Лепа Брена направи фурор край “Баба Вида”

Фолк дивата подлуди феновете с късата си рокля. Снимки: Община Видин

20 000 души се стекоха да чуят и видят легендата на сръбския фолк

Сръбската легенда Лепа Брена се завърна с фурор на българска земя 29 години след историческия си концерт на стадион „Васил Левски“, където се появи с хеликоптер.

Този път обаче сцената беше край древната крепост Баба Вида в старопрестолния град и беше издигната не на футболния терен, а сред маси, отрупани с бира и печени прасета по време на видинския панаир. Най-малко 20 000 души от цялата страна, от Румъния и Сърбия се бяха стекли вечерта и през цялата в нощ на 28-ми срещу 29-и август, за да чуят легендата на фолка. Полицията беше отцепила половината град, за да може да контролира невъобразимия поток от хора, който се стичаше като на поклонението в Мека. Поради липса на място по улиците, стотици коли бяха паркирани по тротоарите в подстъпите към сцената, където щеше да се вихри фолк иконата.

Скачайки на сцената, облечена в къса бяла рокля с червени апликации на целувки и сърца и качена на високи токчета Лепа Брена приветства публиката със „Здравей, Бугарийо“. Чуха я само част от феновете, насядали отрано в бирариите и стотиците правостоящи, които часове по-рано бяха запълнили пространството около сцената.

„Дойдох в 6 часа и вече нямаше места около сцената“, сподели фенка на певицата.

Причината за закъснението на Лепа Брена беше среща с кмета на града Огнян Ценков, който u подари гигантски букет и бутилка ракия местно производство. Началото на концерта за нея, както и за останалите изпълнители по време на панаира, беше обявено за 21 часа, което породи мълвата, че Брена няма да пее. Този слух обаче не спря цунамито от народ, прииждащ към сцената. В очакване фолк фурията да се появи, и особено по време на изпълненията u, кебапчетата и кюфтетата по лев и двадесет за бройка вече хич не изглеждаха скъпи на изпосталялата в немотията си масова публика. Цената на парче от един килограм печено на шиш прасе - въпреки страха от чумата, беше 35 лева…

„Има нещо уникално в балканската публика. Емоцията тук е неповторима, докато в Щатите хората приемат музиката по-хладнокръвно“, коментира фолк дивата, имайки предвид турнетата си отвъд океана. Жителите на близкия до панаира квартал „Бенковски“ през цялото време бяха се накачулили по балкони и прозорци и гледаха отвисоко. Двама туристи от Холандия, които се шляеха с пластмасови бутилки бира „Алмус“ в ръцете, споделиха, че не са виждали подобно стълпотворение от хора, откакто бил концертът на Мадона, на който са присъствали в Щатите. Заради гъстата мрежа от фенове, момчетата от бирариите пренасяха на рамо тежките бидони с наливно пиво под звуците на сръбските шлагери.

В навечерието на концерта Лепа Брена беше посрещната с огромен букет цветя, по-голям от нея самата, от кмета на града Огнян Ценков. Тя закъсня за срещата с 45 минути, за което се извини. Градоначалникът u припомни, че това е вторият u концерт в града край Дунава, първият е бил през 1990 година. Певицата се хвана за главата, като установи, че от първия u концерт на стадиона в града са минали цели 29 години. Спомни си, че и тогава стадионът е бил пълен, а отвън са чакали хиляди нейни фенове.

„Знам, че навремето тук в този регион можеше да се гледа сръбска телевизия и на това до голяма степен се дължи моята популярност“, спомни си още певицата.

Градоначалникът благодари на изпълнителката за желанието є да пее на видинския панаир.

„За музиката няма граници. Тя носи огромна енергия и радва хората“, заяви поп легендата.

Лепа брена изпя песни, станали хитове като „Обичай ме, обичай“, „Луда по теб“, „Хайде да се обичаме“, „Четири години“, „Аз нямам друг дом“, както и няколко нови парчета.

В навечерието на концерта певицата беше причакана от група фенове пред местния хотел „Бонония“, а също и пред сградата на общината. Тя обаче ги подмина на бърз ход. Концертът на певицата продължи повече от предвиденото, като през цялата нощ такситата, които иначе бездействат, развеждаха подпийнали фолк фенове, които си тананикаха.

В интернет сайтове се появиха информации за хонорара на фолк фурията, който бил от порядъка на 30 000 лева. Дали обаче това е фейк, нито е потвърдено, нито отречено. Според осведомени източници хонорарите на певците се покриват от търговците и занаятчиите, участващи в изложението, които в конкретния случай са над 120 фирми.

Парадът на певците по време на панаира продължава на 29-и август с концерт на популярните сред тийнейджърската аудитория Павел и Венци Венц. На 30 август ще пее друга фолк легенда - Саша Матич, а краят на панаира ще бъде отбелязан с изпълнения на Камелия.

 

Коя е тя

Лепа Брена е родена на 20 октомври 1960 година като Фахрета Яхич в Тузла, Босна и Херцеговина. Тя е най-популярната и обичана класическа поп певица в бивша Югославия. Характерни за нея са неизменно русата u коса, дългите крака и стилното излъчване на сцената. Радва се на голяма популярност в България. В историята ще остане концертът u на националния стадион „Васил Левски“ през юли 1990 година. Това е най-масово посетеният форум в българската концертна дейност и в кариерата на самата Брена. Концертното u турне по онова време включва стадионите на още 15 града, а общият брой на посетителите надхвърля 400 000 души. От 1991 година Лепа Брена е омъжена за бившия тенисист номер 1 на Югославия Слободан Живойнович, с когото имат двама сина.

През 1992 г. Лепа Брена се оттегля за малко от сцената и заминава за Америка, където ражда сина си Стефан. Отвъд океана записва хитовия си албум „Ja nemam drugi dom“, който надминава всички очаквания. Клиповете u, записани в САЩ, са най-гледаните в бивша Югославия. През 1995 и 1996 издава албумите „Kazna bozja“ и „Luda za tobom“. Първа за Югославия издава мултимедийни албуми и поставя нови стандарти на пазара. Освен с концертната си дейност, Лепа Брена се изявява и като актриса, като участва в четири филма.

Заради раждането на втория си син Виктор през 1998 г. Брена прави музикална пауза, но пък със съпруга си Слободан Живойнович и дългогодишния си приятел Саша Попович създават „Гранд прадъкшън“, която е считана за най-голямата музикална компания на Балканите. С албума си „Pomracenje sunca“ (2000). Лепа Брена се връща към стария стил от началото на кариерата си. През ноември същата година от двора пред къщата им е отвлечен по-големият им син. Семейството плаща огромен откуп и им го връщат. Брена преживява отвличането тежко, отдръпва се от публичния живот и се посвещава предимно на възпитанието на децата си.

Коментари

Задължително поле