Лиляна Павлова: Основната задача на срещата във Варна е възстановяването на диалога и доверието между лидерите на ЕС и Турция

Снимка: Архив

Днес предстои среща на върха във Варна за отношенията между Европейския съюз и Турция. В срещата ще участват председателят на Европейския съвет Доналд Туск, шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Ердоган. Домакин ще е българският премиер Бойко Борисов. Предстоящата среща пред БНТ коментира от Варна министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Лиляна Павлова заяви, че основната задача на тази лидерска среща е именно това - възстановяването на диалога и доверието между лидерите в Европа - между ЕС и Турция. По думите ѝ в рамките на това фокусът безспорно е сигурността и бежанците - темата, която е е изключително важна фокусът върху това - изпълнението на споразумението за тяхната интеграция, изпълнението ангажиментите на двете страни и най-вече на Турция интеграцията и оставането в тяхната страна, а от своя страна ангажиментът, който европейските лидери поеха е осигуряването на финансовия ресурс в тази посока, каза още Павлова.

"Темата за финансирането е безспорна, защото е ясен ангажиментът, който европейските лидери поеха в осигуряването на този ресурс. Първият транш от 3 млрд. е факт и е в процес на Има необходимост от изясняване каква сума е договаряне, дейност и обхват, но проектите са в изпълнение по отношение на първия транш. За втория е обсъдено, той се разделя на два компонента - хуманитарна и нехуманитарна помощ. Хуманитарната е пряко насочена за бежанците. Това не са средства, която се дава на Турция, а за подкрепа на бежанците чрез Турция", каза Павлова.

Тя уточни, че нехуманитарната помощ касае мерки, дейности , инфраструктура, свързани с образование и здравеопазване. Много е важно е тези средства да отидат ясно и категорично по предназначение, каза тя и допълни, че волята да бъдат осигурени е безспорна.

"Още в петък, когато се договаряше днешната среща, когато получихме мандат, това беше едно голямо усилие и предизвикателство, но се радвам, че получихме мандат за тази среща на лидерите на най-високо ниво тук във Варна. Това е много важна стъпка, защото тя е от интерес както за България, така и за Европа. България като външна граница на челна позиция в ситуацията с Турция. За нас е изключително важно този диалог, добрият диалог, добросъседските отношения, които има между България и Турция, да бъде пренесен по един много добър начин в отношенията ЕС - Турция. Диалог, който видимо беше затруднен. Надявам се , че днес поставяме условията, създаваме една рамка този диалог да бъде възобновен, възстановен и нормализиран. Освен за България, това е важно и за Европа", допълни Павлова.

 

Коментари

Задължително поле