Ученици искат грипна ваканция от кмета на Шумен Няма достатъчно болни, решават в петък

Организаторът на схемата за пране на 900 000 евро два пъти бягал от правосъдието

104-годишен варненец получи дарове от кмета

Наблюдават трима българи за симптоми на коронавирус

САЩ забраняват използването на китайски дронове

Задържаха трима, секли незаконно и продавали дърва по къщите Конфискува се и дървеният материал от имотите на купувачите

До 100 хил. лева глоба за нарушения при храните

Кола излетя от пътя и се преобърна край Благоевград

Полицията в Несебър състави 46 акта за 24 часа Мъртво пиян водач спипан в Бургас

Фалшиво сирене откриха на Женския пазар

Работодатели: Партия „Възраждане“ няма място на протеста на бизнеса

7 продуцентски къщи с интерес да снимат в Бургас

Представители на бизнеса протестираха пред община Варна

Обявиха учредителната декларация на партия „Има такъв народ“

Ердоган: Планът на Тръмп за Близкия Изток е неприемлив

Лекар емигрант в САЩ дари $5,5 млн. на България Големият българин д-р Андрей Георгиев заслужава признанието на държавата, казват съгражданите му в Лом

Щедрото дарение на медика е послание към младото поколение

Емигрантът в САЩ д-р Андрей Георгиев, който дари 2,5 млн. долара на Лом, бе обявен за почетен гражданин на крайдунавския град.

Лекарят-благодетел обаче е оставил огромни средства за образование не само на Лом и гимназията му, която е завършил преди близо 80 години. В последните си дни медикът, прекарал далеч от родината почти целия си живот, е завещал още 3 млн. долара на България, проучи вестник “Труд”.

В завещанието си д-р Георгиев е отделил над 1 млн. долара на Медицинския университет в София и около 2 млн. долара за стипендии на български студенти на Университета в Уилмингтън, САЩ, където е живял и работил. Жестът на лекаря-емигрант не е само прощален поклон към Родината, след дългите години по чуждите земи, убедени са негови близки.

Щедрото дарение на медика е послание към българите и към младото поколение в България, че само с труд, упорство и образование всеки човек и всеки народ, дори когато са в изключително тежко положение, могат да намерят изход и не само да оцелеят, но и да преуспеят. И тази житейска философия не е взета от книгите, а е наследена и лично изстрадана от емигранта, изградил живота си в чужбина от нулата до висотите на професионалните успехи, и признанието и уважението на всички, които са го познавали. Трудолюбието, упоритостта и предприемчивостта си д-р Андрей Георгиев е получил от предците си – добри и работливи стопани, родолюбци, готови винаги да подадат ръка на хора, притиснати от неволите, разказват жители на селата Пещера, Радомирско и Дългоделци, Ломско, откъдето са родителите на лекаря.

“Родът на д-р Георгиев по баща е известен като Джорниловци и за него има сведения още от XVI век”, свидетелства кметът на Пещера Стефан Евтимов. Дядото на доктора емигрант Георги е имал четири деца, семейството било задружно, а образованието за тях било на почит. Затова синът Асен – бащата на бъдещия лекар, е бил пратен да учи земемерство в Чехия. Отрасъл в първите десетилетия след Освобождението и възпитан в дух на патриотизъм, Асен Георгиев участвал във войните за обединение на България, а след края им преминал в запаса и се заел със земемерска дейност. Вероятно при пътуванията си по работа из градове и села той срещнал и съпругата си Рилка Първанова – дъщеря на един от най-заможните и уважавани стопани в Ломския край Първан Видлишки от Дългоделци. На 2 март 1921 г. в София се родил първият син на Асен и Рилка Георгиеви, който те нарекли Андрей. Малко по-късно земемерът и семейството му се заселили в родния край на съпругата, където Асен станал техник в общината в село Медковец, а през 1934 г. бил назначен и за кмет. За четири години на кметския стол Асен Георгиев преустроил площада и улиците в селото, придвижил комасацията на земите, вдигнал селска млекарница и започнал изграждане на прогимназия. А през това време синът му Андрей завършил елитната полукласическа ломска гимназия и записал медицина в Софийския университет. Дипломирането му като лекар обаче съвпаднало с включването на България във Втората световна война и младият д-р Георгиев заминал като поручик на фронта. Но когато се върнал заварил съвсем друга държава. Новата власт гледала с недоверие и неприязън към бившите управници, офицери и интелигенти и ти дамгосвала като “врагове на народа”. Бащата Асен Георгиев бил осъден и вкаран в затвора. Голяма част от земята и всичката земеделска техника на семейството била конфискувана, а останалите ниви Асен Георгиев, останал без инвентар, сам дарил на новото кооперативно стопанство. Но не отнемането на имотите и парите уплашили задружната и заможна фамилия, а липсата на свобода и хоризонти за развитие на хората с идеи, различни от комунистическите.

Разбрал, че за сина му, заклеймен вече за “фашист” и “враг”, няма бъдеще в родината, бащата организирал бягството на Андрей Георгиев зад граница. “За мен парите нямаха никакво значение. Дадох с удоволствие на ръка 400 000 лева на един големец, за да отиде синът ми в странство!”, споделя в разговор, записан от Държавна сигурност бащата. През 1946 г. д-р Андрей Георгиев заминал официално на специализация в Чехословакия, но след края й не се върнал, а отпътувал за Франция и оттам – в САЩ. Без достатъчно пари в джоба си и без да знае езика, само за няколко години младият емигрант защитил лекарска си диплома, намерил работа и започнал да гради успешна кариера. И въпреки че в началото не разполагал с много средства, редовно пращал храна и пари на близките си и лекарства за болни хора от родния край. Възпитан от семейството си в патриархалните български добродетели – работливост, упоритост, скромност и отзивчивост, Андрей Георгиев пише през 1952 г. от САЩ на близките си в България. “Имам десетократно и стократно повече, отколкото е нужно на един човек и единственото, което искам е да имам хора, на които също да създам един чудесен живот”. Той обаче не вижда повече родителите си, те умират далеч от него.

Когато вече над 90 годишен наближава края на живота си, д-р Георгиев дарява почти всичко, което е спечелил на родината си и младите хора в нея. “Не знаех нищо за този човек, преди парите му да дойдат в Лом. Сега мисля, че е невероятна личност – човек, който цени хората повече от парите.Той заслужава огромно уважение!”, споделя 20 годишният Юлиян Владимиров – един от първите стипендианти на д-р Андрей Георгиев, който учи компютърни технологии в Саутхемптън в Англия.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Богатство изхвърлено на вятъра. Колко ли
  комунистически мутри ще задоволят изчанченити
  си прещевки. Горкият щастливец изживял
  живота си в унисон с вековния морал на
  българина. Завиждам му . Той знае, че ние
  сме изродени.че сме руски мужици , забравили
  морала на дедите си….

  1. Цензоре, личи си че си от новите ФАШАГИ–обладани от здравия Руски К…Р…….

 2. Не ми стига речника, когато трябва да изразявам възхищението и благодарността си, че има българи с такива златни сърца. Винаги съм смятал дарителите и даряващите за хора с нещо божествено в душите си, хора които са повече хора ! Ние тук си създадохме „демокрация“, в която хората се учат да вземат, не да дават и даряват. Затова си откърмихме Арабаджиеви, Баневи, Прокопиеви, Черепи, Гергов, Банчев, Трайков…

 3. Г-н Главен редактор ,преди 5 минути се опитах да
  публикуван каментар , до някъде отговор на
  коментара на Тартаковер . В коментара ми нямаше
  нищо обидно и нецензурно. Беше опит да изясня
  явлението Арабаджиеви, боневи и Сие .Вероятно
  дежурния редактор е кликата от ПОЗИТАНО.

 4. „Цензор“, не знам защо са спряли коментара ти, нито искам да гадая какво си се мъчил да ми изясниш. Всъщност пред жестове като този, най-правилния коментар е да замълчим. Още повече ако не можем да намерим достатъчно думи за да похвалим великия и превъзхождащ ни дух. Да се опитваме да принизяваме и омаскаряваме достойнството на такива хора със скудоумни политически коментари, намирам за жалко. Самият дарител вероятно също би се отвратил.

 5. Не е бил добре човекът,вероятно сам. На кого ги дарява…? Защо нее поставил адрес и условия. Има домове за сираци, има изпаднали в беда.

 6. Тартаковер ще се опитам пак да публикувам
  коментара ми. Съмнявамсе Фашикомуниста , дежурния редактор да Ви позволи да го прочетете.
  “ Не си прав Тартаковер , ние сме отгледали
  такива мутри. Те са рожба на БКПто. Те се появиха ,
  когато крадците не се наричаха крадци, а присвоители.
  Всички бяха комунисти и комунист не маже да
  бъде крадец.Те станаха нахални , брутални и жестоки, когато разбраха , че сме напълно зависими от тях . По времето,когато най- страш-
  ната клетва бе “ДА ТИ ИЗМРАТ ВРЪЗКИТЕ”.
  Прости ми пак прекалих .”

 7. Мая Манолова и ГЕРБ провеждат много по-лява политика отколкото Нинова. Тази на снимката провежда свирепа враждебна и агресивна кампания – не политика – срещу Борисов.

 8. Ето това е истински патриотизъм!!!Даа знаеш винаги от къде си тръгнал и да помагаш на своята родина!Обикновено това правят преуспелите навън нашенци,които са в края на дните си.Но дори една Кичка Бодурова обича да помага твърде щедро и без да търси нещо насреща.Защото е с голямо сърце

 9. Прави ми впечатление,че когато искам да напиша нещо за корумпирана съдийка,престъпници и т.н. няма форум.Защото редакторите на вестника изпълняват нямат съвест.Защо сега има форум ????
  Все още има българи,на които чипа не е сбъркан.Така е било и в миналото,когато много свестни хора са правили дарения,завещания в ползу роду.Много ми се иска да се прочете в Парламента на нашите хрантутници за това дарение.Искам също да знам,колко от тях са правили дарения,спонсорства за добра кауза,подпомагали са някого за нещо хубаво и добро.А,когато изписват по TV за SMS,колко от тях са пращали за помощ на някого?

 10. Колко сте глупави, щастливи новоизлюпени европейци с праздни джобове и глави.

 11. Браво на доктор Андрей Георгиев, да бъде вечно помнено името му. Трудолюбие, чест, благородство, любов към Родината далеч от нея, лекарска отдаденост и поглед в бъдещето на България. Това са думите, които ме спохождат пред делото му!

 12. Един достоен българин ,човек ,
  доктор АНДРЕЙ ГЕОРГИЕВ !

  ВСИЧКО Е МНОГО МИЛО И ХУБАВО

  В КОЯТО И ПОЛИКЛИНИКА ИЛИ БОЛНИЦА ДА ОТИДЕШ
  ПАЦИЕНТИТЕ И НА 70 -80 % СА ОТ МАЛЦИНСТВАТА КОИТО ВЕЧЕ ВЪОБЩЕ НЕ СА МАЛЦИНСТВА !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.