Лихвите по кредити тръгват нагоре

Повишението ще е плавно и към средата на 2018 г. ще бъде с 0,2-0,3%

Лихвите по кредитите започват да се повишават, заяви Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка на финансовия форум “Шумът на парите”.

В САЩ лихвените проценти тръгнаха нагоре, а това неминуемо ще се прехвърли в Европа и съответно в България, допълни банкерът.

“Банките трябва да подготвят клиентите си, че не е добре бизнес моделът им да е изграден на ниски лихви. Те трябва да очакват по-високи лихви, особено когато говорим за кредити, достигащи до десет години. Много е вероятно в края на този период лихвите по обслужване на кредитите да са по-високи”, обясни Ягодин.

Той подчерта, че не очаква драстичен ръст, а съвсем плавно покачване, което към средата на 2018 г. ще е с 0,2-0,3 процентни пункта. По думите му това няма да попречи на коректните клиенти да обслужват кредитите си.

Статистиката на БНБ към края на април показа леко повишение на лихвите по някои от кредитите за граждани и фирми спрямо месец по-рано. В сравнение с март по-скъпи вече са левовите потребителски заеми, при които годишният процент на разходите нарасна с 0,28 процентни пункта до 10,12%. Повишение има и при ГПР за жилищни кредити в евро. При тези заеми увеличението е 0,22 пр. п. до 5,04%.

От началото на годината банкери предупреждават за повишаване на лихвите по кредити. В средата на март от Асоциацията на банките в България предупредиха, че рекордно ниските лихви по кредитите в България ще спрат да падат и в края на 2017 и началото на 2018 г. ще започне плавен процес на покачване.

В началото на май и УниКредит Булбанк прогнозира, че средните лихви по заеми ще започнат да се увеличават, но те предвиждат това да се случи от 2019 г.

Според Ягодин едно от големите предизвикателства пред банките са засилените регулаторни изисквания след финансовата криза през 2008 г., на които все по-малко участници на пазара са способни да отговорят. “Затова и тече процес на консолидация, какъвто е примерът с ОББ, СиБанк, “Виктория”, смята Ягодин.

По думите му в момента у нас има твърде много банки, а за нашия малък пазар трябва да работят не повече от 15 банки -12 търговски трезора и 3 нишови банки.

Прогноза

4% ръст на икономиката през 2018 г.

Икономиката е на път да достигне най-високата си точка през следващата година, когато реалният растеж на БВП ще доближи 4%. Това прогнозира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Той посочи, че страната ни се намира в по-малко напреднала фаза на икономическо възстановяване в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа (Чехия, Словакия, Унгария и Румъния), но растежът на икономиката ни е по-добре балансиран и не е за сметка на увеличаване на дефицита по текущата сметка и задлъжнялостта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика