Леонардо да Винчи - наполовина италианец, наполовина черкез

Историкът Карло Вече

Майката на гения на Ренесанса била черкезка принцеса, родена в Северен Кавказ

Татари я заробили и продали на венецианци в Истанбул, те я пратили във Флоренция

“Историческо откритие от революционно значение”

Геният на ренесанса Леонардо да Винчи е бил само наполовина италианец. Защото майка му Катерина е била черкезка принцеса, родена в Северен Кавказ. Тя била поробена още девойче от татари, които я продали на венецианци в Истанбул, а после те пък я били дали за робиня на богато флорентинско семейство. Като актът за освобождаването на Катерина бил съставен от нотариуса Пиеро да Винчи, който е бащата на великия възрожденец.

Разкритието е на филолога и историк на Ренесанса от Университета в Неапол проф. Карло Вече, който от години се посветил на изследването на творчеството на Леонардо. Твърдението му за произхода на майката на гения се сновава на непубликувани досега документи от Държавния архив на Флоренция за родствените връзки на гения. И според тези документи Катерина е била дъщеря на черкезкия принц Яков, който управлявал едно от малките кралства в платата на северната част на кавказкия планински масив.

След одисеята си през земите на днешната Южна Украйна и плаването през Черно Море девойчето стига до Истанбул, а след това и до дома на богатата флорентинска благородничка Джиневра Д’Антонио Редити. Именно тя подава заявление за освобождаването на робинята ѝ, с което се заема нотариусът Пиеро да Винчи. Любопитен е фактът, че документът е подписан шест месеца след раждането на Леонардо, което навява на мисълта, че таткото е топлил доста време преди това леглото на робинята Катерина, най-вероятно с благословията на господарката ѝ.

Според разкритите от проф. Карло Вече документи, когато ражда Леонардо на 15 април 1452 г. тя вече е била към 25 годишна и майка на едно дете, тъй като в едно от книжата от 1450 г. фигурира като дойка. А пълна с мляко гръд и за други деца имат само родилките и значи Катерина е имала първа рожба, която най-вероятно е била осиновена. Знае се освен това и мястото, където нотариусът Пиеро да Винчи и робинята на благородничката Джиневра са се любили някъде през лятото на 1451 г. - двореца “Кастелани” край флорентинската река Арно. Там днес се помещава музеят на Глалилео Галилей.

“Изправени сме пред историческо откритие от революционно значение!” - обяви на пресконференцията за оповестяване на истинския произход на Леонардо известният италиански историк и академик Паоло Галуци. На срещата с журналисти проф. Карло Вече представи и романа си “Усмивката на Катерина”, където разказва историята на майката на Леонардо да Винчи. Разбира се, основавайки се на разкритите от него документи от италианските архиви и без нито една подмяна на цитираните в тях имена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура