Концесионерът “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“: Очакват се над 5 млн. пътници на морските летища за 2018

“Левски” осъди остро инцидента с полицайката

Министър Петкова: Централите, които работят на въглища, ще трябва да кандидатстват за дерогация

МВР и ММС обсъдиха предприемането на общи мерки срещу вандализма по време на футболни мачове

Германия е готова да приеме още 10 хил. бежанци от Северна Африка и Близкия Изток

Отмениха 13-годишна присъда за мъж, нарязал жена с резачка

Нов магазин на NET1 отвoри врати в Младост 3 Петър Ризов-управител на NET1: „Искаме да сме приятели и партньори – задълго!“

Училища, детски градини и граждани в надпревара за най-красиво дворно пространство

Повторен оглед в общината в „Младост“, кабинетът на Иванчева не е запечатан (СНИМКИ)

Цар Симеон II посети профилирана гимназия “Иван Сергеевич Аксаков” в Пазарджик

Деси Радева: Дай да палим гумите и към Хавай

Започна заседанието на КСНС при президента Радев

Дарове на Тодор Живков показват във Велико Търново Демонстрират старинни занаяти и соколарство на туристическата борса

Кметът на Варна посрещна Силви Вартан на летището

Арестуваха 40-годишен за хулигански действия и агресия срещу полицаи

Легендарният „Непознат Райко Алексиев” В галерия „София” на Столичната библиотека се откри документалната изложба

Алекс Алексиев и Юлия Цинзова

В галерия „София” на Столичната библиотека се откри документалната изложба „Непознатият Райко Алексиев”, посветена на 125-годишнината от неговото рождение. В присъствието на Алекс Алексиев – син на художника, за творчеството и трагичната съдба на този премълчаван дълги години творец говориха Юлия Цинзова – директор на Столичната библотека, и главният редактор на в. „Стършел” Михаил Вешим. В експозето си той разказа за изключителната популярност на в. „Щурец” през 30-те и 40-те години. Припомни и подробности от биографията на художника, които можем да прочетем в книгата „Горещо червено” на Ивайла Александрова: „Прочетете издадените книги на Райко Алексиев и ще видите колко актуален е той! Чак след 1989 г. ние разбрахме за неговата трагична съдба. Тогава в редакцията на „Стършел” гостува съпругата му Весела. Той е арестуван в писателското кафене „Цар Освободител” и е отведен в „Държавна сигурност”. Весела Алексиева го вижда месец по-късно пребит, на смъртно легло. Успява да промълви само: „Защо направиха всичко това с мене… Аз толкова много обичах тоя народ!” Когато в. „Стършел” стана независим през 1990 г., първата ни работа беше да издадем сборника с негови разкази и фейлетони „С дявола шега не бива” (подписана с псевдонима Фра Дяволо).”

Райко Алексиев е изключителен български хуморист, журналист, издател, карикатурист, публицист, фейлетонист. Той е дългогодишен председател на Съюза на дружествата на художниците в България, сътрудничи на изданията „Македония”, „Барабан”, „Смях”, „Людокос”, „Българан”, „Маска”, „Зора”. През 1932 г. основава седмичния вестник „Щурец”. Списва го абсолютно сам в дома си цели 12 години, автор е на карикатурите, статиите, фейлетоните и миниатюрите; сам се грижи и за разпространението. Тиражът му е 50 000 и държи челно място сред родните печатни издания. Той е явления в цялата европейска хумористична преса. Книгите му са забранени в годините на социализма. След 1989 г. Райко Алексиев е реабилитиран.

Спомени за своя баща разказа Алекс Алексиев.

До 30 март 2018 г. ценителите на сатиричните жанрове ще могат да видят в изложбата рисунки, карикатури и текстове, публикувани в „Щурец”, също – книги, посветени на живота и творчеството му. Интерес предизвикват още: в. „Сердика” (1937) и сп. „Людокос” (1913-1914). Всички експонати са от фондовете на Столичната библиотека. В експозицията виждаме и портрет на Димитър Пешев, рисуван от Р. Алексиев. Алекс Алексиев обяви, че предстои издание в няколко тома, което да събере най-ценното, създадено от баща му, и призова хората у нас да проявят съпричастие към тази идея и да предоставят документи, рисунки, издания, ако имат такива в личните си архиви.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.