Лиляна Павлова: Европа в момента е "търсеща"

Лиляна Павлова

"Европа днес е изправена пред сериозни предизвикателства, но мисля, че солидарността в нея не е изчерпана. Това се вижда от реакцията при последните атентати, както и при подготовката за преговорите с Великобритания. Мисля, че Европа показва, че европейският проект е жив." Това каза пред БНР министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Тя изтъкна, че има и въпроси като миграцията, по които европейските страни нямат единна позиция, но заяви, че е оптимист и вярва, че посоката на обединение ще надделее.

"Включително това виждаме и, бих го нарекла „обрата“, в последните замервания на "Евробарометър" и на другите агенции, които следят тези трендове. В Европа, за първи път от много време, виждаме обрат в нагласите на самите европейци. Вече почти 60% от европейците смятат, че членството и единството на Съюза е по-важно и ползите от него са повече, отколкото тенденцията към евроскептицизъм, популизъм, краен национализъм, която така надделяваше в последните месеци и години. Може би, ако трябва да определя каква е Европа в момента, бих казала, че в момента Европа е търсеща - търсеща верния път, начините, по които да се обедини, може би и търсеща верните решения…", каза още Лиляна Павлова.

Преговорите за Брекзит не бива да бъдат подценявани, нито да се превръщат в главна тема за Европа, смята министърът.

"Брекзит" също е тема, но тя не би следвало да надделява в политиките, в усилията, когато говорим за решаването именно на проблемите на Европа. Наистина, миграцията, работните места, социалните политики, трябва да са във фокуса на нашето внимание, а "Брекзитът" - да върви като паралелна тема, но да не изчерпва енергията и усилията в европейския дневен ред, а наистина да се случва паралелно. Радвам се, че 27-те страни сме единни в това, че трябва да сме единни в преговорите, да работим по това, да има отделен екип, който да работи по тази тема, но ние да не изпускаме главния фокус.", подчерта още тя.

Петте сценария за бъдещето на Европа не са предрешени, категорична е Павлова. Тя допълни, че по определени дейности по подготовката на българското председателство има забавяне, но трябва да гледаме крайния резултат.

"България поема това председателство в един много чувствителен момент, много критичен момент за Европа. Именно 2018-та година ще е и годината, в която трябва да се проведат няколко много тежки и специални дебати за Европа именно на основата и на "Бялата книга" на ЕК по време на нашето председателство. Разбира се, това е и част от приоритетите на триото, което започваме с Естония и ще продължим с Австрия - това е големият дебат за бъдещето на Европа. Петте сценария - така, както станаха вече известни - за бъдещето на Европа, изобщо не са предрешени. Това не е и тест с един отговор. Това е една много важна тема, по която трябва да търсим решение в шести, седми, ако щете сценарий, но наистина да намерим най-доброто за Европа. В същия момент, нещо важно за България - всички в Европа да вървим на такава скорост, която да е постижима за всички държави-членки и в същия момент - да имаме един по-гъвкав съюз, по-адаптивен.

Другите два големи приоритета за нашето председателство са темите „Сигурност и миграция“ и темата интеграцията на Западните Балкани, подчерта Павлова.

България отдавна е покрила всички технически изисквания за членство в Шенген, припомни тя.

„Щастлива, спокойна и горда съм, че Мария Габриел е нашата номинация за български еврокомисар, защото това е една безспорна кандидатура", каза още Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България