На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Маскaта в масовата култура

Цвета Караянчева: Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с коронавирус Тестват всички народни представители утре

Световен дневен ред – април 2020

В „Спартак“ (Вн) не пипат заплатите

САЩ надмина Китай по брой на починалите от Covid-19

Министър Ананиев: Маските са ефективна мярка, ще търсим консенсус

Сравнение между COVID-19 и предишни пандемии (ИНФОГРАФИКА)

Падна карантината в Банско

БАБХ на проверки за мерките срещу Covid-19 при производителите и търговците на храни

Премиерът Борисов разговаря с престолонаследника на Абу Даби

Предупреждение за обилни снеговалежи в 19 области утре

Ваксината БЦЖ – бариера пред COVID-19 Имунизацията срещу туберкулоза намалява заразяване и смъртност

Принцът на Монако пребори коронавируса

Лекарят-табу за половината българи 52,4% от хората не стъпват при джипито

При хирург не са били 62% от хората

79% не са посетили нито веднъж за 12 месеца и зъболекар

Повече от половината българи – 52,4% не са посетили нито веднъж личния си лекар в рамките на 12 месеца. Един или два пъти на преглед са отишли 22% от населението, между 3 и 5 пъти – 15,6%, 6-7 посещения са направили 5,5%, а 4,6% са били при джипито десет или повече пъти. За сравнение средно процентът на хората в ЕС, които не са посетили общопрактикуващ лекар нито веднъж е 38, а 6 пъти и повече са били на преглед 14% от европейците.

Данните са на Европейската статистика за 2017 година и според тях най-редовни в посещенията си при джипито са немците. Едва 10,7% от населението в Германия не е отишло на преглед нито веднъж в рамките на 12 месеца, а един или два пъти – 39%. Редовни при лекаря са още в Белгия, Дания, Люксембург и Белгия.

На дъното на класацията по липса на каквито и да е посещения при общопрактикуващ са балканските държави, начело с Гърция – 60% от хората, следвана от България и Румъния – 42,9%.

Страната ни е водеща в ЕС и по отношение на пренебрегването на зъболекар – 79% от българите не са отишли нито веднъж в рамките на 12 месеца на стоматолог, преди нас са единствено румънците – 81%. Средният показател за ЕС е 45%.

Данните на Евростат за посещение при специалист по обща хирургия също поставят северната ни съседка на водеща позиция с липса на посещения от страна на близо 88% от хората. За България този показател е 62%, при 45% средно за ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Че тогава къде изчезват парите на здравната каса?

  2. Здравна система НЯМА. Това е една бандитска каста от хора с мания за величие и 90 проц от тях въшат ЕЛЕМЕНТАРЕН ТИП дейности. Доктор преглед не прави – но тези персони си мислят че вършат нещо……Тепниката медицина ли е – НЕ Е. Минимум 100 болници ТРЯБВА ДА СЕ МАХНАТ

  3. Ми където не се плаща посещението – се из6иват са ходят. Колкото понече се плаща, толкова по малко се ходи.

  4. Радвайте се ,че половината хора не ходят при джи пи то си! ЗАЩОТО общопрактикуващите лекари нямат потенциала да прегледат всички, ако всички ходят-дори и само профилактично. Дори и днес има 2-3 часа опашки, и то без всеки да ходи на лекар, а ако всеки ходи на лекар ще има и листи на чакащи. Общопрактикуващите лекари са малко, застаряващи, те изнемогват, така,че новината ,че хората не ходаят на лекар е добра-просто общопрактикуващите лекари не могат да насмогнат, ако всеки ходи и на профилактичен преглед, или преглред за дребен проблем.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.