Лекарят-табу за половината българи

52,4% от хората не стъпват при джипито

При хирург не са били 62% от хората

79% не са посетили нито веднъж за 12 месеца и зъболекар

Повече от половината българи – 52,4% не са посетили нито веднъж личния си лекар в рамките на 12 месеца. Един или два пъти на преглед са отишли 22% от населението, между 3 и 5 пъти – 15,6%, 6-7 посещения са направили 5,5%, а 4,6% са били при джипито десет или повече пъти. За сравнение средно процентът на хората в ЕС, които не са посетили общопрактикуващ лекар нито веднъж е 38, а 6 пъти и повече са били на преглед 14% от европейците.

Данните са на Европейската статистика за 2017 година и според тях най-редовни в посещенията си при джипито са немците. Едва 10,7% от населението в Германия не е отишло на преглед нито веднъж в рамките на 12 месеца, а един или два пъти – 39%. Редовни при лекаря са още в Белгия, Дания, Люксембург и Белгия.

На дъното на класацията по липса на каквито и да е посещения при общопрактикуващ са балканските държави, начело с Гърция - 60% от хората, следвана от България и Румъния – 42,9%.

Страната ни е водеща в ЕС и по отношение на пренебрегването на зъболекар – 79% от българите не са отишли нито веднъж в рамките на 12 месеца на стоматолог, преди нас са единствено румънците – 81%. Средният показател за ЕС е 45%.

Данните на Евростат за посещение при специалист по обща хирургия също поставят северната ни съседка на водеща позиция с липса на посещения от страна на близо 88% от хората. За България този показател е 62%, при 45% средно за ЕС.

Коментари

Задължително поле