Тайни клиенти ще проверяват обслужването в ЧЕЗ

Грипна ваканция затваря училищата във Варна за седмица

Живко Мартинов 4 часа на разпит по „Суджукгейт“

МВР: Петролът ще поевтинява

Вигенин в Букурещ: България подкрепя приоритетите на Румънското председателство

Гърция пак е с най-големия дълг в ЕС България е в Топ 3 на най-малко задлъжнелите

Ера с българския Фъргюсън

Звездите на небето вече си имат треньор

Приключи проверката в ЕНЕРГО-ПРО, не са открити нарушения

Ръст на ражданията в УМБАЛ Бургас, момчетата пак са повече В "Дева Мария" 23 на сто от родилките са от други области

Денс клуб UN BESO в Търново чества 8 години Над 400 гости присъстваха на пищното тържество

Възстановиха движението по централния пловдивски бул. „Цар Борис III Обединител“ На него бе монтирана кулата за откриването на Европейска столица на културата

„Свободна Европа“ пусна сайта на възстановената си българска редакция На страницата не са публикувани никакви данни за контакт, имена на екип или поне на ръководител

Влак блъсна и уби жена в Пловдивско

4-годишно дело приключи със споразумение Наркопласьор беглец влиза в затвора

Ловци на антики изтърбушиха България Изтривана систематично е паметта на нацията ни

Излиза новата настолна игра „Археолози срещу иманяри“, създадена по проект на Archaeologia Bulgarica, похвалиха се от онлайн платформата. Вече са готови не само 6-те оригинални фигурки, които ще разделят играчите на археолози и иманяри, но и мини пъзелите с находките от 14-те археологически обекта, разположени по картата на България върху борда на играта.

Сред артефактите е и намерената при разкопките в Хераклея Синтика женска мраморна глава – откритието, в което участва екипът на Archaeologia Bulgarica.

Това надали ще спре десетките хиляди, по някои данни 150 000, иманяри, които бродят и изтърбушват България. Писали сме преди време, че 4 милиарда британски лири годишно изкарва българската мафия от продажба на антики на богати колекционери по света, ако се вярва на проучване, направено от службите на Кралицата. Сериозна сума, нали? Умножете я по годините на прехода, за да получите приблизително колосалната сума, която са ни измъкнали. Тя е близо 120 млрд. паунда, а може и да е повече. Културно-историческата загуба е неизмерима, изтривана систематично е паметта на нацията ни.

12-2

Има и иманяри, които изгарят, разбира се, но обикновено после пак се връщат в играта. Илия Д., с прякор Джингиза, е бил арестуван в началото на миналата седмица. В дома му в Старосел полицаите от РУ Хисар открили при претърсване 85 старинни монети от различни епохи, с различни орнаменти. Предполага се, че са особено ценни, дадени са за експертиза, за да се установи автентичността им и към кой период принадлежат, съобщиха от полицията. В къщата на 45-годишния мъж са намерени и метал детектор, както и малко количество марихуана.

Джингиза е бил арестуван за 24 часа, повдигнато му е обвинение, като след ден е освободен с мярка „подписка“. Той бил на гурбет в Холандия, преди няколко години се е върнал, занимава се с иманярство. „Член е на Българската асоциация на самородно злато и метеорити. Това обаче не означава, че има право да иманярства и да копае могили. Джингиза е вълк-единак, копае сам и сам търси съкровища“, пише онлайн издание.

Такива отдавна няма, колеги. В Хисарско, апропо, действа една от най-мощните в страната иманярски мафии, за която се знае, че е открила безценни тракийски съкровища и артефакти преди години. Навярно никога няма да разберем как са изглеждали.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.