"Лед Цепелин" - обвинявани неведнъж в плагиатство

 

"Стълба към небето" бе обект на съдебен спор

Бандата спечели последното дело

Миналия октомври легендарната британска банда "Led Zeppelin" официално спечели съдебната битка, започнала преди шест години, за авторските права на  хитовата им песен от 1971 г.  "Stairway to Heaven"/ "Стълба към небето". Бандата на Робърт Плант и Джими Пейдж беше дадена под съд за плагиатство на парчето. Калифорнийската сайкъделик банда от 60-те години на миналия век  "Спирит" твърдеше, че то е изплагиатствано от тяхната песен "Taurus", създадена през 1967 г.  

В крайна сметка "Led Zeppelin" бяха признати за автори на парчето "Stairway to Heaven", което им донесе приходи от милиони долари. Тъжителите, които претендираха за обезщетение от 3 до 13 милиона долара, тъй и не можаха да докажат, че интродукцията на парчето била идентична с тази от тяхната композиция.

Но това не е изолиран инцидент в историята на "Led Zeppelin" , напомня руският музикален журналист Леонид Фридман. Неговият архив съдържа материали за няколко песни на легендарната британска банда, чието авторство е оспорвано. Имало е и други съдебни спорове, които цепелините не са спечелили.

Едно от известните парчета в техния репертоар, „Скъпа, ще те оставя“, всъщност е написано от фолк певицата Ан Бредон. Изпълнява я и Джоан Бейз, която не посочва името на автора. "Led Zeppelin" прави същото. Но много години по-късно Бредон чува своята песен в изпълнение на бандата, завежда дело и получава огромно обезщетение. От 1990 г. песента е официално регистрирана  като „Bredon / Page & Plant“.

След това има и няколко песни, взаимствани от Уили Диксън, като „Bring It On Home“, например. Тъй като Уили Диксън не е споменат в първия албум на "Led Zeppelin" , това води до друго дело. 

Известната песен “Whole Lotta Love”, базирана на песен от 1962 г. на Мъди Уотърс, наречена „You Need Love“ е написана отново от Уили Диксън. И въпреки, че закачливият риф принадлежи на Пейдж и сходството може да се проследи главно в текста, през 1985 г. групата е съдена и решението е в полза на Диксън. 

И накрая, „I Can't Quit You Baby” е класическо парче на Уили Диксън, чието авторство също не е посочено веднага от "Led Zeppelin".

Това не са всички песни на бандата, чието авторство е оспорвано и това вероятно бе причината Джими Пейдж и Робърт Плант така ентусиазирано да приемат решението на Върховния съд на САЩ да прекрати делото за оспорване авторството на  "Stairway to Heaven". 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес