Лидерът на турската опозиция подкрепя сделката с Русия за С-400

Снимка: Архив

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия на Турция Кемал Кълъчдароглу подкрепя закупуването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400, съобщава РИА “Новости“.

По-рано министерството на отбраната на Турция съобщи за началото на доставките на С-400 в страната. Информацията бе потвърдена и от Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

„Когато не е получен отговор на искането на Турция за закупуване на американски зенитно-ракетни комплекси Patriot, Анкара ще търси други пътища за обезпечаване на своята сигурност. Нейно право е да прави това и по-нататък. А сенатът (на САЩ) да погледне внимателно, къде се намира Турция, да обърне внимание на нейното стратегическо положение в региона. Обезпечаването на собствената сигурност вътре в страната и извън нейна територия е необходимост и трябва да бъдат взети съответните мерки“, заяви Кълъчдароглу закупуването на С-400.

Договорът за доставка на четири дивизиона С-400 за 2,5 милиарда долара е сключен през 2017 г. Част от сделката Турция ще плати сама, а част ще бъде за сметка на кредита от Русия.

Според руския вицепремиер Юрий Борисов, договорът предвижда опции след изпълнението на основната част от доставката.

Закупуването на най-новата руска система за противоракетна отбрана С-400 предизвика международен скандал между Турция и САЩ.

Съединените щати настояват страната да се откаже от сделката и в замяна на това да придобие техния комплекс „Пейтриът“. В случай на отказ Вашингтон не изключва възможността да задържи или изобщо да отмени продажбата на новите изтребител F-35, но Турция не се съгласи на никакви отстъпки. След срещата на върха на лидерите на Г-20 в Осака отношенията между САЩ и Турция малко се разведриха, заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Коментари

Задължително поле