Легендарни класики с Белмондо, Ив Монтан и Роми Шнайдер във Френския институт

Три класически шедьовъра на европейското кино ще бъдат показани на голям екран в рамките на 11-ия Фестивал на френския филм, който започва на 19 ноември и продължава до 4 декември. 

Програмата включва общо 13 филма, а трите златни заглавия от селекцията „Класически филми“ ще ни срещнат с несравнимия Жан-Пол Белмондо, който ни напусна през 2021 г. и с една иконична двойка - Ив Монтан и Симон Синьоре, чиято стогодишнина oтбелязваме тази година. Филмите са „Пътят на едно разглезено дете” на Клод Льолуш, с участието на Жан-Пол Белмондо; „Сияние на жена“ на Коста-Гаврас, с участието на Роми Шнайдер и Ив Монтан; „Диаболичните” на Анри-Жорж Клузо, с участието на Симон Синьоре и Пол Мьорис.

„Пътят на едно разглезено дете“ обединява приключение с хумор и разкошна естетика. 
Навършил петдесетгодишна възраст, Сам Лион се чувства уморен и отстъпва от всичките си отговорности – предприятието, двете си деца, бившата съпруга, приятелите…Всичко, което е изградил от 50 години. Хрумва му безумната идея, осъществима без възможно връщане назад – да симулира изчезване. Сам Лион ще кръстосва света анонимно.

Но миналото му ще го настигне в лицето на Албер Дювивие – бивш негов служител, който го разпознава, докато Сам се е установил в Африка…

Химн в прослава на природата, един от най величавите, които френското кино е могло да представи до сега. Белмондо изиграва една от най-успешните си роли, за която е удостоен с наградата „Сезар“ за най добър актьор. Прожекцията на филма във зала „Славейков“ във Френски институт е на 1 декември от 19:00 часа.

„Сияние на жена“ е психологическа драма от края на 70-те на Коста-Гаврас с Роми Шнайдер, Ив Монтан и Ромоло Вали.

Докато се готви да се качи на самолета за Каракас, Мишел, очевидно объркан, решава да се върне в Париж. На излизане от таксито, той се сблъсква с млада жена, Лидия, и иска да ѝ се извини, като предлага да пият кафе. Малко по-късно, се вижда отново с нея, в дома ѝ, където научава, че е загубила дъщеричката си в автомобилна катастрофа, по време на която и съпругът ѝ е получил психическо увреждане. Мишел знае, че жената, която обича, е на смъртно легло; тя е поискала той да я напусне, за да не бъде свидетел на агонията й.

В този филм, Коста-Гаврас отстъпва от ролята на ангажиран творец, за да претвори адаптирана версия на романа на Ромен Гари. Докато Ив Монтан е един от предпочитаните му актьори, тук Роми Шнайдер бележи първото си и единствено присъствие в негова творба. Това му дава възможност да пресъздаде митичната двойка Сезар и Розали.

Прожекцията на филма във Френски институт е на 23 ноември от 19:00 часа. 

Великият режисьор Анри-Жорж Клузо стои зад „Диаболичните“ - класна и напрегната драма от 50-те години. В ролите са Симон Синьоре, Пол Мьорис, Вера Слузо и Шарл Ванел.

Ето го и сюжета: „В институция за превъзпитание на млади момчета, Кристин и Никол – съответно съпруга и любовница на директора Мишел Деласал, се свързват с цел да убият човека, към когото  изпитват вече нетърпима омраза. Но няколко дни след злодеянието, тялото на Мишел изчезва. Адаптация, илюстрираща черната природа на киното на Клузо.“ Прожекцията във Френски институт е на 22 ноември от 19:00 часа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино