Лекарският съюз каза "Да" на Националния рамков договор

Българският лекарски съюз подкрепя Националния рамков договор за 2017-а година, реши 66-тият извънреден Лекарски събор. Towa obqwi , обяви на пресконференция след края на Събора д-р Венцислав Грозев, председател на УС на БЛС.

Увеличени са средствата както в болничната, така и в извънболничната помощ. Лекарите договориха и цените, които Националната здравно-осигурителна каса ще плаща за всяка медицинска дейност през настоящата година.

Договорът ще бъде подписан при договорените от съсловния събор на БЛС днес параметри - за болнична помощ на годишна база 1 млрд. 613 млн. лева, 200 млн. лева - за първичната извънболнична помощ и 219 млн. лв. - в специализираната извънболнична помощ.

Разпределението на бюджетите за болниците ще бъда на тримесечие, обяви д-р Грозев. Това не означава липса на контрол, напротив, чрез съвместни становища и заседания ще се осъществява постоянен регулаторен механизъм на национално ниво, уточни той.

Цените на клиничните пътеки на този етап се запазват, новите ще могат да се коментират след януари 2018 г., посочи председателят на БЛС.

Коментари

Задължително поле