Двама души са ранени при верижна катастрофа на магистрала „Тракия“

Ремонтират надлез на изхода на Бургас

Пороен дъжд наводни улиците на София

Запазват паветата в Стара Варна

Меси: Турнирът за Аржентина сега започва

Министър Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица-изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Северна Македония е изпълнила критериите за старт на преговорите с ЕС, заяви Ципрас

Данъчните и полицията още не са готови с проверките на къщите за гости

Англичанка почина на борда на самолет на връщане от Слънчев бряг

Стадион „Сан Сиро“ ще бъде сринат

Серийният убиец от Кипър се призна за виновен

Камерун пада, плюе и обвинява в расизъм

Гешев: Гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти

Задълбочаване на партньорството между ГЕРБ и румънската НЛП обсъдиха Борисов и Людовик Орбан

Горящият комин на ТЕЦ „Марица Изток 2“ се е срутил

Левче на глас за партиите, а милионите изчезват по давност Ако намалят субсидиите, няма да върнат всички надписани пари

Премиерът Бойко Борисов отиде в парламента заедно с финансовия министър Владислав Горанов, за да внесат предложението за левче на глас партийни субсидии. Снимка: Пламен Стоименов

Предложенията на кабинета са в противоречие с тезите на депутатите от ГЕРБ

С пълно мнозинство от 170 гласа „за” Народното събрание прие на първо четене в четвъртък промените в Закона за политическите партии, внесени от Министерския съвет, които спират надписването на партийните субсидии над 11 лева на глас и регламентират възстановяване на надвзетите суми за последните три години.

След обсъждането на промените в парламентарната правна комисия във вторник, правосъдният министър Данаил Кирилов коментира, че ако няма откъде да се приспаднат, вероятно задълженията ще отпаднат по силата на тригодишната погасителна давност за периодични плащания.

Междувременно премиерът Бойко Борисов отиде в парламента заедно с финансовия министър Владислав Горанов, за да внесат ново предложение на кабинета – субсидиите да станат по левче на глас. Проектът предвижда в Закона за бюджета за 2019 г. да се запише, че до 30 юни издръжката ще е 11 лева, а от 1 юли до края на годината – 1 лв.

„Да видим тогава как ще се оправят партиите, как ще плащат на социолози, политолози и т.н. Няма да позволя повече никой да се упражнява върху ГЕРБ”, заяви премиерът Бойко Борисов. „Надявам се всички да го подкрепят. С парите, които останат, ще строим детски градини и ясли, защото образованието винаги ни е приоритет”, каза още той.

„Ние се страхуваме от зависимост, затова сме подкрепяли досега това ниво на партийни субсидии. Но след като колегите от другите партии не се страхуват, ние не сме по-лоши от тях, ще се справим”, заяви министър Горанов. „Колегите от БСП не намериха никакъв по-смислен повод да се върнат в парламента от това да си намалят субсидиите – добре, ще ги намалим”, каза още той.

Според мотивите към новия законопроект икономията за тази година би била 14,6 млн. лв., а за следващите до края на мандата – по 35 млн. лв. Но за да стане факт, левчето на глас трябва да бъде гласувано във всеки следващ държавен бюджет.

Второто предложение на кабинета обаче влиза в сблъсък с първото. Промените в Закона за политическите партии предвиждат надписаните 14,5 млн. лв. за последните три години да се възстановят от партиите, като им се приспаднат от следващите траншове. Ако депутатите одобрят левче на глас, по този метод ще може да бъдат върнати само по 2 920 804 лв. (колкото са общо гласовете за субсидираните формации) годишно до края на мандата. Ако пък не го одобрят, партиите в парламента ще възстановят почти цялата сума (не е съвсем ясно какво ще направят изпадналите от предишното НС). Но и ще продължат да получават остатъка до 32,1 милиона лева годишно.

В проекта е предвидена и втора хипотеза – при недостиг или липса на следващи траншове държавна субсидия сумата „се възстановява от съответната партия”. Но изобщо не е изяснено по какъв ред ще стане това.

И двете законодателни инициативи за партийните субсидии на кабинета „Борисов 3” пък са в противоречие с тезата, която застъпва парламентарната група на ГЕРБ. Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова единственият проблем е с раздадените от финансовото министерство пари за гласовете „Не подкрепям никого”, въпреки че поправка на Данаил Кирилов от 2016 г. ги изключва. „Има техническа грешка при изчисляването на действителните гласове за 44-ото Народно събрание – това е факт, но няма грешка в закона”, заяви Стоянова от парламентарната трибуна.

 

Дежа вю

Втори опит за намаляване до 1 лв.

Премиерът го обещава за трети път

Данаил Кирилов

След референдума, организиран от „Шоуто на Слави” (и загубата на президентските избори) през ноември 2016 г., премиерът Бойко Борисов се ангажира ГЕРБ да предложи левче на глас партийни субсидии. Но подаде оставка и изпълни ангажимента си чак след 5 месеца в актуализация на Бюджет 2017. Предложението, внесено от тогавашния председател на правната комисия Данаил Кирилов, беше дружно отхвърлено в парламента.

През ноември 2018 г. в „Шоуто на Слави” Борисов обеща да го внесе повторно в Бюджет 2019 г. Но нито МС, нито депутатите от ГЕРБ го направиха.

Сега предстои втори опит за гласуване на намалението на субсидиите в парламента. На първо четете в бюджетната комисия проектът беше приет с 10 гласа „за” от ГЕРБ, „Атака” и „Воля” и един „против” от ДПС, като от БСП отказаха да участват във вота. Принципна подкрепа обявиха и от НФСБ, но не и от ВМРО.

 

Сравнително проучване

В Европа субсидират по гъвкави модели

Както „Труд” писа миналата година, Народното събрание разполага с проучване как са уредени партийните субсидии в 23 държави от ЕС. Проведено е от студенти отличници, владеещи чужди езици, под ръководството на авторитетния специалист по финансово право проф. д-р Ганета Минкова. Възложител е парламентарната група на „Воля”.

Повечето държави използват гъвкави модели. Така например в Германия се дава по 1 евро на глас до 4 млн. получени гласа и по 0,83 евро за всеки следващ. Към основната субсидия се прибавят по 45 евроцента за всяко евро получено дарение, като то трябва да е до 3300 евро. В Португалия се дава по 1/135 част от минималната работна заплата на глас. В Румъния се разпределят 0.04% от приходите в държавния бюджет. В Холандия максималната субсидия се изменя ежегодно с министерска заповед в съответствие с корекцията на заплатите и цените. В Белгия дават по 125 000 евро на партия в парламента и по 1.25 евро на глас.

А в страните с твърди тарифи сумите са далеч под българските: Словакия – 0.30 евро, Латвия – 0,71 евро, Австрия – 2-2.5 евро, Дания – 22.30 крони (5,84 лв.). Само във Финландия е повече – 12.25 евро на глас.

Близо година и половина след като проучването беше публикувано, данните в него още не са обсъждани в парламента и не са цитирани от депутатите.

 

Йордан Цонев, ДПС:

Това е популизъм с тежка цена за демокрацията

„Намаляването на субсидията на 1 лв. е популизъм с много тежка цена за българската демокрация”, отсече зам.-председателят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от ДПС Йордан Цонев. Според него ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарски и сенчестия бизнес.

„Позицията на ДПС относно намаляването на субсидиите на 1 лв. е неизменна от 2001 г., когато е въведено бюджетното финансиране на партиите. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарсите. Трети вариант няма – третият вариант е лъжи пред обществото”, категоричен бе Цонев. Той посочи, че всякакви спекулации на тази тема са популизъм.

Депутатът от ДПС допълни, че още при въвеждането на квадратчето „не подкрепям никого” ДПС е сигнализирало, че това няма да доведе до нищо добро.

„Това, което се предлага в момента, е безумно и с много лоши последствия за България”, каза още той.

 

Крум Зарков, БСП:

Управляващите приеха ход на кризисен пиар

„Темата за публичното финансиране на партиите и неговият размер е на първо място много важна, а второ – много чувствителна и да се подхожда по този начин е несериозно”. Това заяви пред „Труд” зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Според него Законът за политическите партии е бил неправилно прилаган, в следствие, на което партиите са получавали повече от колкото им се дължи.

„Вместо да признаят грешките си, управляващите решиха да обясняват, че законът бил неясен. Прокуратурата се намеси и направи проверка, която установи, че законът не е проблем, а проблемът е в изпълнителната власт”, посочи Зарков.

„Виждайки, че губят този дебат, управляващите приеха ход на кризисен пиар. Предлагат субсидията да стане 1 лев, а това е нещо, което са предлагали и преди и сами са организирали отхвърлянето му”, обясни червеният депутат. Той допълни, че този път не е ясно „колко са сериозни и до къде ще стигнат”.

 

Валери Симеонов, НФСБ:

Настояваме за възможност за официално финансиране

„Ще подкрепим намаляването на субсидията, но настояваме да има текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите”, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Като най-голямата опасност той изтъкна, че се открива възможност партиите да паднат в ръцете на големи, скрити и задкулисни икономически играчи.

„Не виждам, обаче, какво лошо има в това например телевизия СКАТ да помага на НФСБ, както е било и преди – официално, заявява се, декларират се сумите. Защото другото е залитане към популизма”, обясни той. „Премиерът е изпълнителна власт и няма работа в Народното събрание и да казва на депутатите какво да правят”, отсече Симеонов в коментар на предложението на премиера Бойко Борисов държавната субсидия за партиите да се намали от 11 лв. на 1 лв. „С ограничението на 1 лв. възможността за издръжка на една по-голяма партия се намалява изключително много и фактически е невъзможно”, допълни той.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Още по темата

  1. Live Само в "Труд" Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

  2. От държавните субсидии 700 партийци гълтат над 10 млн. лв. заплати Разходите за персонал изяждат повече от една четвърт от дотациите

  3. След интервюто на Бойко Борисов при Слави Трифонов Левче на глас – кошмар за депутатите ГЕРБ предлага поправка в Бюджет 2019, БСП обсъжда въпроса на пленум

  4. Официални данни за 2017 г.: 38 партии на държавна хранилка Малки формации са прибрали над 4 милиона лева

  5. Откакто получават държавни субидии Партиите глътнаха близо половин милиард лева Справка на Министерството на финансите, изготвена по искане на „Труд”, разкри за пръв път крупната сума

  6. И в изборната 2017 г. Партиите трупат милиони от субсидии Имат над 31 млн. лв. в банки, държат стотици хиляди кеш в каси и трезори

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Правилно. Защото политиците и най вече депутатите са крадци.

  2. Никой, дори за миг не допуска, че вие ще гласувате 1 лев ! Това е див популизъм, когато стигне до гласуване, като един ще отхвърлите „предложението на Боко“. Той самият като го каза, все едно дъвчеше гущери. Никой- нито БСП, ГЕРБ, „Патриоти“ ДПС, Воля, други- никой дори не помисля да се приеме подобен самоубийствен ход. Нали народа трябва да е одран, да плаща за безумията ви…Народа го поиска още преди три години на Референдума. Някой да послуша народа?

  3. Шайката ГРОБ имат достатъчно източници и най малко те могат да претендират за субсидиране. Не случайно имат по сметка над 20 милиона лева . А Боко Тиквунски, да обяснява на шапката ми, как е правил избори без пари . Мафията не дава разписка.

  4. Никаква давност не трябва да спасява партиите от връщането на надвзетите пари! Например на червените милионери като Гергов, Милиончева, Нинова и на всички други червени отрепки да им се отнемат в полза на Държавата имотите и банковите сметки! Същото да се направи и с ГЕРБ и всички крадливи политици.Версията че видите ли щели да станат зависими от олигарсите е несъстоятелна. Все едно казват: АКО НЕ МИ ДАДЕТЕ ПАРИ, АЗ ЩЕ КРАДА!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.