Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Отлагат промените в Закона за енергетиката

Ливан обяви финансова катастрофа Не може да обслужва външния си дълг

Хасан Диаб

Кризата в страната тръгна през октомври

Над 40% от населението може да се окаже под прага на бедността

Премиерът на Ливан Хасан Диаб обяви, че страната навлиза в тежка финансова, икономическа и хуманитарна криза и не може да изпълнява задълженията си по външния си дълг и кредити, достигнали 170% от БВП.

Диаб съобщи, че Бейрут няма да може да извърши предстоящо днес плащане по облигации на стойност 1,2 млрд. долара. Той призна, че валутните резерви са достигнали критично ниско и опасно ниво, на което може да се обслужват само най-основни нужди. И предупреди, че над 40% от 6-милионното население може да се окаже под прага на бедността.

Това е нова фаза от кризата, тръгнала през октомври, в резултат на която националната валута се обезцени с 40%. Хората нямат свободен достъп до банковите си сметки, безработицата расте, паралелно се засилват и уличните протести.

Кризата е най-големият риск за стабилността на страната, в която живеят поне 1 милион бежанци от Сирия. Ливан не е бил в толкова критична ситуация от края на гражданската война (1975-1990), посочва Ройтерс.

Преговорите с международни финансови институции и държави кредитори не доведоха до успех. В минали години те са спасявали Ливан, но този път Западът иска първо да бъдат въведени наложителни реформи, да се спре пилеенето на бюджетни средства и да се поведе сериозна борба с корупцията.

Диаб (61 г.) – малко известен учен, критичен към икономическия и банковия модел на страната, дойде на власт през януари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.