ескалацията на напрежението между двете страни достига връх във въоръжените конфликти между СССР и Китай през 1969 г. Повод за сблъсъка е неразрешеният от векове спор за границата и териториалната принадлежност на намиращия се в река Усури остров Дамански.

Проблемът се крие в различното тълкуване, което двете страни дават на Пекинския договор от 1860 година между Русия и Китай, съгласно който границата минава по двата бряга на реката. Статутът на водната повърхност и на речните острови е нерегламентирана. Според нормите на международното публично право границата следва да минава по средата между бреговете. Островът е отдалечен от Китай на 40 м, а от СССР – на 200 м, но и двете страни го смятат за свой. Островът и районът около него е под контрола на застава Нижная Михайловка.

В периода 1968-1969 г. обстановката по границата е напрегната. Китайските провокации се превръщат в ежедневие в района на острова. Точно преди половин век през нощта на 2 март 1969 година китайски военни части се прехвърлят на острова и се окопават. Съветските граничари на сутринта регистрират нарушение на границата. Група граничари под командването на лейтенант Стрелников – общо 9 човека – се отправят на острова, за да отстранят от съветска територия нарушителите. Окопалите се китайци откриват огън от упор. Съветските граничари загиват под огъня на близо 300 китайски автоматчици. Прикриващата съветска гранична група от 5 човека под командата на младши сержант Бабански отвръща на огъня и докладва за инцидента. Командирът на Иманския граничен отряд полковник Леонов вдига по тревога маневрена група. С цената на 32 жертви китайците са отблъснати от острова. На 14 март съветските граничари получават заповед да се изтеглят от острова. През нощта получават нова заповед – да го превземат. Полковник Леонов повежда група от три танка Т-62 (по това време нов и секретен). Командирският танк е поразен, а полковникът е убит. Останалите танкове се връщат на изходни позиции, оставяйки поразения танк и трупа на своя командир.

През нощта група разузнавачи правят опит да унищожат танка. В крайна сметка той потъва в реката след попадение на 160 мм минохвъргачка. По това време китайците са прехвърлили на острова около 2000 човека. Сутринта на 15 март граничарите атакуват острова, но са отблъснати. В съветския тил са развърнати дивизион реактивни системи за залпов огън “Град” и 122-мм гаубици. За да бъдат задействани тези части, е необходима санкцията на военния министър маршал Гречко, който е в командировка, или на генералния секретар Леонид Брежнев, който е на официално посещение в Унгария. На 16 март командващият Забайкалския военен окръг генерал Павловски, без санкцията на Москва, взема инициативата в свои ръце. В 12:50 ч артилерията нанася удар по фронт дължина с 10 км и дълбочина 6-7 км. Изстреляни са около 2000 снаряда и ракети. Очевидци сравняват бойното поле с крематориум. Тежките поражения, които нанася реактивната артилерия на китайските части, са в основата на легендата за “лазерното оръжие”, използвано от руснаците. След артилерийската подготовка батальон на 199-и мотострелкови полк с танкова поддръжка атакува острова и го превзема. Генерал Павловски е издигнат на поста главнокомандващ на съветските войски. За периода на военните действия СССР губят около 60 бойци. За Китай няма официални данни, но те се изчисляват на минимум 1000 души. След инцидента в района на Дамански е дислоцирана мото-стрелкова дивизия.

Следващият инцидент е на 12 август 1969 година в Казахската ССР в района на височината Каменная до езерото Жаланшкол. На тази дата съветските граничари забелязват китайски войници да се окопават на Каменная. Група граничари под командването на подполковник Никитенко атакуват с подкрепата на придадените БТР височината. За подкрепа на китайските войници са изпратени с камиони подкрепления – около 70 човека. Китайците са прехванати от граничните групи за прикритие с БТР. Един БТР прониква в китайския тил и превзема укрепленията. Сблъсъкът трае 9 часа. 18 китайци са убити, 2 – пленени. СССР губят 2 граничари и 11 ранени.

На 11 септември 1969 година, завръщайки се от погребението на виетнамският лидер Хо Ши Мин, тогавашният съветски министър-председател Алексей Косигин се среща с Чжоу Енлай. Подписано е споразумение, с което се прекратяват граничните конфликти. Спорът окончателно е решен чак през 90-те години на 20 век, когато Дамански и други спорни територии са предадени на Китай.

 

Какво представлява БМ-21 „Град“

БМ-21 “Град” е съветска 122 мм реактивна система за залпов огън, базирана на бойната машина БМ-21. Ракетната система е монтирана обикновено на шаси на “Урал-375Д” или “Урал-4320”. Тя е много по-съвременна и мощна в сравнение с легендарните “Катюши”. На Запад системата е позната като M1964. На въоръжение е в много армии по света, включително и в българската.

 

Из съветския фолклор

Мы сообщаем вам о неприятном факте,
На берегу Амура, средь родных полей,
Подвергся мирный наш, пахавший землю трактор,
Обстрелу четырёх китайских батарей.

Услышав дикий крик китайского десанта,
Наш мирный тракторист, по званию – старлей,
Ответил на огонь одним ракетным залпом:
И уничтожил шесть китайских батарей.

А после, слив соляр и запустив реактор,
И быстро допахав гречиху и овёс,
Поднялся в воздух наш советский трактор,
И полетел обратно в свой родной колхоз.

А после, в интервью нашей редакции,
Сказал завхоз колхоза (товарищ генерал),
Что в случае второй подобной провокации,
На поле, вместо трактора, мы выпустим комбайн.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (27)

 1. Тогава в европейските вестници се появиха снимки на изгорени с киселина лица на съветските граничари.Отвратителна картина, но сега мисля, че е било руска провокация с пропагандна цел.Синът на виетнамския посланник, както и маоисти от Португалия и Франция се появиха със значки на Мао върху реверите си. Естествено, тогава на 19 години подкрепяхме всичко съветско. Заедно със студентите от СССР се приготвихме да им направим „мечка“, но директорът на общежитията разбра за опасността и извика пазителите на реда.На следващия ден комсомолският секретар на виетнамците, в спор с мен ме нападна с нож.Бях два пъти по-тежък от него и просто го затиснах с тяло.Спомени.

  1. Хубавото при бай Тошо беше, че -л-у-д-и-т-е- -м-а-л-о-у-м-н-и- -к-р-е-т-е-н-и- като теб ги държаха или в лудниците или в затворите. А сега пръкнахте и окрадохте народа, държите хората в мизерия и ги лъжете колко зле са били и колко добре им е сега независомо от това, че тогава беха сити, а сега са гладни, голи и боси.

   1. Хей смешник, народа го окраде и продължава да го краде комунистическата номенклатура, за която ти работиш, но много некадърно. Когато на 18г с кандидат-студентски изпит отидохме да учим в чужбина 4 момчета инженерство, не ни дадоха стипендия първата година, чакаха да ни видят успеха. Но там заварихме 30 души, без приемен изпит, но със стипендии, децата на номенклатурата, и никой не беше инженерна специалност, а от МИО до история на изкуството. Елит!? Хахаха. Е, тези хора ни управляват днес, твоите покровители. Резултатът е явен.

    1. Като гледам какви ги пишеш , толкоз си се изучил Богомиле , нямаш ли поне капка срам !Докато ги има такива като теб обърканите неща в България няма да се оправят !

  2. Богомиле , да върнеш парите за обучението ти , също и стеипендията , ние всички сме плащали без да знаем че даваме пари на вятъра !

  1. Драги, в детството, на 18г. кого си подкрепял, живеейки в пълна лъжа, с промито съзнание от в.Работническо дело, с вездесъщите лозунги, написани с правописни грешки? А родители ни са живеели с страх, мълчаха за семейната история, съзнавайки какво може да ни се случи. Важно е какво е правил човек в съзнателния си живот. Не познавам много хора защитили българския интерес пред висш офицер от КГБ, шеф на съветските специалисти и получили обвинение за саботаж на социализЪма.Трябва ли да споменавам загубите си? Колко хора са напуснали с политически скандал високите си постове в знак на протест? Важно е да си добър и честен, свободен човек. Затова съм горд с живота си.

   1. Богомиле , ти от кое джендърско котило беше , ревеш че 30 те били прередили , а сега не виждаш какви са именията на 1000 , а другите няколко милиона живеят в мизерия, не могат дори децата си да лекуват , та се налага да събираме по левче от смс за да живеят , а ти , ти трябва да върнеш средствата и стипендията си за обучението си и тогава да пишеш !

   2. az poznavah mnogo hora koito se OPILÇİHA sreşto…KGB Savata …ot SOFİYA, Vedat …(turçe) ot VARNA repoblikansi şampiyon po boks…neposluşal trinerasi da zagubi maç sreşto Rusnak …dvamata sıs Savata gi ubiha v BELENE…lilko K …Sofiyanets na 19 godini v znak na protest pogılna 17 lıcitsi …umre na operatsiyonnata masa…bay DİMİTAR …ot PLOVDİV….Vasko Gumata…ot vsiçki tiya hora samo drehite im predadoha na semeystvata nema grob nema nişto…STRAHLİVİTE UMARAT VSEKİ DEN V SPONİTE NA „BIDEŞTETO Sİ…“ SMELİTE UMİRAT SAMO VEDNAJ…ELİTA NA BILGARİYA ZAGİNA TİHO ,BEZŞUMNO, AMA GORDİ ÇE SA BİLİ HORA ÇOVETSİ A NE POLUJİVİ MIRŞİ….

 2. Като гледам още подкрепяме всичко „съветско“! Пропагандата навлиза във възпитанието, а то чак в ДНК-то и после трудно се изкореняват нежеланите резултати.

 3. Велемире тъп трол престани да ръсиш глупости , гладен си ти щото чакаш някой лев от простотиите които пишеш. По край мен няма гладни. През85 та г. баба ми вземаше 31лв. пенсия.

 4. Руският болшевизъм е чумата на 20 век явно и на 21 век от историята на човечеството!

 5. Древни руски земи, чак на майка си в гъzъ.Цялата земя е руска.Китай правел провокации,на хиляди километри от масква.Какво правят там татаро-монголите от московията. Сега острова е китайски, скоро и целият Сибир.

  1. САЩ са се разпрострели на индианските земи , но къде са индианците ? Да не са случайно избити , не знам , някой знае ли !

 6. ,,…посланНик…’’ Е, нищо не се е изменило оттогава- правописните грешки си продължават…И инженере, на какъв език спореше така ожесточено с виетнамския другар- на шопски?!

  1. Това е трудното, когато с дебели пръсти и лошо зрение пишеш на смартфона с треперещи ръце. Старост, нерадост! Благодаря, редакторе, но защо се заяждаш с такава дреболия, нямаш ли нещо по същество? Ти не ликувай така друже! Езикът не беше турски, но не беше и от така наречените „славянски“ езици, оформили се като такива под българско влияние през Средновековието, когато българският език е бил книжовен в Източна Европа. Ще ти дам жокер. Този народ е доведен в Европа от нас българите и аристокрацията, т.е. владетелската прослойка е била българска. Ние сме го цивилизовали. Сега е твой ред драги.

 7. Ще ми се да добавя и ,,С страх’’ и пропуснати запетаи, но хайде да не изпаднем в излищна дребнавост.Пък и не е твоя вина- тия, които те възпитаваха и изучиха, включая и ,,Работническо дело’’ бяха по прости и от тебе…

 8. Няма по страшно нещо от комунизма.Доказателства всеки ден.В тази клетка де то живяхме и това затъмнение оставиха огромни бели петна у много хора.Не е човешко още да си искаш клетката.Много е жалко всичкото това.

  1. И сега си е Мама хе бало , ама Мама е доволна , не дай си боже на Мама детенце да се поболи , събираме по един лев от смс за да го лекуваме , и Мама пак доволна !!!

 9. БМ21 – 40 цеви с 3 метрови рибки , разорава 1 дк. на 21 км . Тогава бяха по 800 лв. рибката и баба Цола заповяда всичките за да се покаже на дипломатическия корпус. Разлагането започна с Луджев и Монката пастира го довърши.

  1. Покриваха район колкото футболно игрище.Някога стреляхме на полигона Ново село.

 10. БМ-21 Бойна машина с обсег на действие на реактивните снаряди 21км.В един пакет-40бр. В зависимост от далекобойността-с малък или голям спирачен пръстен.Някога ги имаше в Ямбол-реактивния дивизион.

 11. Савчев , сега няма с какво да стреляме , вземаха ни всичко .Танкове от2200 сега 80, самолети от 350 сега 10-15 , отр ракети сега -0 , зъбите ни извадиха за да сме кротки !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.