Лидери на "Хамас" са се срещнали с представители на хусите

Лидери на "Хамас" и на йеменските бунтовници хуси са се срещнали наскоро, за да обсъдят "координирането" на действията си срещу Израел, съобщиха източници от палестинските ислямистки движения "Хамас" и "Ислямски джихад", цитирани от Франс прес.

Според тези източници лидерите на "Хамас" и "Ислямски джихад", както и на Народния фронт за освобождение на Палестина (НФОП, марксистка организация - бел. АФП.), са провели "важна среща" с лидери на хусите "миналата седмица". По време на тази среща, чието място и точни участници не бяха разкрити, лидерите са обсъдили "механизмите за координиране на техните съпротивителни действия по отношение на следващия етап" на продължаващата война между Израел и "Хамас", съобщи БТА.

Палестинските фракции и хусите са обсъдили и евентуална израелска операция в Рафах, последният голям бастион на "Хамас" в южната част на ивицата Газа. По данни на ООН в града са се събрали 1,5 млн. души, повечето от които разселени от боевете.

По време на тази среща с палестинските фракции хусите "потвърдиха, че ще продължат операциите си в Червено море", за да "подкрепят палестинската съпротива", допълват източниците, пожелали анонимност. Както "Хамас" и "Ислямски джихад", така и хусите са част от "оста на съпротивата" - група от враждебно настроени към Израел и САЩ движения, подкрепяни от Иран. Те включват и ливанската "Хизбула", както и иракските милиции.

След войната между Израел и "Хамас", предизвикана от смъртоносното нападение на палестинското ислямистко движение на израелска територия на 7 октомври, хусите засилиха нападенията срещу търговски, а понякога и военни кораби край бреговете на Йемен в знак на "солидарност" с палестинците в Газа. В речта си в четвъртък вечерта лидерът на хутите Абдул Малек ал Хуси заяви, че неговото движение ще "продължи и разшири обхвата на операции". 

"Основната ни борба е да попречим на корабите, свързани с израелския враг, да преминат през Арабско море, Червено море и Аденския залив, но също така ще се постараем да им попречим да преминават през Индийския океан и от Южна Африка до нос Добра надежда", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток