Левон Хампарцумян: Банкова криза като тази с КТБ няма да се повтори, но е възможно да има друга

Банкерът Левон Хампарцумян прогнозира, че банкова криза като тази с КТБ няма да се повтори, но е възможно да има друга.

Като главен виновник за фалита на КТБ Левон Хампарцумян посочи регулаторните органи на държавата като ДАНС, данъчни служби и БНБ. Според него порочните управленски практики в банката е можело да се видят по-рано и така да се избегне плащането на 4 млрд. лева публични пари.

„Това не са пари на държавата, но са публични пари, които ако не бяха платени за КТБ, можеше да отидат за тунели и магистрали, пристанища, газопроводи. Или да си купим изтребител F-35. По закон сме задължени влоговете да се покрият, въпросът е, че можеше да не плащаме толкова много, ако проблемът беше забелязан навреме. Кризата 2014-а нямаше общо с тази от 97-а, но фундаменталният смисъл някой да има достъп до публични пари се е запазил“, каза Левон Хампарцумян по БНТ.

Той не се зае да прогнозира какъв ще е крайният резултат от разследването за банката, като заяви, че това е работа на съда и прокуратурата, но призова да не се посочва собственикът на фалиралата КТБ Цветан Василев като единственият виновник. „Това се е случило с подкрепата на определени хора и политици, които са били служебено ангажирани или неангажирани. Част от тези неща ще се разберат в хода на разследването. Все пак, прокуратурата следи за спазването на законите“, каза банкерът.

Хампарцумян прогнозира ръст от 3-4% на българската икономика, ако няма форсмажорно външно обстоятелство. Той заяви, че потреблението в България расте и добави, че ръстът на икономиката може да се увеличи, ако бъдат направени нужните реформи:

„Ако не направим реформите в добри години, каквато тази е, ще ги правим на гърба на някаква криза и тогава са по-болезнени и се правят трудно икономически. Виждам повече декларации за реформи, но не и политическа решителност. Понякога това е въпрос на собствената политическа кариера на някой политик – реформите създават някакъв вид дисбаланс за някакво време и дискомфорт за някои, които ще загубят нещо“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Дрън … Дрън … Дрън … Като какъв Хампарцумян прави тази прогноза? И как да му повярваме, като се знае, че в съвременния ни свят политиците са най-големите измамници и мошеници, а банкерите – най-големите, в рамките на закона, мошеници, разбойници и грабители?

    Според мен сега единствената реална прогноза, на която може да се вярва, това е, че нещата вървят от зле на по-зле. За всичко. Авсички оптимистични прогнози са си чист бошлаф.

  2. За модератора

    Публикацията не е една, а две. Fтнасят се за две различни статиr, по два различни проблема. Но вие си знаете как да тълкувата вашите си правила.

  3. Аз лично не смятам, че КТБ е криза – това си е криминално деяние, обмислено и хладно реализирано! Не мога да си представя, че уважаемия Л.Хампарцумян го е казал точно така, както е в заглавието!

  4. Левон отново се е изказвал като всичколог, на когото му го говорят звездите. Криза като тази с КТБ няма и как да има, защото от БНБ предприеха вече доста мерки, за да се отстранят пропуските, довели до случилото се с КТБ. Сега остана и съдът да си свърши работата и да вкара в затвора всички виновници за КТБ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.