Лиъм Нийсън - Екшън герой с добро сърце

Напоследък - през социалните мрежи, през видеоканалите, през телевизиите ни посещава един екшън герой с добро сърце. Ирландският актьор Лиъм Нийсън ни призовава да подпомогнем гладуващите деца в Йемен. Йемен, в която само понякога не се води гражданска война, е отново пред хуманитарна катастрофа и кинозвездата, като посланик на добра воля на УНИЦЕФ, се опитва да спаси колкото си може повече.

Има едно изречение, което се превърна в емблема за героите на холивудската звезда Лиъм Нийсън - “човек с много специфичен набор от умения”. Това е реплика от първият филм от поредицата “Твърде лично”. В лентата на Пиер Морел, по идея и сценарий на Люк Бесон. Така наречените “бесонки” станаха запазена марка за Нийсън, след дълъг период на драматични роли. Във всички следващи проекти, персонажите на ирландеца имат “специфични умения” и мачкат всичко по пътя си.

Това лято излезе (един от малкото на екрана) филмът “Честен крадец” - същата работа: бой, стрелба и лошите гинат. Такъв ще бъде и следващият филм - “The Marksman”, като ирландецът ще прави същото. Предварителна информацията за фабулата е следната. При персонажа на Лиъм, който живее на границата, случайно ще попаднат майка и дете, които бягат от наркомафията в съседно Мексико. Преследвачите ще се заядат с бившия морски пехотинец, той ще защити бежанците и след това ще стреля, ще бие и пак ще стреля. Накрая ще оцелее, за разлика от гадовете.

Лиъм е роден на 7 юни 1952 година в Балимена, Северна Ирландия. Кръстен е на местен католически свещеник. Градчето, в което израства е населен предимно с протестанти - знаете за бруталните отношения между двете деноминации - и това го прави изключително борбен и предпазлив.

През 1971 г. Лиъм Нийсън е приет в бакалавърската програма по физика и компютърни науки в университета на Куинс в Белфаст, но цялото му внимание е насочено към театъра в колежа. Науката му е скучна, напуска учебното заведение и започва да бачка на различни странни места, като най-забележителното е мотокарист във фабриката за бира “Гинес”. Точно там получава и първото си вдъхновение. Началникът е впечатлен от физиката му и му казва, че може да бъде следващият Рой Роджърс (легендарен американски уестърн актьор и певец, б. р.). Нийсън все пак става екшън актьор, а известността му кара бившият му университет да му присъди титлата “Доктор хонорис кауза”.

През 1976 г. се присъединява към театралната група “Lyric Players’ Theatre” в Белфаст, където в драмата “The Risen People” на Йосиф Плънкетс е неговият дебют на сцената. Две години по-късно се премества в “Abbey Repertoire-Theatre” в Дъблин. През 1980 участва в “За мишките и хората” по Джон Стайнбек в ролята на Лени. Забелязан е от Джон Борман и играе ролята на ездача Гавейн във фентъзи филма “Ескалибур”, с участието на Хелън Мирър.

След успеха на филма, Лиъм се прехвърля отвъд Океана. В началото на кариерата си получава епизодични роли, но през 1986 година попада на снимачната площадка на “Мисията”, където се запознава и става приятел с Роберт Де Ниро, който пък сетне му отваря вратите към голямото кино.

Беше изненадващо, когато след блестящите си роли в “Списъкът на Шиндлер” (с номинация за Оскар за главна мъжка роля), “Роб Рой” и “Майкъл Колинс”, ирландецът свърна към предвидимите екшъни.

По отношение на “Твърде лично” актьорът много пъти е казвал, че това за него е било забавление и очаквал нискобюджетният филм да иде директно на DVD или да потече по кабелите. Изненадващо за всички обаче “Твърде лично” избива парите си още през първия уикенд на боксофиса. Ирландецът разбира колко голям е успехът на “бесонката”, едва когато племенниците му се обадили по телефона, за да му се похвалят, че са свалили филма от торентите.

Интересното е, че докато мачовците от кариерата като Брус Уилис и Мел Гибсън започват да раздават правосъдие веднага след пълнолетието си, Лиъм се захвана с тупалките на 55 години. Интересно, но не е изненадващо. Истината е, че Лиъм Нийсън винаги е бил биткаджия.

Негов герой е Мохамед Али, с когото са се срещали много пъти и заради него младият Лиъм влиза в боксовите клубове, но без никакъв успех. От цялото бъхтене на ринга му остава единствено характерният счупен нос, който пък му придава вид именно на екшън герой.

Хората му вярват

Имах наистина голям късмет, че си партнирах с Лиъм в трите части на “Твърде лично”. Когато приключиха снимките на първия филм, дори не съм си помисляла, че ще има още две части. Това, което прави поредицата толкова силна е, че зрителите искат подобни герои, които са готови да стигнат до края, за да защитят семейството си. Лиъм е толкова добър в превъплъщението си, че зрителите забравят, че са в кино. Вярват му безпределно. Казват, че отмъщението е ястие, което се сервира студено, но Лиъм променя това твърдение.

Фамке Янсен, актриса

Нямах колебания

Чувствах се благословен да режисирам “Списъкът на Шиндлер” и да, вярно е, че вместо мен, можеше да снима Мартин Скорсезе и не, не е вярно, че вместо Лиъм Нийсън можеше да играе Мел Гибсън. Това не е “Смъртоносно оръжие”, а драматичен филм с огромна дълбочина. Лиъм беше точният актьор за точната роля и не съм имал никакви колебания на кастинга.

Стивън Спилбърг, режисьор

Състрадателен човек

Лиъм Нийсън е не само страстен драматичен актьор, той е дълбоко състрадателен хуманитарен активист. УНИЦЕФ има голям късмет, че избира да използва времето и таланта си, за да подкрепи най-уязвимите деца в света и ние му благодарим, че прие тази нова роля като посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

Антъни Лейк, бивш изпълнителен директор на УНИЦЕФ

Той е възхитителен

Лиъм притежава онова излъчване на обикновен човек, което хората наистина припознават и затова се увличат по играта му. Мисля също, че хората обичат да го виждат в роли на човек, потънал в неправди или търсещ отмъщение. Има нещо много удовлетворяващо в това и затова хората обичат да го гледат отново и отново, независимо дали става дума за франчайза “Твърде лично” или други екшън филми. Освен това Лиъм е възхитителен човек.

Кейт Уолш, актриса

Обожава животните

Лиъм Нийсън обожава животните и особено конете. Той разказва за една доста странна случка. Почти абсурдна. Докато снима странния уестърн на братята Коен - “Балада за Бъстър Скръгс” (The Ballad of Buster Scruggs) - в Ню Мексико, Нийсън обявява на екипа, че този кон, който му връчват да язди го е срещал и преди. Очевидно и конят го е познал, защото започнал цвили, да пръхти и да се въргаля пред актьора. “Няма да повярвате - разказва той пред The New York Post. - Казвам ви, че този кон ме познаваше. Всъщност той ме е запомнил от друг уестърн, който снимахме преди известно време. Обичам животните и когато работехме с този кон постоянно го глезих. Храних го с лакомства. Давах му ябълки”.

Коментари

Задължително поле