Лех Валенса - Отново насреща

Премина мимолетно в информационния поток през уикенда новината, че иконата на полското демократично движение срещу комунизма Лех Валенса се е присъединил към протестите срещу противоречивите съдебни реформи в Полша, като помолил и легендите “Ролинг Стоунс” да ги подкрепят със символичен жест.

Cедемдесет и четири годишният Валенса отправи чрез профила си в социалната мрежа “Фейсбук” в събота призив към най-дълголетната рок-група все още на сцена, в навечерието на концерта им във Варшава, да подкрепят борбата на поляците за “защита на свободата”. “Лоши неща се случват в Полша в момента”, написа още Валенса към рок-ветераните, припомняйки че по времето на комунизма източноевропейците “са жертвали всичко за свободата на изразяване, свободата на изкуствата” и са разбирали, че “за да защитават тези свободи, съдилищата трябва да са независими от правителствата”.

Апелът на Лех Валенса дойде след седмица на задълбочаваща се криза, възникнала от противоречив закон, приет от управляващата партия “Право и справедливост”, който определя горна възрастова граница за магистратите от 65 години. На колкото се оказаха една трета от членовете на Върховния съд на Полша, воглаве с председателя му Малгожата Герсдорф. Последната отказа да напусне поста си, защото смята новоприетото законодателство за противоконституционно, и подкрепи многохилядните улични протести срещу властта.

Настоящият скандал е продължение на месеците триене между управляващите в Полша от една страна и опозицията, Европейската комисия и редица световни правозащитни организации от другата, които обвиняват правителството във Варшава, че серията съдебни реформи, които провежда откакто дойде на власт през октомври 2015 г., целенасочено отнемат от независимостта на съдебната система и подкопават върховенството на закона.

И се стигна до там основателят на профсъюза “Солидарност” и носител на Нобелова награда за мир Лех Валенса да излезе от заслужена пенсия, да пише в писмото си за “днешния режим” и да припомня на Мик Джагър и компания легендарния им концерт във Варшава от 1967 г., когато стават една от първите западни рок-групи с концерт зад Желязната завеса. И надеждата, която са донесли и оставили зад себе си.

За честта на отбора, трябва да кажем, че Мик Джагър, който също навършва 74 в края на юли, откликна на призива на Валенса и пред препълнения национален стадион по футбол във Варшава в неделя на полски език заяви, че може “да е твърде стар, за да бъде съдия” в Полша, но “не е твърде стар, за да пее” или да забрави концерта от 1967 г. и обстоятелствата около него. И това ако не е комуникация “на високо равнище”, здраве му кажи?!

Но да си припомним личността на Лех Валенса. Той е роден на 29 септември 1943 г. в селцето Попово, централна Полша. Валенса завършва училище, а после и техникум в Липно като електротехник през 1961 г. През 1967 г. е взет на работа в корабостроителницата “Ленин” в Гданск по специалността си. Там се проявява като активен профсъюзен лидер – той е в основата на няколко големи стачки, обявени за незаконни от комунистическия режим, и в крайна сметка е уволнен през 1976 г. Поставен под полицейско наблюдение, арестуван неколкократно за дисидентски дейности, на 14 август 1980 г. Лех Валенса изкачва оградата на корабостроителницата в Гданск и оглавява стачка, която за няколко дни обхваща още 20 големи предприятия в околността. На 31 август същата година правителството отстъпва пред исканията на работниците да имат правото да стачкуват и да се организират в независим профсъюз - наречен “Солидарност” и оглавен от Валенса. Победата е кратка – на 13 декември 1981 г. генерал Войчех Ярузелски обявява военно положение в Полша, лидерите на Гданския профсъюз са арестувани, а на следваща година организацията е обявена извън закона.

През 1983 г. Лех Валенса отново подава молба да бъде взет на работа като електротехник в корабостроителницата в Гданск – кандидатурата му е отхвърлена, но за сметка на това усилията му дотук са почетени с Нобеловата награда за мир същата година. Валенса не присъства на церемонията от опасения, че комунистическият режим няма да му позволи да се върне обратно, и грамотата, и медалът са приети от съпругата му Данута.

Двигател на мирния преход в Полша, на 9 декември 1990 г. Лех Валенса става първия свободно избран държавен глава на страната от 63 години. Като такъв превежда родината на Шопен през приватизацията, прехода към пазарна икономика (планът Балцерович) и първите напълно свободни парламентарни избори през 1991 г. Спазарява мирното изтегляне на съветските войски от Полша, опрощаване на огромна част от външния дълг на страната и я насочва по пътя към НАТО и Европейския съюз. Остава на поста си до 1995 г., когато губи изборите в полза на Александър Квашневски.

 

Познатите номера

Може да е учудващо за някой, че и в Полша “още се замерят с досиета” толкова години след края на комунистическия режим. Особено след като наравно с Чехия винаги са били давани за пример за лустрацията на бившите кадри на съответните комунистически режими. На мушката обаче от няколко години се озовава именно Лех Валенса – бил ли е или не сътрудник на службите. Според наблюдатели периодичното очерняне на образа му се прави за политически актив от страна на “сивия кардинал” на управляващата партия “Право и справедливост” Ярослав Качински, бивш съратник и дългогодишен противник на Валенса. Така де, познатите номера.

 

За него

Същата енергия и днес

Разделената настрани коса и мустаците са побелели и фигурата му е значително по-закръглена от тази на кавгаджията, който изкачи оградата на корабостроителницата “Ленин” в Гданск през август 1980 г. и призова за стачка. Има и други белези на времето – постоянно държи “Айпад” в ръка, снима интервюиращите го с мобилен телефон и публикува снимките на сайта си. Но от друга гледна точка не се е променил въобще от пробивния като булдозер профсъюзен лидер и неуморен президент. Още има същите гневни очи и същата завладяваща енергия.

Джулиан Борджър, журналист

 

Като боксов чувал

Нападките срещу Валенса са сърцевината на политическото послание на Качински. Той обича да спори, че преходът след 1989 г. е бил дълбоко сбъркан и че Валенса носи вината за сделката, позволила на комунистите да заменят политическа власт срещу правото да запазят икономически блага (...) Валенса настоява, че преходът е бил огромен успех, посочвайки че Полша е една от най-бързо растящите икономики в Европа от десетилетия.

Ян Циенски, журналист

 

Вдъхновение не само за поляците

Лех Валенса беше първият демократично избран президент на Полша в Източна Европа. Той ще бъде запомнен като легендарният основател на “Солидарност”. Спомням си, когато бях млад, през 80-те години слушах радио “Свободна Европа”. Тогава чух, че нещо се случва в Полша. Повярвайте ми, това не беше вдъхновение само за поляците, но за всички нас от Централна и Източна Европа.

Петър Стоянов, президент на Р България (1997-2002), през 2017 г. в Полша

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети