„Лазер“ изпепелява 1000 китайци на остров Дамански

Преди 50 години СССР и Китай за малко да влязат във война

Граничният спор приключва официално чак в началото на 90-те години

Помните ли онзи стар руски виц: “Китайци обстреляха мирно орящ съветски трактор. Тракторът унищожи противника с артелерийски огън и излетя към базата си”. Във всеки виц има и по малко истина. Действието се развива точно преди 50 години на границата между СССР и Китай при река Усури на остров Дамански. Оттогава върви и “фалшивата” новина, че руснаците са използвали за първи път лазерно оръжие и са изпепелили около 1000 китайци. Каква е истината?

Китайско-съветският пограничен конфликт представлява серия от въоръжени стълкновения между СССР и КНР в периода 2 март-11септември 1969 година. Конфликтът се разиграва в района на остров Дамански, на река Усури, на 230 км южно от град Хабаровск.

След смъртта на Йосиф Сталин Никита Хрушчов е избран за първи секретар на ЦК на КПСС. Той организира разобличаването на Сталин на закрито заседание на XX-ия конгрес на КПСС през февруари 1956 г. По този начин Хрушчов започва ликвидирането на “култа към личността на Сталин” и се опитва да въведе уж демократизъм в тоталитарната система. Това води до чувствително охлаждане в отношенията между Китай и СССР. Ескалацията на напрежението между двете страни достига връх във въоръжените конфликти между СССР и Китай през 1969 г. Повод за сблъсъка е неразрешеният от векове спор за границата и териториалната принадлежност на намиращия се в река Усури остров Дамански.

Проблемът се крие в различното тълкуване, което двете страни дават на Пекинския договор от 1860 година между Русия и Китай, съгласно който границата минава по двата бряга на реката. Статутът на водната повърхност и на речните острови е нерегламентирана. Според нормите на международното публично право границата следва да минава по средата между бреговете. Островът е отдалечен от Китай на 40 м, а от СССР – на 200 м, но и двете страни го смятат за свой. Островът и районът около него е под контрола на застава Нижная Михайловка.

В периода 1968-1969 г. обстановката по границата е напрегната. Китайските провокации се превръщат в ежедневие в района на острова. Точно преди половин век през нощта на 2 март 1969 година китайски военни части се прехвърлят на острова и се окопават. Съветските граничари на сутринта регистрират нарушение на границата. Група граничари под командването на лейтенант Стрелников - общо 9 човека - се отправят на острова, за да отстранят от съветска територия нарушителите. Окопалите се китайци откриват огън от упор. Съветските граничари загиват под огъня на близо 300 китайски автоматчици. Прикриващата съветска гранична група от 5 човека под командата на младши сержант Бабански отвръща на огъня и докладва за инцидента. Командирът на Иманския граничен отряд полковник Леонов вдига по тревога маневрена група. С цената на 32 жертви китайците са отблъснати от острова. На 14 март съветските граничари получават заповед да се изтеглят от острова. През нощта получават нова заповед - да го превземат. Полковник Леонов повежда група от три танка Т-62 (по това време нов и секретен). Командирският танк е поразен, а полковникът е убит. Останалите танкове се връщат на изходни позиции, оставяйки поразения танк и трупа на своя командир.

През нощта група разузнавачи правят опит да унищожат танка. В крайна сметка той потъва в реката след попадение на 160 мм минохвъргачка. По това време китайците са прехвърлили на острова около 2000 човека. Сутринта на 15 март граничарите атакуват острова, но са отблъснати. В съветския тил са развърнати дивизион реактивни системи за залпов огън “Град” и 122-мм гаубици. За да бъдат задействани тези части, е необходима санкцията на военния министър маршал Гречко, който е в командировка, или на генералния секретар Леонид Брежнев, който е на официално посещение в Унгария. На 16 март командващият Забайкалския военен окръг генерал Павловски, без санкцията на Москва, взема инициативата в свои ръце. В 12:50 ч артилерията нанася удар по фронт дължина с 10 км и дълбочина 6-7 км. Изстреляни са около 2000 снаряда и ракети. Очевидци сравняват бойното поле с крематориум. Тежките поражения, които нанася реактивната артилерия на китайските части, са в основата на легендата за “лазерното оръжие”, използвано от руснаците. След артилерийската подготовка батальон на 199-и мотострелкови полк с танкова поддръжка атакува острова и го превзема. Генерал Павловски е издигнат на поста главнокомандващ на съветските войски. За периода на военните действия СССР губят около 60 бойци. За Китай няма официални данни, но те се изчисляват на минимум 1000 души. След инцидента в района на Дамански е дислоцирана мото-стрелкова дивизия.

Следващият инцидент е на 12 август 1969 година в Казахската ССР в района на височината Каменная до езерото Жаланшкол. На тази дата съветските граничари забелязват китайски войници да се окопават на Каменная. Група граничари под командването на подполковник Никитенко атакуват с подкрепата на придадените БТР височината. За подкрепа на китайските войници са изпратени с камиони подкрепления – около 70 човека. Китайците са прехванати от граничните групи за прикритие с БТР. Един БТР прониква в китайския тил и превзема укрепленията. Сблъсъкът трае 9 часа. 18 китайци са убити, 2 – пленени. СССР губят 2 граничари и 11 ранени.

На 11 септември 1969 година, завръщайки се от погребението на виетнамският лидер Хо Ши Мин, тогавашният съветски министър-председател Алексей Косигин се среща с Чжоу Енлай. Подписано е споразумение, с което се прекратяват граничните конфликти. Спорът окончателно е решен чак през 90-те години на 20 век, когато Дамански и други спорни територии са предадени на Китай.

 

Какво представлява БМ-21 „Град“

БМ-21 “Град” е съветска 122 мм реактивна система за залпов огън, базирана на бойната машина БМ-21. Ракетната система е монтирана обикновено на шаси на “Урал-375Д” или “Урал-4320”. Тя е много по-съвременна и мощна в сравнение с легендарните “Катюши”. На Запад системата е позната като M1964. На въоръжение е в много армии по света, включително и в българската.

 

Из съветския фолклор

Мы сообщаем вам о неприятном факте,

На берегу Амура, средь родных полей,

Подвергся мирный наш, пахавший землю трактор,

Обстрелу четырёх китайских батарей.

Услышав дикий крик китайского десанта,

Наш мирный тракторист, по званию - старлей,

Ответил на огонь одним ракетным залпом:

И уничтожил шесть китайских батарей.

А после, слив соляр и запустив реактор,

И быстро допахав гречиху и овёс,

Поднялся в воздух наш советский трактор,

И полетел обратно в свой родной колхоз.

А после, в интервью нашей редакции,

Сказал завхоз колхоза (товарищ генерал),

Что в случае второй подобной провокации,

На поле, вместо трактора, мы выпустим комбайн.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл