Лекуват безплатно деца от затлъстяване

Новата програма за лечение чрез конна езда се радва на голям интерес. Провеждат се индивидуални занимания за 60 деца, като 50 вече са се възползвали.

Над 9300 души със социално значими заболявания получават помощ

Лекуват малчугани с изкривявания и увреждания

Над 9300 души със затлъстяване или други социално значими болести ще бъдат спасени от опасни за здравето последствия със средства, които се отпускат по различни общински програми. 251 деца вече са получили здравна помощ, съобщиха от дирекция “Здравеопазване” към администрацията в община Варна. При 89 от малчуганите след преглед е установено наднормено тегло, като 19 от тях са със затлъстяване.

По програма “Аз успявам”, която се реализира от “Медицински център за рехабилитация и спортна медицина 1 - Варна”, децата са провели индивидуални оздравителни програми, включващи двигателен режим и контрол на дневния прием на калории.

В друг проект - за профилактика и лечение на гръбначни изкривявания до момента са се включили 112 подрастващи. При всички са установени леки изкривявания, а при 14 хлапета - и плоскостъпие. Назначени са им консултации, стелки и стабилизиращи корсети, както и курс по гимнастика.

Почти изпълнена е квотата по третата детска здравна програма - “Хипотерапия и рехабилитация на деца с увреждания и проблеми в развитието”. Тя се провежда дебютно в конна база “Виница”. 50 хлапета вече са се възползвали от възможността да се лекуват безплатно чрез езда и общуване с коне под надзора на невролог и психолог.

Тази година с 436 000 лв. от местния бюджет по общо 17 общински програми за обществено здраве скрининг и профилактика на социалнозначими заболявания могат да си направят 6500 възрастни и 2400 подрастващи жители на община Варна.

Коментари

Задължително поле