Лидерката на Хонконг се извини заради законопроекта за екстрадициите

Лидерката на Хонконг Кари Лам

Лидерката на Хонконг Кари Лам поднесе извинение за подхода на властите към прокарването на законопроект, който би разрешил екстрадиция на криминално заподозрени в Китай и предизвика масови протести, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

"Чух ви съвсем ясно и дълбоко размишлявах върху всичко случило се. Безпокойствата от последните месеци бяха предизвикани от пропуски в работата на изпълнителната власт по законопроекта", заяви Кари Лам и добави, че лично поема голяма част от отговорността. "Най-искрено се извинявам за станалото на всички хора в Хонконг", заяви тя.

Кари Лам обаче заяви също, че възнамерява да завърши мандата си като ръководител на местната изпълнителна власт, с което даде да се разбере, че няма да се вслуша в призивите да подаде оставка.

В събота тя спря процеса по приемане на законопроекта, но не го оттегли, въпреки че в неделя по улиците на Хонконг излязоха близо 2 милиона протестиращи по оценка на организаторите.

Лам днес обясни, че законодателният процес по този законопроект е спрян и текстът ще отпадне автоматично при изтичането на мандата на сегашния парламент през юли 2020 г.

Коментари

Задължително поле