Лисици тормозят село, нападат посред бял ден

Лисиците ловко избягват и вече не се хващат в капаните, които стопаните в село Слънчево са поставили.

Сред пострадалите е и диетоложката д-р Людмила Емилова

Лисици тормозят жителите на аксаковското село Слънчево. Хищниците влизат в дворовете и давят пернати, а сложените по съвет на кметицата капани не вършат никаква работа. “Хитри са, сякаш са ходили на училище. Заобикалят капаните и атакуват, разсипаха ни”, изплака мъката си местен жител, който за броени дни загубил 5 кокошки. Сред потърпевшите е и известната диетоложка д-р Людмила Емилова.

“Нападенията започнаха преди около 20 дни. Първо лисица отмъкна петела от нашия двор, на следващия ден - две пилета, на третия - пуйче. В съседните имоти също има големи щети. Хищниците вече атакуват не нощем, а посред бял ден. Не се страхуват ни от хора, ни от кучета, агресивни са, вероятно защото имат малки”, разказа пред “Труд” д-р Емилова.

Край селото има и чакали, но те не доближават къщите и се хранят с мърша, за разлика от лисиците, които при набег си тръгват с една кокошка, но често убиват и останалите, които са на двора. Тази напаст трябва да се спре, защото освен материалните загуби хищниците могат да пренесат бяс върху домашните кучета, категорична бе д-р Емилова. Тя и другите потърпевши признават, че не смеят да пуснат децата да си играят навън без надзор от страх да не ги ухапе лисица.

Хората смятат, че само ловна хайка може да разреши проблема им. Отстрелът на лисици не е забранен, но ловна дружинка в Слънчево няма. Затова тепърва ще се търси помощ от авджии в съседни селища. Докато тя дойде, стопаните вече държат под ключ животните си, но се оплакват, че от стрес пернатите са спрели да снасят яйца.

Коментари

Задължително поле