Нетаняху отрече обвиненията в корупция Израелският премиер заяви, че делото срещу него е равносилно на преврат

Търговската война на САЩ с Китай е пред въоръжен конфликт Това смята бившият държавен секретар Хенри Кисинджър

Сърбия и Русия в шпионска афера (обзор) Представител на Белград замеси и България

България поиска сътрудничество с всички европейски държави във връзка с борбата с трафика на културни ценности

„Грами”-тата прекалиха с политкоректността Номиниран е първият чернокож гей с №1 песен в САЩ

Отвлякоха инвалид без крака, за да проси в Европа Интерпол издирва Мариус Петков

Близо 5000 души са загинали заради морбили в Конго

17 години затвор за Черната вдовица от Бургас (обзор)

Стотици умрели риби във Въча в района на Кричим Причината е пресъхналата река

Отрова за мишки убила Стефан (обзор) Майката: Не приемам твърденията, на трите ми деца нямаше нищо

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 ноември 2019

Майки на деца с увреждания на протест срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

Хакерска атака срещу Галио Д Смениха паролата на фейсбук профила му

Съюзът за стопанска инициатива връчи годишни награди (обзор)

Патриарх Неофит: Щастливи сме да се помолим за здравето на всички български православни семейства

Легендарният „Непознат Райко Алексиев” В галерия „София” на Столичната библиотека се откри документалната изложба

Алекс Алексиев и Юлия Цинзова

В галерия „София” на Столичната библиотека се откри документалната изложба „Непознатият Райко Алексиев”, посветена на 125-годишнината от неговото рождение. В присъствието на Алекс Алексиев – син на художника, за творчеството и трагичната съдба на този премълчаван дълги години творец говориха Юлия Цинзова – директор на Столичната библотека, и главният редактор на в. „Стършел” Михаил Вешим. В експозето си той разказа за изключителната популярност на в. „Щурец” през 30-те и 40-те години. Припомни и подробности от биографията на художника, които можем да прочетем в книгата „Горещо червено” на Ивайла Александрова: „Прочетете издадените книги на Райко Алексиев и ще видите колко актуален е той! Чак след 1989 г. ние разбрахме за неговата трагична съдба. Тогава в редакцията на „Стършел” гостува съпругата му Весела. Той е арестуван в писателското кафене „Цар Освободител” и е отведен в „Държавна сигурност”. Весела Алексиева го вижда месец по-късно пребит, на смъртно легло. Успява да промълви само: „Защо направиха всичко това с мене… Аз толкова много обичах тоя народ!” Когато в. „Стършел” стана независим през 1990 г., първата ни работа беше да издадем сборника с негови разкази и фейлетони „С дявола шега не бива” (подписана с псевдонима Фра Дяволо).”

Райко Алексиев е изключителен български хуморист, журналист, издател, карикатурист, публицист, фейлетонист. Той е дългогодишен председател на Съюза на дружествата на художниците в България, сътрудничи на изданията „Македония”, „Барабан”, „Смях”, „Людокос”, „Българан”, „Маска”, „Зора”. През 1932 г. основава седмичния вестник „Щурец”. Списва го абсолютно сам в дома си цели 12 години, автор е на карикатурите, статиите, фейлетоните и миниатюрите; сам се грижи и за разпространението. Тиражът му е 50 000 и държи челно място сред родните печатни издания. Той е явления в цялата европейска хумористична преса. Книгите му са забранени в годините на социализма. След 1989 г. Райко Алексиев е реабилитиран.

Спомени за своя баща разказа Алекс Алексиев.

До 30 март 2018 г. ценителите на сатиричните жанрове ще могат да видят в изложбата рисунки, карикатури и текстове, публикувани в „Щурец”, също – книги, посветени на живота и творчеството му. Интерес предизвикват още: в. „Сердика” (1937) и сп. „Людокос” (1913-1914). Всички експонати са от фондовете на Столичната библиотека. В експозицията виждаме и портрет на Димитър Пешев, рисуван от Р. Алексиев. Алекс Алексиев обяви, че предстои издание в няколко тома, което да събере най-ценното, създадено от баща му, и призова хората у нас да проявят съпричастие към тази идея и да предоставят документи, рисунки, издания, ако имат такива в личните си архиви.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.