Забраняват дронове заради Апостола Засилени мерки за сигурност на церемонията в София

16 американски щата съдят администрацията на Доналд Тръмп

Русия изпраща 300 тона лекарства във Венецуела

Тръмп: Всички опции за Венецуела остават на масата

Турско издание: САЩ превозват ислямски терористи на камиони до своите бази в Сирия

Жан-Клод Юнкер: Никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит

Днес ще е предимно слънчево

Пазят Живко Миланов за дербито с ЦСКА

Пак пей, Веско, за полицията!

„Барселона“ плаши „Лион“ с Малком

На 19 февруари 2019 да почерпят

Възход на крайнодесните на изборите за ЕП (обзор) Десницата и левицата остават първи сили, сочи проучване на Европарламента

Над 1000 души почетоха паметта на убития Валери Дъбов в Кюстендил

Борисов измъква ГЕРБ от капана, който сами си заложиха Преференциите остават 5% за избори за ЕП и 7% за парламентарни избори

Инспектираща група от Руската федерация е на посещение у нас

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пред „Труд“: Патриотичните формации носят стабилност в ЕС Бойко Борисов води балансирана политика и на Изток, и на Запад

Как ще продължи управлението на коалицията между ГЕРБ и Обединени патриоти в първите месеци на 2018-а? И каква ще е ролята на по-малкия партньор във властта по време на европредседателството на България? Лидерът на Атака и съпредседател на Обединени патриоти Волен Сидеров пред вестник „Труд“ за националистическите формации в ЕС, които той нарича консервативни.

– Господин Сидеров, буквално в последните дни на 2017-а правителството прие решение за строителство на втори лифт на Банско. Ще се намали ли напрежението между вицепремиера Валери Симеонов и ГЕРБ, в частност и премиера Бойко Борисов? Какво е състоянието на управляващата коалиция?
– Аз ще ви кажа нещо, което може и да ви учуди, но лифтът на Банско за мен е последна грижа. Много съжалявам, че в последните седмици на годината всички занимаваха държавата с лифта на Банско. Извинявайте, но в България няма 6 милиона скиори, но има около 4,5 милиона бедни хора. За мен е много по-важно да се работи по посока на вдигане на доходи, раздвижване на икономиката, подпомагане на българския бизнес и селско производство. Мисля, че Обединени патриоти влязохме затова в коалиция с ГЕРБ и направихме управляващо мнозинство. А не за лифтове, плажове или дори каква марка изтребители да имаме в България – темите, с които напоследък се занимаваме в публичното пространство. Смятам, че ние, от Обединени патриоти, получихме подкрепата на хората, защото говорихме за ниските пенсии – да, успяхме да увеличим минималната пенсия на 200 лева. Но това не е достатъчно, защото ние настоявахме тя да стане поне 300 лева. Линията на бедност за 2018 година е 321 лева. Имаме разлика от още 121 лева, за да може минималните пенсии да стигнат поне линията на бедността. Това трябва да бъде задача номер 1 на правителството. Затова трябва да насочим вниманието си към повишаване на икономическия ръст. И то не с лифтове, защото лифтът на Банско няма да качи брутния продукт на България чувствително. Ако обаче прекратим златната концесия на една чуждестранна фирма, за която аз говоря откакто съм в парламента, но е тема, по която има зашеметяващи оглушки от няколко правителства подред. Аз се обръщам към това правителство, тъй като имаме и вече двама вицепремиери, правителството да се занимае не концесията в Банско или на Слънчев бряг, Созопол или Черноморец, а тази концесия, от която България губи милиарди. Какво стана със залежите от природен газ в шелфа ни? Третият голям приход за увеличаване на икономическия ръст може да бъде протягането на ръка към чуждестванни интензивни инвеститори, като Китай, например. Още през 2014 година, когато бях там с парламентарна делегация, имаше разговори да направят летища, инфраструктура, тунела под Шипка, нова АЕЦ – каквото кажем, като към тях добавят болници, училища. Кой спира, кой забранява на България да има инвестиции от Китай? Ние не трябва да изключваме тези възможности, които имаме за икономическо съструдничество със силно развиващите се икономики като Китай, Русия и Индия. Защото старите европейски държави се интересуват повече от това България да бъде пазар за техните стоки, да има молове, да бъдем резервоар за евтина работна ръка и да работим за техните икономики. Това се случва. Но какво правим ние във властта? Ето, сега ще дойде вот на недоверие. Ще го внесат. И?

– Вотът на недоверие ще е неуспешен чисто аритметически.
– Да, той няма да мине. Няма да допуснем да е успешен, защото ако падне това правителство, какво става? Отиваме на избори, но има ли смисъл от тези упражнения? И социологията, и настроенията на хората показват ясно, че в момента няма никакъв смисъл от нови избори. Хората искат стабилност, но и развитие. По това развитие трябва да се мисли и затова аз призовавам правителството и най-вече нашите участници в него от Обединени патриоти, да започнат да мислят и да действат в тази посока. Ето, двамата вицепремиери, който имаме, няма да е лошо да внесат на някое от следващите правителствени заседания на Министерски съвет точка за преразглеждането на концесиите за добив на злато. Да помислят как може да развиваме българската икономика по-интензивно. Факт, е че вотът на недоверие няма да мине. Но този вот за нас, от Обединени патриоти, е да се замислим в името на какво продължаване да управляваме. Да си припомним нашите приоритети.

– Не си ли говорите тримата като съпредседатели в Обединени патриоти с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, че се обръщате към тях от страниците на вестник „Труд”?
– Говорим си, разбира се. Но аз съм този, който напомня. Използвам аудиторията ви, защото вестникът ви ще стигне до много наши избиратели, до симпатизантите ни, които също задават тези въпроси като мен. Аз съм идеологът на Обединени патриоти, аз съм положил най-много усилия да стане тази коалиция, съответно партия „Атака” направи най-много компромиси още при писането на листите. „Атака” щеше да влезе самостоятелно в парламента, но прецених, че едно обединение ще донесе повече сила. Но е факт, че „Атака” е с най-малко депутати, защото направих най-много компромиси.

– В реденето на листите?
– Да. Включително да отстъпя водаческото си място във Варна на представителя на НФСБ. И това го припомням, за да е ясно, че когато правиш жестове, трябва да има най-малкото разбиране към тях. Понеже знам, че българинът е късопаметен и много бързо забравя, а „Атака” е партията, която ако щете и много добре позната в Европа.

– Последното го казвате и заради настоящото европредседателство на България, вероятно?
– Председателството на Съвета на ЕС е рутинно. Всяка държава поема председателството в даден момент. Но ние говорим и какви ще са плюсовете за България. На първо място поставям това, че за първи път ще се легитимира в добрия смисъл на думата присъствието на консервативни политически сили – така наричам патриотичните формации. Защото те не са националистически, а са консервативни, като противопоставяне на консервативната политика на неолибералните партии. И това вече в Европа е много ясно очертано като тенденция. Легитимирането на консервативните сили ще стане чрез България и ще се види много ясно, че присъствието на патриотични формации като Обединени патриоти във властта не само, че не дестабилизира страната и нейното присъствие в Европа, а напротив – имаме стабилно правителство и успехи в международен план. Не може да се отрекат успехите на премиера Бойко Борисов в дипломатическите совалки, които той направи и с които спечели уважение и одобрение абсолютно във всички посоки. Борисов води балансирана политика и на изток, и на запад. В момента България е в много изгодна позиция, от която можем да извоюваме плюсове за нас и региона. Самото председателство не е гаранция, че някой ще ни поднася на тепсия нещо. Но поставя важни въпроси като каква Европа искаме – Европа като разграден двор с вълни от незаконни мигранти, или Европа, която запазва идентичността си. Това е тема, която не касае само България. Ето, вземете и темата за Западните Балкани – винаги се е режисирала от Великите сили. Но не трябва да разглеждаме сближаването на страните от Западните Балкани само като режисура, защото във всеки сценарий нещо се проваля. Нека да се сближим, защото като парадокс ние най-зле познаваме съседите си. Ние общуваме и търгуваме с държави, които са далеч от нас, а в същото време с нашите съседи или сме в лоши отношения, или нямаме истински връзки. И ако България бъде водещ фактор, да не казваме лидер, в един такъв Балкански съюз, то това дава възможност за една по-силна икономика. Поотделно сме слаби държави, но я да вземем целите Балкани – и с Гърция, ако щете европейската част на Турция, Сърбия, Македония, Хърватска, с православна Румъния … става едно огромно пространство, става половин Европа. И тази половин Европа вече може да направи силна икономическа общност. Едни икономически обединени Балкани могат да бъдат много сериозен фактор в цялото евразийско пространство. Така че, кой какво сценира е едно, но какво ще се получи – зависи от нас. И в това отношение премиерът Борисов действа много правилно. Още повече, повечето от тези държави сме православни, а това също е важно условие.

– Така ли отговаряте на определенията за националистически, профашистки или ксенофобски партии, каквито чуваме и за вашите формации?
– Защото те се явяват изразител на консервативния политически възглед. Това означава повече традиции, повече национална идентичност, повече национална икономика срещу глобалистичната, неолиберална доктрина, която иска заличаване на държавите и наднационални мултикомпании, които да превръщат всичко в един общ пазар. Тези две доктрини са се сблъскали. Няма комунизъм – антикомунизъм, това е сблъсъкът. И понеже и медии, и публичния сектор са в ръцете на неолибералната доктрина, то се налагат тези етикети, с цел да отблъснат хората. Но напротив, този тип партии искат добри неща за своите държави. И ето, в Австрия например, моят добър приятел Хайнц – Кристиан Щрахе е министър в правителството.

– Австрия обаче се тресе от протести заради участието на крайната десница в новото правителство.
– Тези протести знаем кой ги прави – соросовите движения, които навсякъде действат по един и същ тертип и с едни и същи плакатчета, действат под индиго. Видяхме протести в Унгария, в Италия предстои подобна коалиция, видяхме във Франция подема на консервативните формации. И този подем срещу неолибералните формации е съвсем логичен, тъй като те предизвикаха финансови кризи, дефицит на социална сигурност, мигрантски потоци. Консервативната доктрина обаче е по-близка до хората, защото тя защитава традиционните ценности и култура. Този консерватизъм е по-силен, защото има зад себе си мощни икономики – един Китай показа как се прави силна пазарна икономика, без да бъдеш неолиберал. Една Русия – също. Но тя е обявена за лоша. И всички идеи за развитие от Русия се спират.

– Дума за 2017-а? Или може би събитие? Вероятно в личен план е сватбата ви.
– Категорично. Стана много хубаво, празнично, с много приятели. Деница го заслужава – тя е светъл човек. Имам наследник, който приемам като божи дар, защото е единственият продължител на рода по мъжка линия. Това в личен план, а иначе – за пръв път след като направихме обединението, решихме да се включим и в управлението на страната. Това е ход, който носи и рискове. 2017-а беше наситена с прецеденти – ако щете дори, че за пръв път Обединени патриоти станаха трета политическа сила, а не ДПС. Но по-важно е какво очакваме от започващата 2018-а година.

– Как започвате 2018-а?
– С непразнична тема. Пред мен е списъкът със състава на КЕВР – според мен той трябва кардинално да се подмени начело с председателя й – отявлен костовист. В тази комисия са 5 човека, които са или от опозиционни партии, или от такива, които не са в парламента – ДСБ, Реформатори, БДЦ, ДПС и т.н. Мнозинството в КЕВР е от представители на партии, които не са в управлението. И съвсем логично е при това положение да виждаме как КЕВР одобрява увеличаване на цената на водата в 15 български града от 1 януари. Абсолютно съм несъгласен с това и ще поставя въпроса и в парламента, и през моите колеги в Министерски съвет. Същото се отнася и за редица агенции.

– Предлагате чистка?
– Как да съм сигурен, че на председателя на КЕВР някой не му подшушва за цената на водата, например? Едно повишение на цена или ток така бързо може да срине управлението, както нищо друго. Този въпрос ще го поставя още в близките дни, защото той за мен е по-важен, отколкото лифта, плажовете или дискотеките.

 

Нашият гост

Волен Сидеров е лидер на партия “Атака”, съпредседател на Обединени патриоти и председател на парламентарната група на Обединени патриоти в 44-то народно събрание. Депутат е от 2005 година.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Izmamnik , moshenik ,siderov ,i ti se prodadi , prodajni prestapnici , nishto drugo ne ste … za ..29 .. godini ograbihte Balgaria , umorihte milioni balgarski narod ,ot glad ,i mizeria , i bolesti , .. zatvorie vi sa malko … NAGLI PRESTAPNICI ste vsi4ki koiito ste vav bili , i ste , vav vlastta ot … 1989 .. do …. 2018 .. Tova sa prestapnicite na Balgaria.

  2. Болен е волен, абсолютна -м-ъ-р-ш-а-. Още в опозиция играеше театро за будалите, Атака винаги организираха некви протести след като е минал момента и заглъхнала енергията на недоволството, еле па като ги цопнат през делнични дни тези и без това убити протести. Винаги е играл театро, което са му наредили. Тоя бастун не е националист, не е патриот, той е продажен -б-о-к-л-у-к-.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.