Летим директно от София до екзотични дестинации

Повече редовни директни полети и привличане на такива от и до далечни дестинации през София, планират от управата на столичния аеропорт.

След бум на чартърите до Малдивите и Занзибар

Работят за повече и по-дълги полети през столичния аеропорт

Идват по-малко туристи заради визите

След бума на чартърите до екзотични дестинации като Малдиви и Занзибар от столичното летище планират по-добро свързване на София със света, както и повече полети до далечни дестинации. Това заяви Хесус Кабайеро Пинто - изпълнителен директор и председател на управителния съвет на концесионера на летището в столицата “Соф Кънект”, на среща с туристическия министър Христо Проданов.

В момента се работи върху увеличаване броя на директните дестинации и привличането на повече дълги полети, преминаващи през столицата, е обяснил Пинто. Проблемите с визовия режим водят до значително намаляване на потока туристи от Близкия изток и Арабския полуостров, е заявил по време на разговорите изпълнителният директор на концесионера на столичния аеропорт.

От началото на корона кризата чартърните полети до екзотични дестинации като Занзибар, Малдивите, Сейшелите и Доминиканската република се увеличиха значително. Ако бъдат пуснати директни полети до тези дестинации, интересът също няма да е малък, коментираха за “Труд” туристически експерти. И допълниха, че чартърните полети все пак дават повече сигурност за клиентите, предвид световната пандемия и постоянно променящите се условия за посещение на дестинации.

По данни на Евростат

България е сред страните в ЕС с малък спад на полетите

Намалението за декември е 19,3%

Най-голямо намаление на полетите регистрират летищата в Мюнхен (-64%), Франкфурт (-49%) и Париж Шарл дьо Гол (-50%).

България е сред страните в ЕС, които са с най-малък спад на полетите, въпреки намалението им през декември 2021 г. с 19,3 на сто спрямо същия месец на предкризисната 2019 г. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Средното намаление на полетите за всички страни-членки е 23,9 на сто.

Най-малък спад отчитат в Хърватия (-5,7%), Гърция (-8,4%) и Кипър (-9%). По този показател пред България се нареждат и Португалия, Естония, Испания, Люксембург и Белгия. Сред държавите с най-голямо намаление в броя на полетите са Австрия и Чехия, в които спадът е над 40%. Трета по отношение на негативния тренд е Латвия - с 31,6 на сто. Около 30% е спадът на полетите за периода в Словакия, Финландия, Германия, Швеция и Унгария.

През декември 2021 г. броят на търговските полети в ЕС се увеличава със 130% в сравнение с декември 2020 г., отчита още Евростат.

Някои летища в ЕС имат ръст на полетите през декември 2021 г. спрямо декември 2019 г. Най-голямо увеличение на броя на търговските полети е регистрирано на летище Берлин-Бранденбург - с 16 на сто, следвано от летището край Лиеж, което отчита ръст от 21 на сто и Париж Льо Бурже с 8 на сто повече извършени полети.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм