Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

US президентът даде Голан на Израел Израелските ВВС бомбардираха цели в Ивицата Газа

Израел започна да нанася удари в Ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел

Спекулации за третия кандидат за ЧЕЗ Според чешка медия това е “Еврохолд”

Лекарят-табу за половината българи 52,4% от хората не стъпват при джипито

При хирург не са били 62% от хората

79% не са посетили нито веднъж за 12 месеца и зъболекар

Повече от половината българи – 52,4% не са посетили нито веднъж личния си лекар в рамките на 12 месеца. Един или два пъти на преглед са отишли 22% от населението, между 3 и 5 пъти – 15,6%, 6-7 посещения са направили 5,5%, а 4,6% са били при джипито десет или повече пъти. За сравнение средно процентът на хората в ЕС, които не са посетили общопрактикуващ лекар нито веднъж е 38, а 6 пъти и повече са били на преглед 14% от европейците.

Данните са на Европейската статистика за 2017 година и според тях най-редовни в посещенията си при джипито са немците. Едва 10,7% от населението в Германия не е отишло на преглед нито веднъж в рамките на 12 месеца, а един или два пъти – 39%. Редовни при лекаря са още в Белгия, Дания, Люксембург и Белгия.

На дъното на класацията по липса на каквито и да е посещения при общопрактикуващ са балканските държави, начело с Гърция – 60% от хората, следвана от България и Румъния – 42,9%.

Страната ни е водеща в ЕС и по отношение на пренебрегването на зъболекар – 79% от българите не са отишли нито веднъж в рамките на 12 месеца на стоматолог, преди нас са единствено румънците – 81%. Средният показател за ЕС е 45%.

Данните на Евростат за посещение при специалист по обща хирургия също поставят северната ни съседка на водеща позиция с липса на посещения от страна на близо 88% от хората. За България този показател е 62%, при 45% средно за ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Здравна система НЯМА. Това е една бандитска каста от хора с мания за величие и 90 проц от тях въшат ЕЛЕМЕНТАРЕН ТИП дейности. Доктор преглед не прави – но тези персони си мислят че вършат нещо……Тепниката медицина ли е – НЕ Е. Минимум 100 болници ТРЯБВА ДА СЕ МАХНАТ

  2. Ми където не се плаща посещението – се из6иват са ходят. Колкото понече се плаща, толкова по малко се ходи.

  3. Радвайте се ,че половината хора не ходят при джи пи то си! ЗАЩОТО общопрактикуващите лекари нямат потенциала да прегледат всички, ако всички ходят-дори и само профилактично. Дори и днес има 2-3 часа опашки, и то без всеки да ходи на лекар, а ако всеки ходи на лекар ще има и листи на чакащи. Общопрактикуващите лекари са малко, застаряващи, те изнемогват, така,че новината ,че хората не ходаят на лекар е добра-просто общопрактикуващите лекари не могат да насмогнат, ако всеки ходи и на профилактичен преглед, или преглред за дребен проблем.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.