Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Лекарите от първа линия от Военномедицинска академия, които призоваха за спокойствие, работят без почивка в битката с новата глобална заплаха, предава БТВ. Лабораторията на ВМА, където се изследват част от пробите за коронавирус, разполага с едни от най-модерните технологии в момента, а резултатите стават за броени часове.

Д-р Анелия Гоцева е сред първите медици, мобилизирани в борбата с COVID-19. В екипа е на новосъздадения спешен кабинет за пристигащите от рисковите страни в началото на пандемията. "През тези три седмици, заедно с колегите, посрещнахме първите пациенти, изследвахме ги, разпитвахме ги, изобщо всичко, което беше необходимо - така да се каже, направихме старт на това, което и в момента продължава", разказа още специалистът по инфекциозни болести и вирусология.

Почти месец по-късно във ВМА продължават да се изследват по около сто проби всеки ден. Изключително важна е връзката между клинициста, тоест инфекциониста и лабораторния лекар, тоест вирусолога. Изградена е една стройна система, в следствие на което работният процес върви гладко, посочи д-р Гоцева.

Медиците казват, че страхът е излишен. Думите "Всичко ще бъде наре" изрича отново и доц. Медоти Кунчев. Той ръководи лабораторията, в която се диагностицират съдбите на хората. По думите му от края на февруари не е почивал, а в тежките дни най-ценно е семейството. "Ние сме лекари! Ние сме си избрали тази професия, ние трябва да даваме пример на останалите. Виждам, че има много страх, много паника от неизвестното, което е нормално, но искам да кажа на хората, че не трябва да се страхуват", допълни той. И двамата призовават: Спазвайте мерките, за да има по-малко заразени. И въпреки че тук ежедневно пристигат стотици от пробите от цялата страна лекарите са убедени, че ще продължават да работят, въпреки умората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве