Трус от 6-а степен разтърси Нова Гвинея

Свидетел на инцидента с убития българин в Истанбул: Размахваше мачете и мълчеше, след което се барикадира

75 души пострадаха при сблъсъци пред парламента в Бейрут

Хайко Маас: Доставките на оръжие за Либия трябва да бъдат преустановени

Пекарите на кафе пазят в тайна над 800 аромата

Владимир Путин не иска да се връща към времената на неограничен президентски мандат

Почина пациент със свински грип в болницата в Смолян

„Лудогорец“ победи поляци в дебюта на Павел Върба

Започна водоподаването към Свищов, Вардим и Царевец В неделя екипите ще продължат работата си по отстраняване на аварията

Професор Весела Кънчева от София: Доктор Емилова е истински природен лекар Да си здрав е естествено състояние, забравено от модерния човек

Движението за тирове е ограничено на ГКПП „Калотина“ от сръбска страна заради срив

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул, полицията го уби (ВИДЕО)

Фандъкова: При най-малък дисбаланс в София, спираме водоподаването към Перник

Бурак Йозчивит стана значим исторически герой

Скенер ще изследва дали армировката на взривения блок във Варна не се е деформирала

Летен наръчник за кучето Съвети как да предпазим любимеца си от неприятности в жегите

Топлинен удар

Dog Summer Labrador Hot Long Beach Day Wallpaper Images
Dog Summer Labrador Hot Long Beach Day Wallpaper Images

Кучетата могат да бъдат покосени от фатален топлинен удар за минути. За разлика от хората те не се потят през кожата и затова разчитат на учестено, тежко дишане, както и на охлаждане през лапите и носа, за да регулират телесната температура. Представете си да носите дебело зимно палто през горещ летен ден и ще разберете защо кучетата са толкова податливи на топлинен удар.

Симптомите на това състояние са колапс, прекомерно задъхване и треперене. Ако смятате, че домашният ви любимец ги има, преместете го на хладно място, намокрете козината с хладка, но в никакъв случай ледена вода и се свържете с ветеринаря си.

Симптомите на топлинен удар много често идват, когато уврежданията от прегряването вече са настъпили, затова бъдете нащрек.

Колата не е опция

25-02Кучета не могат така лесно да се охлаждат като нас хората, а автомобилът може да се превърне във фурна изключително бързо, макар и да ни се струва, че не е толкова топло в него. Когато навън е 22 градуса, след час температурата в колата може да достигне непоносимите 47 градуса. Затова никога не оставяйте кучето в колата, дори за момент, дори и прозорците да се отворени. Ако видите чуждо куче в такава ситуация, опитайте да откриете собственика му.

Задължителни навици

Dog on the beachПрез лятото е изключително важно да се уверите, че кучето има постоянен достъп до чиста вода, най-добре в голяма купа. Носете вода и купичка с вас на разходки.

В горещи дни излизайте навън в по-хладните часове – рано сутрин и късно вечер. Наблюдавайте кучето си за симптоми на прегряване, включително учестено тежко дишане и загуба на енергия. Ако те се проявят по време на разходка, спрете, намерете сянка и дайте вода. Направете разхлаждащи наградки – във форма за лед сложете части от любимата храна на кучето ви, сипете вода и оставете да се получат ледени купчета.
Бъдете особено внимателни с кучета, които имат къси носове като бултериери, боксери, както и с възрастни кучета или такива с наднормено тегло.

Тренировки и разходки

25-06Водете кучето си на каишка, на нашийника му е хубаво да има име и номер за връзка, в случай, че реши да избяга.

По закон всички домашни кучета трябва да имат микрочип. Имайте грижата данните ви в системата да бъдат актуални, за да може кучето да ви бъде върнато в случай, че е изчезнало.

Освен ранните и по-късните часове, когато е по-хладно, избирайте и повърхности, по които може да се ходи. Следвайте правилото – ако им е прекалено топло за ръката ви, значи е прекалено топло и за лапите на кучето ви.

Ако е прекалено топло навън, поиграйте с вашето кучето вкъщи, като го накарате да мисли. Можете да потренирате основните неща, на които сте го научили или да го накарате да усвои нови трикове.

Плуване

25-04Прекрасна алтернатива за разходки през лятото. Но не всяко куче обича да плува, затова, ако вашето е от тях, не го принуждавайте и никога не го хвърляйте във водата.

Внимавайте за опасни ситуации в морето, които могат да застрашат човек, но и куче.

Не му позволявайте да пие солена вода, защото вероятно ще предизвика стомашно разстройство. Носете прясна вода с вас на плажа.

Винаги изплаквайте кучето от солената вода и пясъка, за да предотвратите раздразнение на кожата.

Насекомите и кърлежите

25-03През лятото е добре да наблюдавате какви насекоми преследва кучето ви и кои от тях преследват него. Ако говорим за бълхите – те са твърде упорити, ако позволите да се настанят в козината на домашния ви любимец. Могат да причинят доста сериозни проблеми, освен дискомфорта от хапането и чесането, тъй като отслабват имунната система на животното.

Кърлежите са другата напаст по нашите ширини, от която няма отърване, ако не използвате качествен препарат и то редовно. По-опасен обаче е сърдечният червей, който се предава чрез ухапване от комари в месеците от април до октомври. Затова задължително се консултирайте с ветеринар и давайте нужните медикаменти на кучето, за да бъде защитено от всички гадинки.

Добре е да не му позволявате да преследва жилещи насекоми, тъй като често те убождат по муцуната, устната кухина или гърлото, след като четириногият ви приятел победоносно ги е уловил и захапал. Тези места са твърде чувствителни – алергична реакция може да се развие светкавично и да доведе до задушаване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.